Landsholdsprofil fik spiseforstyrrelse, da hun ufrivilligt blev medlem af spillernes 'tykke-klub'

Da Mie Leth Jans i Manchester City blev indlemmet i en 'fat club', udviklede hun en spiseforstyrrelse, fortæller hun.

Mie Leth Jans følte sig 'som en abe i et bur', da hun ufrivilligt blev medlem af Manchester Citys såkaldte 'fat club'. (Foto: DR Collage: Maria Eriksen Volthers)

I 2017 var Mie Leth Jans med til at vinde EM-sølv for Danmark, og få dage senere tog hun springet til den engelske liga og Manchester City.

Hun jagtede at vinde Champions League, og det var "en drøm at skulle spille under de forhold", som klubben tilbyder spillerne, sagde hun til klubbens hjemmeside.

Men selv om forholdene var gode, udviklede Mie Leth Jans under sin tid i Manchester en spiseforstyrrelse, siger hun til DR.

Som ung på landsholdet var det et tabu at tale om, at flere spillere tabte sig markant, og at flere ledende skikkelser på holdet udviste tegn på at være syge, siger Mie Leth Jans.

Men det var først, da hun tog springet til England, at hun på egen krop oplevede, hvad det vil sige.

Hvis ikke man levede op til standarden i Manchester City, ikke ramte vægten, blev man indlemmet i det, spillerne kaldte en 'fat-club'. En klub for de såkaldt tykke spillere, hvor den eneste vej ud var en lavere fedtprocent, fortæller hun.

- Vi havde motionscykler i et fitnesscenter, hvor man sad som en abe i et bur. Der skulle vi sidde hver dag inden morgenmad, en halv time til 45 minutter, for at få forbrændt ekstra kalorier inden morgenmaden.

- Jo mere jeg pressede mig selv til at komme ned i vægt, jo mere kunne jeg se, at uanset hvad jeg gjorde, så ville jeg aldrig komme ud af den klub, siger Mie Leth Jans.

Mie Leth Jans, stående i midten, omgivet af sine danske holdkammerater i 2018. På det tidspunkt led hun af både angst og en spiseforstyrrelse. (Foto: © Claus Bonnerup, Claus Bonnerup)

Mie Leth Jans' fokus på kost og vægt blev i tiden i Manchester City så fanatisk, at det først var da en kostvejleder fortalte hende, at hun sultede sig selv, og at det skulle stoppe øjeblikketligt, at hun tog det alvorligt.

Hun forlod Manchester City i 2019 med visheden om, at hun langt fra var den eneste i klubben, som blev syg af det store fokus på vægt, siger hun.

DR har været i kontakt med Manchester City, der ikke vil gå ind i den konkrete historie, men i en skriftlig udtalelse siger følgende:

- Vores spilleres mentale velbefindende er lige så vigtigt som deres fysiske velbefindende, og det er et emne, som vi tager ekstremt alvorligt, når vi styrer spillernes velfærd i klubben.

- Hvis et problem blev rejst af en spiller, ville det blive løst med det samme med det højeste niveau af pleje, der tilbydes.

Ud over en spiseforstyrrelse har Mie Leth Jans i løbet af sin fodboldkarriere også udviklet panikangst. Hør hende fortælle om sin angst herunder i et udklip fra dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge':

I juni viste en rapport fra England, at psykiske lidelser som angst, spiseforstyrrelser og depression er stærkt fremtrædende i de to bedste, kvindelige fodboldrækker.

Hele 36 procent af 115 spillere udviste således symptomer på en spiseforstyrrelse, og flere tidligere engelske landsholdsspillere har den seneste tid været åbne omkring de psykiske lidelser, som det store fokus på krop og vægt er medvirkende til at skabe.

Blandt andre Fara Williams, der har spillet 177 kampe for England, har oplevet kulturen indefra i den bedste engelske række, Women's Super League, på samme måde som Mie Leth Jans.

- Jeg har altid tænkt, at der var et problem i kvindefodbold, sagde Fara Williams til BBC i juni.

- Du bliver testet, hver gang du skal i træningslejr, og hvis du ikke er under en bestemt kropsfedtprocent, kommer du i en 'fat club'.

- For mig at se er det helt vildt som professionel at stemple noget som en 'fat club'.

- Men det var en term, som blev åbent brugt i de store klubber i Women's Super League.

Fara Williams bliver bakket op af Matt Lawson, der i over 20 år har arbejdet som diætist tilknyttet den engelske spillerforening PFA.

- Alle involveret i fodbold har bestemt set en stigning i fodboldrelaterede spiseforstyrrelser over de seneste 20 år, sagde han til BBC i marts.

Mie Leth Jans har spillet 26 kampe for Danmark, og var også med til at vinde EM-sølv i 2017. Efter at have spillet i England, Sverige og Australien var Mie Leth Jans i sommer tilbage i Danmark for de danske mestre HB Køge. (Foto: © Lasse Lagoni)

Selv om Mie Leth Jans i dag frister en tilværelse hos Gjensidige Ligaens tophold, HB Køge, er tiden fra Manchester City ikke længere væk, end at hun stadig skal arbejde med sig selv for at holde både angst og spiseforstyrrelse i skak.

Dagligt ligger hun på sin foamroller, rykker sig frem og tilbage på gulvet, ingen telefon, bare hende selv, en indre dialog og rolig vejrtrækning.

Årene med fokus på vægt kan hun håndtere, men ikke glemme.

- Jeg tror, at hvis jeg skiftede til en anden klub, hvor der var fokus på det, så ville den komme tilbage lige med det samme.

- Jeg stiller mig på vægten hver dag, fordi det var en del af mig på daværende tidspunkt, og så kigger jeg mig en del i spejlet. Jeg er bare kritisk over ikke at være tynd nok.

Hvad tænker du om, at du på grund af fodbold har kæmpet med angst og en spiseforstyrrelse?

- Det har været med til at gøre mig til den, jeg er i dag, og det har gjort mig opmærksom på mine værdier. Men det er da enormt trist at skulle gå igennem de ting, og jeg ønsker det ikke for nogen andre, siger Mie Leth Jans.