Søskendepar deler de store landsholdsoplevelser: 'Familien betyder alt'

Mette og Rasmus Breuning har ikke deres høje volleyballniveau fra fremmede.

Søskendeparret Rasmus og Mette Breuning i deres landsholdstøj (Foto: MortenO.com © MortenO.com)

Med en mor i volleyballens Hall of Fame og 51 landskampe i bagagen og en far, der spiller volleyball i divisionsrækkerne, så er volleyball for søskendeparret Mette og Rasmus Breuning kommet ind med modermælken.

Derfor er der heller ingen tvivl om, at det er denne sport, der fylder allermest i den lille familie fra Glamsbjerg på Fyn.

- Vi snakker jo ikke om andet, griner Mette Breuning i bilen på vej til landsholdssamling.

Både Mette og Rasmus Breuning er nogle af de bærende kræfter på de danske volleyball-landshold. Selvom de to søskende kun ses et par gange om året, da Mette Breuning spiller i Danmark og Rasmus Breuning i Italien, mødes de igen i hallen, når der skal spilles landskampe på hjemmebanen i Slagelse.

Her kan du se Mette Breuning træne med landsholdet op til EM-kvalifikationskampen mod Frankring den 9. januar 2019.

Fuld opbakning fra familien

Det kræver stor mængde træning, disciplin og den rette mentalitet, hvis landsholdsdrømmen skal realiseres for eliteatleter. Mette og Rasmus Breuning er dog enige om, at deres opvækst også har præget deres karriere.

- Det er klart vores familiedynamik, der har gjort, at vi begge to er nået så langt. Det har altid været volley frem for alt andet - også de sociale arrangementer. Det er en fordel at være født ind i miljøet, så er der altid fuld støtte hjemmefra, fortæller Mette Breuning.

Rasmus Breuning laver bagerslag (Foto: Morten Olsen © MortenO.com)

Mette Breunings bror, Rasmus Breuning, er enig i familiens indflydelse på sin karriere.

- Jeg var aldrig nået så langt uden min familie. De har hjulpet sindssygt meget. Jeg havde ikke haft samme muligheder, hvis de ikke havde været der.

Mange forældre kender sikkert til scenariet, hvor de skal køre deres børn frem og tilbage til sport for at få familiens kalender til at hænge sammen. Samme scenarie er gældende for familien Breuning. Men i dag, hvor børnene er blevet voksne, og de selv kan klare transporten, bliver forældrene dog stadigvæk brugt flittigt.

Hele familien Breuning er samlet i Italien for at se Rasmus spille.

- Min mor og far er inde i volley-miljøet, så de kommer med input til os. De ser alle mine kampe og optager dem, så jeg også kan se dem senere. Når jeg har spillet kamp i Italien og kommer ud i omklædningsrummet, så er der altid en sød besked fra min mor. Det er dejligt, fortæller Rasmus Breuning.

En barndom i volleyballhallen

Mette husker sin barndom som travl. En barndom hvor hun efter timerne i børnehaven hurtigt skulle hjem, spise noget mad og så direkte videre med mor eller far i hallen til træning og kampe.

- Da vi var helt små legede Rasmus og jeg jo bare på sidelinjen, men vi har altid været med, siger Mette Breuning og Rasmus Breuning supplerer:

- Jeg har været i hallen, siden jeg var spæd. Jeg har altid haft en bold i hånden og altid brændt for at dyrke sport. Jeg har også altid set op til mine forældre, og jeg vil gerne gøre dem stolte.

Mette Breuning jubler for landsholdet (Foto: Morten Olsen © MortenO.com)

Selv startede Mette Breuning relativt sent til volleyball, da hun i en alder af 14 år snørede skoene og trak knæbeskytterne op om knæene. Det havde nemlig været en lille protest mod familiens hobby, at hun hellere ville dyrke nogle andre sportsgrene. Men som forventet kom dagen, hvor Mette også selv ville prøve kræfter med sporten.

- Det krævede jo egentlig ikke den store overtalelse alligevel. Da min mor spurgte, om jeg ikke lige skulle prøve det, så tog jeg i hallen, og så var det jo bare virkelig sjovt.

Man mærker tydeligt kærligheden til volleyball hos hele familien fra Fyn. På trods af forældrenes volleyball-historik har de aldrig presset på, for at børnene skulle gå samme vej.

- Selvfølgelig bliver man pacet lidt, når jeg gennem hele min opvækst har set mine forældre spille, men de har aldrig presset mig, kun støttet og hjulpet, forklarer Rasmus Breuning.

Niveauet hos Rasmus og Mette Breuning er dog væsentlig højere i dag, end dengang de tog de første skridt ned til volleyball-hallen. Rasmus er i gang med sit tredje år i den bedste italienske liga A1 på klubholdet Biosì Indexa Sora, og han blev kåret som Årets Volleyballspiller 2018 af sine spiller-kollegaer. Mette spiller i Brøndby Volleyball Klub, som blev danske mestre i sidste sæson og samtidig vandt denne sæsons pokalturnering.

Mette Breuning angriber for det danske landshold (Foto: Morten Olsen © MortenO.com)

Et tæt familiebånd

Den store geografiske afstand mellem de to søskende, har ifølge Mette Breuning kun skabt et tættere bånd mellem dem.

- Vi har et godt forhold til hinanden, og det er kun blevet tættere, efter han er flyttet væk. Vi sætter mere pris på hinanden, når vi endelig er sammen. Jeg nyder bare at have ham hjemme, når han er i Danmark.

Rasmus Breuning i en blokade-aktion for landsholdet. (Foto: Morten Olsen © MortenO.com)

For begge søskende kan det være svært at være væk hjemmefra og kun se familien sporadisk, men der er altid fuld støtte til, at de hver især kan udleve deres forskellige drømme.

- Min familie kan sagtens forstå, hvorfor jeg vil ud og leve min drøm. De støtter mig i mine drømme - det betyder alt, fortæller Rasmus Breuning.

Mette Breuning er stolt af sin storebror, og selvom hun ikke deler de samme drømme, så nyder hun at følge sin bror.

- Det, han gør, er så fedt! Rasmus lever drømmen og tror på, at det nok skal lykkes. Det er inspirerende og virkelig fedt at følge ham, fortæller Mette, der ikke selv har drømmen om udlandet, men derimod vil spille på højt plan i Danmark og samtidig færdiggøre sit studie.

Du kan se begge EM-kvalifikationskampe på DR TV onsdag fra klokken 16.45. Kampene spilles på landsholdenes hjemmebane i Slagelse.

Kvinderne spiller mod Frankrig klokken 17.00.

Mændene møder Rumænien klokken 20.00.

Efter de seneste EM-kvalifikationskampe mod henholdsvis Georgien og Finland har de to danske landshold dog ikke længere mulighed for at kvalificere sig til EM.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk