Missede OL og vågnede med smerter i brystet. Snart skal Katrine til VM

Vægtløfteren Katrine Bruhn gik gennem en periode med stresssymptomer efter sin mislykkede OL-kvalifikation.

Efter Katrine Bruhn ikke kvalificerede sig til OL, måtte hun gennem en periode omlægge sin træning og til dels og sit liv. (Foto: Peter Hove Olesen)

Efter tre års hård træning og indædt jagt bristede drømmen i foråret.

Vægtløfteren Katrine Bruhn havde lagt al tid, energi og kræfter i at kvalificere sig til sommerens OL, men billetten til Tokyo blev aldrig indløst.

Forventningerne til hende selv var måske ikke nødvendigvis så store, at en mislykket OL-kvalifikation ville betragtes som en decideret fiasko. Men når man gerne vil være et sportsligt forbillede og også tager andres forventninger på sig, kan nederlaget føles endnu større. Og det var netop tilfældet for den danske vægtløfter.

- Det gjorde sindssygt ondt, for der fandt jeg ud af, at jeg havde fejlet med det, jeg havde gået efter i mange år. Jeg fik stresssymptomer som ondt i brystet, og at jeg ikke kunne slappe af, siger Katrine Bruhn.

Stresssymptomerne blev så udprægede at hun oplevede, at kroppen gav fysisk efter til en dansk konkurrence efter den mislykkedes OL-kvalifikation.

- Jeg vågende op med smerter i brystet på dagen. Men jeg tog afsted og blev ved med at have ondt. Også i konkurrencen. Jeg kan huske, at jeg sagde til en træner, at jeg ikke vidste, om jeg skulle reagere på det, men at det ikke var rart.

- Og da vi så vandt, brød jeg bare sammen, både fordi det gjorde ondt, men også fordi jeg var færdig, siger Katrine Bruhn.

Oplevelsen til det danske stævne står klart i vægtløfterens erindring. Særligt de udefrakommende forventninger havde hobet sig op og føltes som ekstra vægt på de skuldre, der ellers er vant til at løfte så tunge byrder.

I jagten på at sikre sig OL-billetten fyldte forventningerne så meget, at hun i sit spejlbillede ikke så andet end en vægtløfter. Og der blev det hele for meget.

- På bagkant skræmte det mig, hvor meget jeg gik på kompromis med, hvordan jeg havde det, og jeg tog mig heller ikke særlig godt af det. Jeg satte mig selv rigtig meget til side for den identitet, jeg havde dannet omkring mig selv, siger Katrine Bruhn.

- I takt med at jeg er blevet ældre, har jeg lært, at jeg er nødt til at have noget andet. Også hvor jeg kan være noget andet end vægtløfter, siger Katrine Bruhn. (Foto: Yks Media)

Men hun er mere end det. En vægtløfter, altså. For ved siden af de ugentlige ni træninger læser Katrine Bruhn en kandidat i Idræt og Sundhed.

Og så har hun en virksomhed, hvor hun arbejder som personlig træner ved siden af sin sport.

Med så mange kilo på vægtstangen giver stresssymptomerne set udefra ganske god mening. Men at have travlt er fint for vægtløfteren, og de øvrige beskæftigelser er også nødvendige for, at hun ’kan være noget andet end en vægtløfter’.

- Citronen må i perioder godt være presset, så længe det er noget, jeg selv har valgt, siger Katrine Bruhn.

Det har dog både taget tid og mange lange samtaler at nå til den erkendelse.

Særligt sidstnævnte har hjulpet hende på rette vej til igen at have gode oplevelser med sin sport.

- For mig handlede det meget om at snakke om det, og jeg også har haft et mangeårigt samarbejde med en mentaltræner, siger Katrine Bruhn.

Snart venter VM

At lære at sætte ord på sine udfordringer er en del af den proces, der skal få Katrine Bruhn helt over udfordringerne med det mentale helbred. Og det er vigtigt. For om to uger venter et verdensmesterskab, hvor ambitionen stadig er at levere en toppræstation.

Men det til trods er hendes liv ikke længere tilrettelagt efter at kunne smide vægtstangen over hovedet på et bestemt tidspunkt.

- Før i tiden var VM jo det, man trænede op til i et helt år, men det har jeg ikke gjort denne gang. Alt drejer sig ikke på samme måde om VM, siger Katrine Bruhn.

Det sidste halve år har nemlig lært hende en ting eller to om hende selv. Jo jo, verdensmesterskaberne er vigtige, men hendes eget mentale helbred er dét vigtigste.

- Jeg føler, at jeg har det godt, mens jeg er i gang, og det er vigtigt for mig. Det, at jeg har givet mig selv en lussing i foråret, har gjort mig bedre til at håndtere de forskellige ting, for nu er jeg klar over, hvad der er på spil, siger Katrine Bruhn.

Og den fysiske form?

Ja, selvom vægtløfterens træning nu er mere lystbetonet, og hun endda også tillader sig at bytte den sædvanlige vægttræning ud med en løbetur i ny og næ, er det ikke, fordi forudsætningerne er blevet dårlige.

- Jeg er lige så stærk som i foråret, lyder konklusionen fra Katrine Bruhn.

Én ting står derfor klart. Selvom forberedelserne måske ikke har været, som de plejer, vil Katrine Bruhn være klar, når verdensmesterskaberne i vægtløftning starter d. 7. december.

FacebookTwitter