19-årigt dansk motorsportstalent suser mod verdenstoppen

19-årige Thomas Kjer Olsen forventes at kunne blive den første danske verdensmester i motocross.

Thomas Kjer Olsen i aktion under VM-afdelingen i Argentina i år. Foto: Bavo Swijgers

Thomas Kjer Olsen bliver i øjeblikket lovprist verden over for sine præstationer ved VM i motocross. Den unge dansker er forsvarende europamester, og karrieren har virkelig taget fart siden sommeren 2016. I dag ligger den 19-årige sønderjyde allerede blandt verdens fem bedste i sin klasse, MX2.

- Man vil altid have mere, end de resultater, man har leveret. Men nogle gange skal man også huske på at glæde sig over de ting, man rent faktisk har præsteret.

Det er blot nogle af de tanker, Thomas Kjer Olsen reflekterer over på sine mange flyrejser rundt i verden, når han slipper grebet på styret og lader tankerne flyde. Og det har nemlig været spektakulære otte måneder siden EM-titlen blev erobret som den første dansker siden 1994. Det taler fortæller han i et længere interview med DR Sporten.

VM-afdelingerne indtil videre

25. februar: Losail, Qatar

5. marts: Pangkal Pinang, Indonesien

19. marts: Neuquen, Argentina

2. april: Leon, Mexico

16. april: Maggiora, Italien

Verdensmester for de rigtige grunde

I motocrossmiljøet betragtes det som et stort spring at gå fra EM-klassen til at køre VM, men Thomas Kjer Olsen har taget hele motocrossverdenen med storm i sin debut blandt verdens bedste.

Og i en alder af kun 19 år er mulighederne kolossale for danskeren, der lige nu vurderes til at kunne blive verdensmester inden for de næste par år. Et resultat, der vil stå som et enestående kapitel i dansk motorsportshistorie.

- Jeg tror på, det kan lade sig gøre at blive verdensmester. Jeg tror virkelig på det, jeg laver. Det er der ikke nogen, der kan tage fra mig, lyder det målbevidst fra Thomas Kjer Olsen, der bakkes op af den tidligere europamester fra 1994, Brian Kjær Jørgensen.

Thomas Kjer Olsen er blevet en populær herre i motorsportsverdenen. Her uddeler danskeren autografer i Argentina. Foto: Bavo Swijgers.

- Han har potentiale til at blive verdens bedste. Det kan vi alle sammen fornemme lige nu. Jeg tror, det bliver et lærerigt år med en top fem eller top syv-placering samlet set. Og i 2018 kan han så gå for at være favorit til VM-titlen i MX2-klassen, vurderer Brian Kjær Jørgensen, der uddyber:

- Han kører for de rigtige grunde. Han er i kampen med sig selv om at blive verdensmester. Hvis man gør det for sin egen viljes skyld, så har man noget af det rigtige at arbejde med. Han har noget, han vil bevise over for sig selv, fortæller den i dag 42-årige tidligere europamester, der til dato er den dansker med de bedste internationale resultater i motocrosshistorien.

Tråd til barndommens glæde og dyder

Thomas Kjer Olsen husker tilbage på tiden som barn, hvor han sad i en varevogn med sin familie. På farten. De tilbagelagde et hav af kilometer. Dengang brugte Thomas’ forældre selv deres ferier på, at deres mindste dreng kunne komme ud og køre cross.

- Det var nogle gode ture, husker jeg. Det betyder alt for mig. Uden mine forældre kunne alt det her ikke lade sig gøre. Det er ikke alle mennesker, der har sådan nogle forældre.

Thomas Kjer Olsen flyvende under VM i de smukke sydamerikanske omgivelser i Argentina. Foto: Bavo Swijgers.

Thomas husker og bruger det, han kommer fra. Mindet om at hårdt arbejde betaler sig, og at glæden skaber drivkraften i det, man foretager sig. Det er nogle af de værdier, der har plantet sig i den unge sønderjyde.

I dag flyver Thomas til verdens flotteste crossbaner og har kontrakt med verdens mest succesfulde fabriksteam. Danskeren bor i Belgien og lever og tjener på sin tilværelse som motocrosskører, men han har stadig tråd i opvæksten og barndommen.

Thomas Kjer Olsen kæmper med sin motorcykel i mudderet under VM-afdelingen i Indonesien. Foto: Bavo Swijgers.

- Noget af det, jeg kan huske, da jeg var lille, var følelsen af at stå op på en løbsmorgen, hvor man kunne mærke nerverne og spændingen i kroppen. Følelsen af at alt kan ske. Den følelse har jeg stadig, men mit blik har selvfølgelig ændret sig. Nu er det et fuldtidsarbejde og ikke bare noget, jeg gør efter skole.

- I vinteren 2016 besluttede jeg mig for, at dette var året, hvor jeg skulle erobre titlen som europamester. Jeg arbejdede rigtig hårdt. Ellers kunne det være lige meget med at alle de penge, man spyttede i projektet.

- Det var bare fedt, at det kunne gå så godt, når man kom i gang. Det beviste, at hårdt arbejde rent faktisk betaler sig. Og så endda vinde EM-titlen. Det er der ikke mange, der har gjort. Det er helt sikkert noget, jeg aldrig vil glemme.

Individuelt én af de bedst præsterende sportsudøvere i Danmark

I Danmark har vi en fin andel af sportsfolk, der individuelt set gør sig gældende i den absolutte verdenstop, men det hører mest til sjældenhederne.

Thomas Kjer Olsen præsterer i øjeblikket i en sportsgren, der globalt set favner utrolig bredt. Der er mange nationer, der producerer kompetente crosskørere, og Thomas Kjer Olsen kører allerede side om side med verdenseliten.

Jeg tror på, det kan lade sig gøre at blive verdensmester. Jeg tror virkelig på det, jeg laver. Det er der ikke nogen, der kan tage fra mig.

Thomas kjer olsen

- Konkurrencen i VM er meget bred. Der er nationer fra kryds og tværs. USA, Australien, Japan og en masse europæiske lande. Det er virkelig en konkurrencedygtig sportsgren. Og for at komme derop, hvor Thomas er lige nu, kræver det noget helt specielt. Det misser man lidt herhjemme (i Danmark, red.).

- Thomas er absolut en stor profil, hvis ikke den bedst præsterende inden for motorsport lige nu, lyder det fra træner, Rasmus Jørgensen.

Thomas Kjer Olsen inden VM-afdelingen i Mexico. Foto: Bavo Swijgers.

- Det er en virkelig hård konkurrence. De andre kørere vil det ligeså meget som mig. Jeg træner meget, men jeg træner også smart. Og jeg kan bare håbe, at jeg gør det bedre end dem. De andre gør alt for at blive verdensmester. Vi lever egentlig livet på samme måde og har samme mål, fortæller Thomas Kjer Olsen.

Brian Kjær Jørgensen sammenligner situationen lidt med Kevin Magnussens indtog på motorsportsscenen.

- Vi har set det med Kevin Magnussen. Han havde succes med det samme, men lige pludselig kommer der rigtig mange øjne på én, og der kommer pludselig en nyt pres. De næste fire-fem måneder viser, om vi virkelig har et talent, der kan blive verdensmester, lyder det fra den tidligere landstræner.

Thomas’ team: verdens mest eftertragtede fabriksteam

Forudsætningerne for at blive verdensmester bliver ikke bedre for den ambitiøse dansker. Thomas bor i det motocross-glade land Belgien i den lille nordlige by Lommel. Her er han på kontrakt med det mest populære fabriksteam lige nu, Rock Star Energy Husqvarna Factory Racing.

Det er et team på lidt over 10 personer, hvor der bliver taget hånd om alt, og hvor Thomas Kjer Olsen har den bedst tænkelige motorcykel at køre på, og mangler han nogle enkelte dele eller ønsker nogle justeringer, så kan han få designet alt, der passer til ham.

Godt humør ved VM-afdelingen i Argentina. Foto: Bavo Swijgers.

- Lige nu bor jeg alene, og det eneste jeg skal koncentrere mig om er at vaske mit tøj og passe min træning. Og faktisk skal jeg snart have nogen til at vaske mit tøj, fortæller Thomas med et grin.

- Jeg er glad. Der er mange, der gerne vil være med omkring det her team, jeg er på. Vi har et af feltets bedste motorcykler.

Rasmus Jørgensen forstår godt, hvorfor det mest eftertragtede fabriksteam har skrevet kontrakt med Thomas. Det er skridtet fra EM til VM, der især har imponeret. Det er et enormt ryk at tage, og ifølge trænerens vurdering hører Thomas til top 5 i verden. Og det er gået stærkt.

- Vi har ikke haft nogle, der har gjort det som Thomas i Danmark. Det er rigtig flot, og han har en god mentalitet omkring det. Han betragter sig selv som en af topkandidaterne, og det er vigtigt. Han tror på sin hurtighed, og han tror, han kan skabe resultater.

- Lige nu har jeg top 3-fart, men at få det leveret er en anden ting. Jeg vil slutte dette års VM i top 10 og have mange top 5-placeringer, afslutter Thomas Kjer Olsen, der pt. ligger på en samlet femteplads i VM-serien

Vil du se og høre mere om motocross, så kan du opleve sporten på tætteste hold, når DM-serien åbnes med første afdeling fra Randers. Den begivenhed kan streames på dr.dk d. 17. april fra klokken 12.25.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve