'Der er gang i noget helt vildt': Er det den næste guldalder i dansk sport?

Danske topresultater i weekenden er et tegn på en ny gylden generation i dansk motorsport, mener sportschef.

Lige nu stråler de danske talenter om kap i dansk motorsport. Ifølge sportschef i Dansk Automobil Sports Union, Bo Baltzer Nielsen, er det ikke urealistisk, at det kan resultere i tre danskere i Formel 1 på samme tid.

I korte, tætsiddende shorts og med lækre driblinger vandt Laudrup-brødrene og fodboldlandsholdet for 30 år siden hele sportsverdens opmærksomhed.

Så var det den højtråbende og evigt ivrige Ulrik Wilbek og håndbolddamerne, som blev Danmarks sportslige stolthed med guldmedaljer i bunkevis. Og så kom den hårdtskydende Mikkel Hansen og håndboldherrerne og overtog den danske guldstafet.

Men hvem kommer til at stå for den næste guldalder i dansk sport?

Svaret blev måske givet i weekenden. På racerbanen Red Bull Ring i Østrig.

Her var Kevin Magnussen i aktion i Formel 1. Og det samme var talentklasserne under Formel 1 – med dansk dominans som overskriften. Først kørte 18-årige Frederik Vesti sig til en løbssejr i Formel 3. Og derefter kørte 18-årige Christian Lundgaard sig til karrierens første sejr i Formel 2.

De danske topresultater på den østrigske bane er et varsel til omverden. For ifølge Bo Baltzer Nielsen, som er sportschef i Dasu, Dansk Automobil Sports Union, er dansk motorsport lige nu et guldæg, hvor supertalenterne klækker på stribe.

- Der er gang i noget helt vildt. Jeg vil ikke tøve med at kalde det en ny guldalder. Vi kan ikke rigtig selv forstå, hvordan det kan lade sige gøre. Det er helt exceptionelt at have to så store talenter på samme tid i et lille land som vores. Det er ikke urealistisk, at vi har tre danskere i Formel 1 inden for en overskuelig årrække. Jeg vil nødig lyde naiv, men talentet er der, siger Bo Baltzer Nielsen til DR Sporten.

- Frederik og Christian er vores supertalenter i Formel-klasserne. Men derudover har vi også mange dygtige danske kørere inden for sportsvogne og GT. Vi er simpelthen overrepræsenteret med danske talenter i international motorsport i øjeblikket.

Danmark er det nye Finland

Talenmassen er massiv. 23-årige Nicklas Nielsen er en af de mange andre danskere, som skiller også sig positivt ud.

Sidste år skrev han kontrakt som fabrikskører hos Ferraris GT-motorsportsteam, Competizioni GT. Det er første gang, en dansker har indgået en fuldtidskontrakt med det berømte italienske mærke, og senere i år skal Nielsen køre sit første 24-timers Le Mans.

I 90'erne var nogle af de mest omtalte danske sportsnavne racerkørerne Tom Kristensen (fra venstre), Jan Magnussen og Jason Watt. Nu er en ny gylden generation på vej. Det mener sportchef i Dansk Automobil Sports Union, Bo Baltzer Nielsen. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Men hvordan kan det være, at der dukker en lang kø af unge danske racerkørere op på den internationale scene netop nu?

Bo Baltzer Nielsen mener, at det blandt andet kan forklares af, at Kevin Magnussen siden 2014 har etableret sig som fast mand i Formel 1-feltet.

- Det har i allerhøjeste grad haft en betydning. Det er ingen hemmelighed, at der skal være penge bag et talent i motorsport. Det er ikke som i fodbold, hvor du få en kontrakt i Premier League og blive millionær som 16-årig, hvis bare du er god nok. Man skal selv betale sin vej frem. Det har traditionelt været svært for danske kørere at finde finansiering til at nå helt op i det allerøverste luftlag. Det er stadig ikke nemt. Men fordi Kevin Magnussen er lykkes i Formel 1 er det blevet lidt nemmere at finde finansieringen for danske kørere.

Bo Baltzer Nielsen sammenligner det med Finland, der har haft store navne i Formel 1 som Mika Hakkinen, Mika Salo, JJ Lehto og Keke Rosberg.

- For ikke så mange år siden var det sådan, at hvis du var fra Finland, så rejste teamcheferne sig op og sagde: "Han er fra Finland, han er nok god, så ham giver vi chancen". Vi er ved at få det samme ry for danske racerkørere.

Ud over talentfuldhed har Christian Lundgaard, Frederik Vesti, Nicklas Nielsen og mange andre håb i dansk motorsport også en anden ting til fælles: De startede deres karriere i en gokart.

- I mange år har vi haft en stærk gokartscene i Danmark, og det er en forudsætning for at kunne skabe de her talenter. Derfor satser vi også meget på at holde den i gang, så der hele tiden kommer nye talenter, som kan tage turen fra gokart til bilerne og forhåbentlig til toppen.

Christian Lundgaard og Frederik Vesti skal i aktion igen i Formel 2 og Formel 3 i den kommende weekend, hvor der er grandprix i Budapest.

Facebook
Twitter