Farvel til ikonet Lauda: Her er fem af Formel 1's største legender

Mandag sov én af historiens mest ikoniske racerkørere, østrigeren Niki Lauda, stille ind.

Formel 1 er motorsportens kongedisciplin.

I årtier har internationale superstjerner sørget for utrolige dramaer og hæsblæsende underholdning, og selvom østrigske Niki Lauda ikke var blandt de allermest vindende Formel 1-kørere, vil han for altid være et ikon.

Det skyldes ikke mindst hans utrolige comeback kort tid efter en næsten fatal ulykke på Nürburgring i 1976.

Men hvem er ellers blandt de største ikoner i Formel 1’s historie? Her er foruden Lauda fire andre bud.

1

Ayrton Senna (1960 – 1994)

  • Ayrton Senna forbereder sig før det franske grand prix i 1993. (Foto: Stringer . © Scanpix)
  • Racerbilen som Senna forulykkede i under et grand prix i 1994. Han omkom i ulykken. (Foto: Str Old © Scanpix)
  • Ved Imola-banen i San Marino er der rejst en statue af Senna. Her ses fans af den brasilianske stjerne hylde deres helt. (Foto: PAUL HANNA © Scanpix)
1 / 3

Den brasilianske mesterkører Ayrton Senna har en særlig placering i motorsportens historiebøger.

Han var en gudsbenådet racerkører, som dominerede Formel 1-feltet i slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne. Senna vandt 3 verdensmesterskaber og hele 41 grand prix-sejre.

Foruden sin sportslige succes bliver Ayrton Senna først og fremmest husket for to ting: Hans evige rivalisering med franskmanden Alain Prost og hans tragiske og alt for tidlige død.

Under grand prixet i San Marino i 1994 mistede Ayrton Senna herredømmet over sin Formel 1-racer og bragede med over 200 km/t ind i en betonbarriere.

Hans tragiske dødsfald medførte landesorg i Brasilien, hvor Senna stadig hyldes.

2

Michael Schumacher (f.1969)

  • Michael Schumacher var altdominerende i sine bedste sæsoner hos Ferrari. 7 verdensmesterskaber blev det til. (Foto: CAREN FIROUZ © Scanpix)
  • Siden en alvorlig skiulykke i 2013 har den forhenværende Formel 1-stjerne kæmpet for at genvinde livet. (Foto: STRINGER © Scanpix)
1 / 2

I starten af det igangværende årtusinde var Michael Schumacher manden, man skulle slå, for at gøre sig forhåbninger om succes på klodens Formel 1-baner.

Med tysk detaljeorientering, professionalisme og stabilitet skabte han især i sin tid hos Ferrari et sejrsdynasti: Hele 7 verdensmesterskaber og 91 grand prix-sejre blev det til i løbet af karrieren.

I 2012 kørte han sin sidste sæson, og allerede året efter fik Schumacher en tragisk begyndelse på livet efter Formel 1.

Under en skitur i Alperne styrtede han, fik alvorlige hovedskader og blev efterfølgende lagt i koma. Siden har Michael Schumachers tilstand været genstand for stor mytedannelse. Senest har engelske medier fortalt, at hans rehabiliteringsforsøg fortsætter i hjemmet i Schweiz.

3

Juan Manuel Fangio (1911 - 1995)

Juan Manuel Fangio vandt sit første verdensmesterskab som 40-årig og blev sidenhen sportens største navn i 1950'erne.

1950’ernes altoverskyggende profil var Argentinas Juan Manuel Fangio.

Med 5 samlede verdensmesterskaber og 24 grand prix-sejre ud af 52 mulige var Fangio sine konkurrenter klart overlegen.

Hans dominans var ikke mindre imponerende, når man tager datidens sikkerhedsforhold i betragtning: Formel 1 var en endnu farligere og mere brutal sportsgren.

Og samtidig adskilte Fangio sig fra de andre af sportens legender: ’El Maestro’ tog alle sine verdensmesterskaber, efter han var fyldt 40.

4

Alain Prost (f. 1955)

  • Alain Prost var Ayrton Sennas evige rival, og de to kæmpede om tronen i Formel 1. Her ses Prost (t.v.) sammen med nu afdøde Niki Lauda i 1984. (Foto: GERARD FOUET © Scanpix)
  • Alain Prost fik øgenavnet "Professoren" for sin intellektuelle og overlegne tilgang til sporten, og han har siden karrierestoppet været engageret i motorsport som både teknisk chef og rådgiver. (Foto: PETAR KUJUNDZIC © Scanpix)
1 / 2

Han fik tilnavnet ”professoren” for sin intellektuelle tilgang til at konkurrere, og franske Alain Prost bliver i dag stadig husket for sin overlegne stil.

Ayrton Senna var fra 1988 den altoverskyggende rival, og de to store personligheder sikrede motorsportsfans uforligneligt drama i adskillige sæsoner.

Alain Prost sluttede sin karriere med 4 verdensmesterskabstitler og 51 grand prix-sejre.

5

Niki Lauda (1949 – 2019)

  • Her ses den nu afdøde Niki Lauda i 1977 under træning på Hockenheim-banen i Sydtyskland. (Foto: DB © Scanpix)
  • Lauda er berømt for sin rivalisering med James Hunt og ikke mindst sit mod til at komme tilbage efter en alvorlig ulykke i 1976, som gav østrigeren store brandsår på kroppen og i ansigtet. (Foto: WOLFRAM KASTL © Scanpix)
1 / 2

Den østrigske motorsportslegende Niki Lauda døde i sin seng mandag aften efter længere tids sygdom. Det oplyser Laudas familie ifølge det britiske medie The Mirror.

Niki Lauda vandt verdensmesterskabet for Ferrari i 1975 og 1977 og for McLaren i 1984.

Den østrigske racerkører fik alvorlige brandsår på kroppen og i ansigtet efter en voldsom ulykke i et løb i 1976 på tyske Nürburgring. I over et minut sad Lauda indeklemt i sin bil og var i akut livsfare.

Lauda var dengang forsvarende verdensmester og favorit til at genvinde VM-titlen i Formel 1 med briten James Hunt som nærmeste konkurrent.

Blot 6 uger efter ulykken var Lauda tilbage i et legendarisk comeback og kunne tage kampen op mod Hunt, som i sidste ende vandt verdensmesterskabet.

Dramaet blev i 2013 gengivet i filmen "Rush" af den Oscar-vindende amerikanske instruktør Ron Howard.

FacebookTwitter