Mellem 'nudes' og værkstedshumor kæmper veninderne Sara og Line for VM-guld

De to motocross-kørere er bedste veninder. Og benhårde konkurrenter.

Hvad lavede du, da du var 3 år gammel?

Øvede dig i at gå på toilettet? Sang ”Hjulene på bussen” med fagter?

Sara Andersen fra Ryslinge på Fyn kørte motocross.

Det var Saras far, René, som tænkte, at det var oplagt med en mini-motorcykel til sin datters 3-års fødselsdag. Og Sara, der i dag er 20 år gammel, har aldrig forladt motocross-sædet.

I Randers måtte Line Dam Nielsen vente helt til, hun var 8 år gammel, før hun endelig fik lov af sine forældre til at køre motocross. Men så har den også fået bundgas siden.

- Jeg bliver tit spurgt, om jeg ikke spiller håndbold, svømmer eller noget helt tredje. Når folk så hører, at det er motocross, jeg dyrker, kommer der ofte kommentarer: 'Nå, det er da en farlig sport', eller 'Det er der da ikke nogen piger, der dyrker', siger Line Dam Nielsen.

Hun er i dag 22 år gammel og stræber ligesom veninden Sara efter at blive verdensmester i en sport, hvor flertallet af de udøvende er unge mænd og omgangsformen ligefrem.

Line: Der er en meget hårdere jargon i motocross. Hvis drengene sidder og kigger på ’nudes’, så sidder vi da bare og kigger med. Det er jo lige meget, om vi ser en anden piges bryster. Det er bare sådan, det er. Det er jo det, drenge gør, og så sidder vi jo bare der blandt drengene.

Sara: Det er ikke sådan, at der bliver gjort forskel.

Line: Det synes jeg heller ikke, at der skal. Jeg tror bare, at vi kan holde til det. Jeg tror aldrig, at jeg har været i en situation, hvor jeg har følt, at jeg bliver nødt til at gå, fordi jeg er blevet stødt. Værkstedshumoren findes bare ude på crossbanerne.

Sara: Det er overhovedet ikke mærkeligt for os. Men jeg tænker, at folk udefra ville mene, at vi nok ikke burde være med til det, eller at drengene ikke burde snakke sådan til os. Men det gør de, og det er så fint.

Veninder og konkurrenter

Sidste sæson blev Sara nummer 7 og Line nummer 8 i kvindernes VM-stilling. Og det er kampen for den samlede sejr i verdensmesterskabet, der er det store sæsonmål for de to unge kvinder, når løbskalenderen efter planen tager fart fra juli.

Og selv om de to danskere støtter og hjælper hinanden uden for banen, bliver der ikke givet ved dørene, når først starten er gået.

Sara: Jeg hader at tabe til Line. Samtidig kan vi også godt unde hinanden at vinde. Når Line vinder, er det jo fordi, at hun har kørt bedre mig.

Line: Det gør næsten mere ondt, når det er ens veninde. Specielt når man er i udlandet, hvor man gerne vil være den bedste dansker, og den der bliver skrevet om først. Det er jo bare fedt at være den bedste.

Kvindejargon

Sara og Line er vokset op og vokset sammen i motocross.

Weekenderne bliver brugt på at køre ræs i Danmark eller i udlandet – når den globale sundhedssituation ellers tillader det.

Og når man bruger så mange timer i de samme ryttergårde og med de samme mennesker, får man også et fælles sprog.

Line: Jeg tror, at der er nogle ting, vi deler med hinanden, som vi ikke deler med andre. Der er mange interne ting, som vi kun kan dele med hinanden.

Sara: Også noget folk udefra ikke ville kunne forstå. Line og jeg kender de samme personer og kender sporten. Så vi kan nemmere sætte os i hinandens sted.

Og mens Sara og Line ikke har problemer med at færdes i omklædningsrumsjargon og værkstedshumor, kan deres mandlige kolleger tværtimod have sværere ved at følge med, når stort og småt vendes i deres venindeskab.

Line: Vi er selv ret åbne. Det er nærmere drengene, der ikke kan holde til det, hvis vi sidder og snakker om menstruation, bind osv. Der tror jeg mere, at det er drengene, der bakker ud, end det er os. Det kan de sgu ikke holde til.

Sara: Vi siger jo også bare, hvad vi har lyst til og gør, som vi vil have gjort, hvis der ikke var nogen drenge. Det tænker vi ikke så meget over.

Line: De må jo gå, hvis ikke de kan holde til at høre på, hvad det er, vi snakker om. Det er jo fordelen ved at være veninder, der kører cross. Vi kan diskutere pigeemner ude på crossbanen.

Plads til flere

For Sara og Line har motocross altid været en selvfølge.

De har begge ældre brødre, som har kørt, og de har været vant til at stå på banerne, siden de var helt små.

Men de vil gerne gøre sporten endnu mere tilgængelig for især yngre piger, som ikke er født i en ryttergård.

Sara: Jeg kendte nærmest ikke til nogen kvindelige crosskører, før jeg selv begyndte at køre VM som 15-årig. Det har altid været mænd, der har været mine yndlingscrosskører.

FacebookTwitter