'Som brosten på vand': Dansk verdensmester roede sig til pinefuld sejr i Holland

Verdensmesteren i kajakmaraton, Mads Brandt Pedersen, indledte sin sæson med en sejr i Amsterdam, der udfordrer deltagerne på flere parametre.

Mads Brandt Pedersen er forsvarende verdensmester og har tidligere vundet EM og DM. Alligevel er 'brostenene' i Amsterdam helt specielle. (Foto: © Foto: Amsterdam Waterland Marathon, Foto: Amsterdam Waterland Marathon)

Smerten var værst i maven, ryggen og armene. Senere fortsatte mælkesyren i benene for så at banke videre i overkroppen.

Alligevel tæskede kajakroeren Mads Brandt Pedersen ufortrødent videre i vandet mod mållinjen i Holland. Den 25-årige silkeborgensers høje kadence betød, at han i weekenden vandt forårsklassikeren Amsterdam Waterland Marathon i rekordtid.

Ifølge danskeren minder pinslen om cykelløbet Paris-Roubaix, der går under navnet ’Helvedet mod nord’.

- Vandet skifter i dybde, og det kan godt sammenlignes med brostensområderne i Frankrig. Når det bliver lavt, er det enormt tungt at ro i. Du kan ikke ro med din normale, effektive teknik, fordi pagajen risikerer at ramme bunden på de 40 centimeter, forklarer han.

Dertil er kanalerne smalle og har mange sving, så det gælder om tidligt at ro sig i front. Ellers bliver det svært at overhale senere hen, uddyber han. Ikke at det blev et problem for Mads Brandt Pedersen.

Cirka 15 kilometer fra mål roede han fra resten af feltet og fortsatte solo over stregen. Silkeborgenseren var en time og 34 minutter om at tilbagelægge de 24 kilometer – den hurtigste tid i løbets 48. udgave.

Men den slags præstationer gør nas, som Mads Brandt Pedersen selv beskriver forløbet på vandt. Han har vundet VM, EM og adskillige danske mesterskaber. Alligevel er løbet i Amsterdam højt på prestigelisten.

  • Mads Brandt Pedersen måtte to gange op af sin kajak for at løbe til den næste kanal. Skiftet gør roerne svimle, fordi blodet løber fra overkroppen ned til benene, fortæller danskeren. (Foto: © Foto: Amsterdam Waterland Marathon, Foto: Amsterdam Waterland Marathon)
  • Den 25-årige danskers tid er ny rekord ved det hollandske løb. (Foto: © Foto: Amsterdam Waterland Marathon, Foto: Amsterdam Waterland Marathon)
1 / 2

500 meters sprint og høje bølger

Normalt skal deltagerne i kajakmaraton løbe omkring 250 meter på land med kajakken på ryggen mellem runderne på vandet. I Holland skulle Mads Brandt Pedersen og konkurrenterne af´d to omgange passere 500 meters mark for at kunne fortsætte i kajak i den næste kanal.

Dertil bidrager den skiftende vandstand samt den smalle kanal til, at løbsudviklingen er meget anderledes fra de konkurrencer, som Mads Brandt Pedersen normalt forbereder sig på.

- Som i cykling er vi også i små grupper, og der er mange som gerne vil med på bølgen for at sætte ind i en slutspurt til sidst. Det er sjovt med det taktiske spil, men i Amsterdam bliver det sværere, fordi det lave vand giver store bølger. Rammer du en af dem, kan de let spolere din fart, siger han.

Det blev som bekendt ikke et problem for den sejrsvante dansker, der blot skulle koncentrere sig om sin hastighedsmåler og splittiderne undervejs.

Tankerne kredsede hele tiden om, at han ikke ville indhentes, erindrer han. Blandt forfølgerne var konkurrenter som franske Stephane Bourlangere og Adrian Boros fra Ungarn, der begge gjorde alt, hvad de kunne for at fange danskeren.

Derfor ignorerede Mads Brandt Pedersen smerten, der kommer af at ’tæske kroppen i højeste pulszone’ og fandt komfort i at være alene i front.

- Det er noget jeg kender hjemmefra, når jeg træner. Der er jeg også alene. Jeg ved, hvad jeg kan holde til, og hvad jeg ikke kan holde til. I en stor gruppe er det mere nervepirrende, fordi du hele tiden er i små kampe, og du skal være meget taktisk. Jeg kunne ro mit eget løb, siger Mads Brandt Pedersen.

Amsterdam Waterland Marathon er hans første konkurrence i år, og sejren er en lovende styrkeprøve inden det kommende EM i Silkeborg i juli. Der er udtagelse til det danske landshold om tre uger, og Mads Brandt Pedersen fortæller ydmygt, at han håber på at blive udtaget.

- At komme hjem og vinde EM foran familie og venner i sin fødeby vil være helt unikt. Det kan blive noget af det allerstørste, fortæller han.