Ingen slagger og håndtaget i bund i Vojens: Udsætter dansk grandprix til 2021

VM-serien kommer ikke forbi Danmark i 2020 på grund af corona-pandemien.

Nicki Pedersen, rød hjelm, debuterede i grandprix-sammenhæng i Vojens med en fjerdeplads i 2000 – tre år før hans første VM-titel. (Foto: Sportxpress © Scanpix)

Der bliver ikke noget speedway-grandprix på dansk grund i 2020. Ingen slagger fræset i hovedet på tilskuerne i svingene og ingen rytter-kommentarer om, at det blot gælder om at skrue håndtaget i bund, gi’ den gas og komme først ned i første sving.

På grund af corona-situationen verden over er alle VM-løb i denne sæson frem til nu blevet aflyst, og den samme melding kommer i dag fra Vojens, hvor der 12. september skulle være kørt grandprix.

Det har ikke været økonomisk muligt for arrangørerne at gennemføre et så stort VM-arrangement under de nuværende tilskuerrestriktioner på maksimalt 500 samlede personer, og de internationale arrangører af VM-serien ønsker heller ikke at gennemføre løbet uden tilskuere.

Samtidig tør arrangørerne i Vojens ikke vente med at tage en beslutning om gennemførelse af løbet til efter 1. september, hvor de nuværende forsamlings-restriktioner herhjemme bliver løftet, fordi man ikke ved, hvad der kommer i stedet.

- Det her er desværre den eneste mulighed, vi har, siger Jacob Olsen fra Speed1Way som driver Vojens Speedway Center.

- Vi har kæmpet med næb og kløer, men vi kan ikke trække den længere. Det bliver næppe normale forhold herhjemme igen efter 1. september, så vi ved ikke helt, hvordan vi skal forholde os til de fremtidige scenarier. Men vi kan ikke bygge et helt arrangement op på ti dage, så vi er nødt til at træffe beslutningen nu, siger Jacob Olsen til DR Sporten.

De solgte billetter gælder nu i stedet til den nye dato, 11. september 2021. (Foto: Sportxpress © Scanpix)

Kommer til at koste

Tidligere er andre store begivenheder på dansk grund i 2020 ligeledes blevet aflyst - eller udskudt, som for eksempel EM i fodbold, og det er også allerede planlagt, at der kommer speedway i Vojens på VM-kalenderen i september 2021. Men årets aflysning er ikke uden omkostninger.

- Det er så alvorligt, at vi ikke kunne overleve, hvis vi havde lukket øjnene og kørt et grandprix med 350 betalende tilskuere kontra de normale 15.000. Det her kommer til at koste, og der skal da kæmpes hårdt for det nu.

- Jeg håber på forståelse og opbakning fra de danske speedwayfans, der har været så trofaste overfor os, og så skal vi nok overleve og komme tilbage, siger Jacob Olsen.

Vojens Speedway Center har lagt slagger, ryttergård og tilskuerpladser til mange danske speedway-højdepunkter gennem årene.

Erik Gundersen vandt for eksempel det individuelle VM i Vojens i 1988, det var i Vojens, at det sidste individuelle VM-løb blev kørt i 1994, før grandprix-serien blev indført til kåring af verdensmesteren i speedway - og det var for eksempel også på samme bane, en ung Nicki Pedersen debuterede i grandprix-sammenhæng med en fjerdeplads i 2000 – tre år før hans første VM-titel.

Erik Gundersen på banen i Vojens. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der bliver intet VM-løb i Vojens i år, men VM-serien fortsætter. Samtidig med meldingen fra Vojens har Det Internationale Motorsportsforbund FIM og grandprix-seriens arrangør BSI nemlig sendt en revideret kalender ud. I efteråret vil der i alt blive kørt otte VM-løb fordelt på fire løbsweekender – tre i Polen og en enkelt i Tjekket med Leon Madsen og Niels-Kristian Iversen blandt deltagerne.

I Vojens vil de i stedet se frem til 30. september, hvor der vil blive kørt det individuelle danske mesterskab.

Facebook
Twitter