Magnus Carlsen sår tvivl om, hvorvidt russisk stjerne bør udelukkes fra VM-match

Den norske skakstjerne har det "mærkeligt" med at spille mod russiske modstandere som følge af invasionen af Ukraine.

Magnus Carlsen har tidligere været fortaler for at tænke sig om, før man udelukkede russiske spillere såsom Sergej Karjakin. (Foto: © Koen Van Weel, Ritzau Scanpix)

Mandag vandt skakikonet Magnus Carlsen som vanligt, men efterfølgende kom han med en kontant udmelding.

For den norske verdensmester mødte Aleksej Sarana fra Rusland ved turneringen Champions Chess Tour, men opgøret efterlod ham sært til mode.

- For hver dag krigen fortsætter, føles det mere og mere mærkeligt at spille mod russere, sagde Magnus Carlsen til TV 2 Norge.

Det er nye toner, indrømmede han. For Magnus Carlsen har tidligere været fortaler for at tænke sig om, før man udelukkede russiske spillere såsom Putin-supporteren Sergej Karjakin.

For selvom nordmanden på ingen måde var enig med Karjakin, ville man blot hjælpe russeren med at blive en martyr i Rusland, sagde han. Men i dag er standpunktet et andet.

- Med tiden er jeg blevet mere og mere overbevist om, at russerne ikke bør spille, sagde Magnus Carlsen.

Det er en ganske markant kommentar, mener Morten Runge, DR Sportens skakkommentator. Og det skyldes især, at der til april er VM i skak med deltagelse fra russiske Ian 'Nepo' Nepomniachtchi.

- Det er et meget opsigtsvækkende holdningsskifte, fordi det går på, at alle russiske spillere skal udelukkes. Det overrasker mig, at Magnus Carlsen siger sådan, fortæller Morten Runge.

Ian ’Nepo’ Nepomniachtchi (tv.) og Magnus Carlsen ved VM i Dubai i 2020. (Foto: © Jon Gambrell, Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.)

Forbundet er bange

I VM-matchen om halvanden måned skal 'Nepo' møde kinesiske Ding Liren, som er erstatningen for Magnus Carlsen, der sidste år frasagde sig et titelforsvar.

Men selvom nordmandens kommentar "uden tvivl" har gjort indtryk på det internationale skakforbund, FIDE, får det næppe indflydelse på det forestående verdensmesterskab, mener Morten Runge.

- Det ville være helt vildt at udelukke russiske spillere nu, for det ville betyde, at 'Nepo' ikke kan spille VM-matchen, hvilket ville devaluere opgøret, forklarer Morten Runge.

- Det tror jeg ikke, FIDE tør.

For en faktor er, at Rusland har meget magt, da landet historisk set er en af de største nationer i skakverdenen og gennem tiden har vundet mange verdensmesterskaber.

Noget andet er, at FIDE's præsident, russiske Arkadij Dvorkovitsj, tidligere har været Ruslands vicepræsident og dermed har stærke tråde til Vladimir Putin.

- FIDE har været ret gode til at camouflere det, men der er ingen tvivl om, at der tidligere har været økonomiske og politiske interesser mellem Dvorkovitsj, dumaen (det russiske parlament, red.) og Putin, siger Morten Runge.

- Dvorkovitsj har udelukket en spiller, som var pro-Putin, og han har gjort det russiske flag forbudt, så han tænker, at han har gjort sit.

Arkadij Dvorkovitsj​​ i 2016, hvor han arbejdede for den russiske regering. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix Denmark)

Kræver et større pres end Carlsen

Ifølge Morten Runge har Arkadij Dvorkovitsj derved forsøgt at distancere sig selv fra det russiske styre, men forbindelsen til hjemlandet eksisterer stadig.

- Som russer ønsker skakpræsidenten, at landets atleter klarer sig godt i hans sport. Dvorkovitsj har sin egne interesser, selvom han også er økonomisk og politisk forbundet til Rusland, siger han.

- Vinder 'Nepo' VM, vil Putin bruge det aktivt. Det russiske flag er måske ikke til stede, men derfor er Rusland stadig verdensmester i skak. Det viser, hvor ineffektivt en sanktion det er, at du ikke må vise et flag.

Med andre ord betyder det, at Magnus Carlsen med al sandsynlighed må se frem til at møde en russisk modstander ved diverse turneringer, fortæller Morten Runge. Det kan selvsagt ændre sig, hvis krigen mod Ukraine udvikler sig.

- Fortsætter krigen med at være uhyrlig, kan FIDE bliver nødt til at ændre kurs, men der skal være et større pres end det, som kommer fra Magnus Carlsen, siger han.