OVERBLIK Stort favoritfelt klar til DM i motocross

Lørdag tages der hul på DM i motocross. Få det forkromede overblik over favoritterne her.

Der er mange om buddet i årets DM-serie i motocross. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Startskuddet til årets DM i motocross lyder lørdag, når Randers lægger baner til første afdeling af årets serie. En begivenhed man kan se her på siden.

Og det er en voldsom sæson, vi går i møde. Klasserne er spækket med talent, vildskab og flid, hvilket altid har været opskriften på motocross i verdensklasse, siden sportens spæde opstart midt i sidste århundrede.

Så hvad fortæller startlisten til DM i motocross?

En ledig trone

Nikolaj Larsen vandt DM i MX1-klassen sidste år, og valgte efterfølgende at indstille karrieren. Det efterlader derfor et tomrum, som det skal blive spændende at se, hvem der kommer til at udfylde. Sidste års nummer to, Stefan Kjer Olsen, er også tvivlsom til alle afdelingerne, men han kommer, 'hvis vejret er godt', for at bruge hans egne ord.

Så det tegner til at blive en enormt åben og spændende serie, og derfor har vi prøvet at trække et par bud frem på dem, der skal køre om det i Randers – og i 2018 generelt.

Simon Wulff

Simon Wulff er af de varmeste navne til at vinde MX1-serien. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Landmanden fra Grenaa kørte sin bedste sæson nogensinde i 2017 og fik en bronzemedalje om halsen til slut. Især på hjemmebanen i Randers sidste år, gjorde han det godt, og efter mere end et årti i klassen, er han en af feltets mest erfarne kørere.

Han er et varmt bud på en god præstation, både til den samlede sæson og især i Randers, hvor han ydermere sidder som en del af baneudvalget. Simon Wulff kender Honda Park bedre end de fleste.

Benjamin Strate

Benjamin Strate ligner en, der kan blande sig i toppen af DM i motocross. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Sjællænderen stod med fjerdepladsen i hænderne til slut, efter et nervepirrende kapløb sidste år. I år har han skiftet maskinmærke, og kommer måske lidt mere afslappet til første afdeling.

Han har tendenser til at være lidt forfulgt af uheld, men i år har vi igen Benjamin Strates hemmelige våben på programmet – nemlig hjemmebanen i Næstved, der danner rammen om finalen i årets DM-serie. En bane Benjamin kender som sin egen bukselomme.

Kim Sørensen

Kim Sørensen er godt forberedt til årets DM i motocross. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Kim er også en af de garvede i klassen, og desværre fik han sit 2017 ødelagt af en skade han pådrog sig i Svendborg. Han vendte dog godt tilbage, og endte med at vinde sæsonens sidste heat på Mors.

Kim er en slider, og han har virkelig gjort sit forarbejde til i år, hvor han har været sydpå for at træne – så i år skal det være. Kim Sørensen er god på alle underlag, og sidste år i Randers reddede han en andenplads hjem i første heat.

Mathias Gryning

Mathias Gryning er forsvarende dansk mester i MX2-klassen, men forsøger sig i år i MX1. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Den forsvarende danske mester i MX2-klassen kommer til som en af de nye i den store klasse. Gryning vandt sit DM sidste år, og han er mere end i hopla til at tage en titel mere, og snyde alle de rutinerede kræfter.

Løb i Italien, Holland og Sverige viser at han har fået god fart på den lidt tungere og mere kraftfulde 450cc-cykel, så det skal blive spændende at se, om han kan stå distancen. Han er på udebane i Randers, men på hjemmebane i Næstved til finalen.

Nichlas Bjerregaard

Nichlas Bjerregaard kørte også i MX2-klassen sidste år, men nu er det tid til at prøve kræfter med "Kongeklassen". (Foto: Mikkel Wendelboe)

Endnu en kører, der har vundet titler i MX2, og nu er klar til kongeklassen. Nichlas debuterede faktisk i klassen til sidste afdeling sidste år, hvor han vandt et heat, og viste blændende fart.

Hans sæsonstart i EM og andre serier han har kørt, har været plaget af skader og uheld, så det er en sulten #377 vi får at se, når bommen falder i Randers. Klasse fornægter sig ikke, og det gør to MX2-titler heller ikke. Og så kommer serien også forbi hans hjemmebane i Aalborg på vejen.

Ricky Renner

Ricky Renner fra USA er en af de udlændinge, der har gode muligheder for at snyde danskerne i kampen om en topplacering. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Han er tilbage. Folkedanskeren fra USA. Ricky Renner har været i Danmark for at køre mange gange før, også for at køre DM, og det har han indtil videre fået en DM-titel ud af i 2015. Et år hvor den lille amerikaner, sprængte alle rammer, og især i sæsonens første halvdel, satte de andre deltagere eftertrykkeligt på plads.

Kan han tage noget af den fart, vi har set ham have før, med sig? Så kunne han sagtens blive en outsider til titlen.

Rasmus Johansen

Fynboen de fleste måske ikke overvejer, men som altid blander sig i toppen. Rasmus har i flere sæsoner været med helt fremme, når det endelige podie skulle afgøres i DM, og hans resultater op til årets første afdeling af DM har alligevel formået at løfte nogle øjenbryn.

Det taler stort for ham, at det meste af DM i år skal afgøres på hårdbane, selvom han må undvære en afdeling på hjemmebanen i Svendborg. Desuden leder han efter oprejsning fra en mareridtssæson sidste år.

Rasmus Sjöberg

Svenske Rasmus Sjöberg kom på podiet sidste år i Randers. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Den tidligere svenske mester besøgte også Randers til første afdeling sidste år og gik fra Honda Park med en podieplads på dagen. Desuden kommer han lige fra et svensk mesterskab, hvor stabil kørsel også sendte ham op omkring top 5, så han er måske klar på at blande sig i kampen om sejren i Randers?

Går det godt, kan det også være, at vi ser ham til resten af afdelingerne, da ingen af dem falder sammen med SM.

Anton Wallsten

Anton Wallsten er en af de svenskere, der har DM fast på sit program, og de gange vi har set ham, har hans formkurve været opadgående. Sidste år gav det pote, da han kørte sig på podiet i Holstebro, men selvom vi ikke kommer til at køre i det dybe sand i år, så skal han nok skrabe point til sig.

Sidste år sluttede han DM som nummer 5, og mon ikke han er frisk på drille alle danskerne yderligere?

Jim Bødker Sørensen

Jim Bødker Sørensen skal nævnes. Manden er ikke alene hurtig, han er også ekspert i at tale sine egne chancer ned og så brillere alligevel.

'Jimbo' har været med oppe i toppen af dansk motocross i mange år – også der hvor det dufter af ædelmetal – og sidste år sluttede han sæsonen som nummer 6. Han kører godt i Randers, og skal aldrig afskrives.

Outsidere

Det, der gør motocross så herligt, er, at man aldrig helt ved, hvad man får. Og klasserne er proppet med folk, der på dagen kan gøre en forskel.

Sam Korneliussen har kørt på de største scener i verden. Kan den rutine give ham noget i Randers? Rasmus Lynggaard har holdt sig varm over vinteren, hvad kommer han med? Andreas Falden kan gøre det, hvis han har dagen, eller hvad med Erik Sig og hans giftige starter? Der er nok at vælge imellem.

Hvem tager over i MX2-klassen?

I MX2-klassen er situationen meget lig den i MX1. Den forsvarende mester er væk, hvem tager over? Der er rigtig mange om buddet.

Desværre kommer vi til at undvære sidste års bronzevinder, Mads Sjøholm, der stadig kæmper med en skade i hånden. Han forsøger dog desperat at blive klar til anden afdeling.

Jakob Kjær Nielsen

Jakob Kjær Nielsen blev nummer to sidste år, og det gør ham automatisk til en af favoritterne. (Foto: Mikkel Wendelboe)

'JKN' sluttede som nummer 2 sidste år i MX2-klassen og må samle en del af favoritværdigheden op. Han sluttede sæsonen med to sikre heatsejre på Mors, hvor han nu har hjemmebane, og som DM-serien også gæster i år.

Han har desuden fået sat kørslen i udlandet i system, hvor gode forbindelser i Holland har sørget for, at hans optakt til sæsonen har været god og intens. Jakob Kjær Nielsen er en af titelkandidaterne.

Mathias Jørgensen

Det har været lige ved og næsten for Mathias Jørgensen et utal af gange. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Mathias er en af de garvede i den lille klasse og har været med i afgørelsens time et utal af gange. Sidste år ødelagde skader og uheld det for ham, men når han var i sit es, så stak han af med sejren – sidste år med en heatsejr i Roskilde, hvor han har hjemmebane i år.

Han har fået mange sølvmedaljer i MX2-klassen og vil virkelig gerne veksle noget af sin flid til en medalje af guld. 'MJ21' er klar til at udfordre, så vi får at se, om 2018 endelig skal være hans år. Han må regnes som en af favoritterne fra start.

Bastian Bøgh Damm

Bastian Bøgh Damm er en af de unge kørere, der kan drille de garvede. (Foto: Mikkel Wendelboe)

De rutinerede kræfter skal vogte sig, for ungdommen rykker ind i klassen. I første omgang i form af Bastian Bøgh Damm. Bastian gæstede enkelte afdelinger sidste år, hvor han sluttede andet heat som nummer 3 i Holstebro.

Han har dog trænet intensivt det meste af vinteren, og hans tempo i opstarten har været blændende. Kan han sætte det sammen til gode heat og komme til alle afdelingerne, så er han bestemt én, man skal holde øje med.

Glen Meier

Glen er, ligesom Bastian, endnu en, der satser hårdt på EM-klassen. Det betyder at han kommer til Randers med høj fart og mange løb i kroppen, hvor han indtil nu har vist gode takter.

Vi mangler at se lidt vildskab fra ham, når han gæster de hjemlige kyster, men mon ikke hjemmebanen i Randers kan gøre noget for Glens motivation? Er han i hopla, så kan han nemt hjule afsted med sejren.

Felix Nilsson

Felix Nilsson fra Sverige er altid med fremme, når han kører i Danmark. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Felix er en af de svenskere, der har kørt meget i Danmark. Vi har haft glæde af ham mange gange til DM, og hver gang lader han til at være blevet bedre. Sidste år så vi ham to gange, og begge gange høstede han point og podiepladser.

Han havde en hård første afdeling af de svenske mesterskaber i den forgangne weekend, hvor det blev til én på trynen, så vi håber han er fit i Randers. Måske han så vælger at satse på DM, hvis det går godt?

Tonni Andersen

Veteranen Tonni Andersen har rutinen og farten til at blande sig med de bedste. (Foto: Tonni Andersen)

Han er feltets grand old man og superveteran, men stadig en af de hurtigste. Dåbsattesten siger 1981, men kolossen fra Svendborg gør det glimrende, og Tonni Andersen lader de unge svede.

Han leverer altid bundsolidt, og rutinen er så enorm, at der skal ti unge knægte til at løfte i flok for at matche. Tonni sluttede sidste års DM som nummer 6, men han er altid giftig og kører rigtig godt på det hårde underlag.

Kenneth Kaalund

2017's ægte Cinderella-story. Kenneth bragede igennem efter et 2016, der blev væk i skader og som samtidig var hans første sæson i den hurtigste klasse. Derfor var der ingen, der havde regnet med, at han skulle gøre det så godt sidste år.

En samlet femteplads blev det til i DM fra en gut, der blot knoklede på hver gang for at se, hvor langt det rakte. Ambitionerne er de samme i år, men forventningerne fra alle, der kigger på, er steget væsentligt.

Nikolaj Skovgaard

Nikolaj Skovgaard er en arbejdshest, og derfor må man aldrig udelukke ham. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Skovgaard knokler. Når de andre sover, så tæsker han omgange af, og han og faderen, kører land og rige rundt for at træne. Nikolaj er feltets ubestridte slider, og selv hvis motorcyklen vælter ni gange, så rejser han den også op den tiende og kører videre.

Det slid bragte ham i spil om podiepladserne til sidste års DM, og han har trænet massivt i vinter – hvor det også er blevet til lidt EM-deltagelse, med fornuftige resultater til følge. Hvad kan han gøre i år?

Lucas Ankjær

Nummer syv fra sidste år. Lucas Ankjær har farten til at blande sig i toppen. (Foto: Mikkel Wendelboe)

Lucas kørte et stærkt 2018, men har altid være både gasgal og glad for at køre på det hårde. Nordsjællænderen sluttede som nummer syv i 2017, som er hans bedste resultat til dato, og han går hårdt efter at forbedre den placering.

Afdelingen i Roskilde er det tætteste vi kommer på hans hjemmebane ved Humlebæk, men Lucas kører stærkt over hele landet. Hvad bliver det til i år for ham?

Nicklas Haagensen

Nicklas Haagensen var flyvende ud af starthullerne sidste år. Især på hjemmebanen i Randers, hvor han tilmed rev nogle gode starter ud af ærmet. Desværre blev han skadet midtvejs i sæsonen, så vi ved ikke, hvad det kunne være blevet til, men Nicklas Haagensen er tilbage på cyklen og klar til at give den et nyt skud. En god sæsonstart og så kan det være at han letter.

Frederik Højris

Feltets vildbasse. Frederik Højris kan fyre, og han gør det gerne, hvor end han kan komme til det. Sjællænderen har været vidt omkring på sin motorcykel og kørt både indendørs og udendørs over hele verden.

Desværre har han kæmpet med en skade i hånden i vinter, der så blev forværret af endnu et styrt for nylig, men Frederik er gipsfri og klar til at give den et skud i Randers, hvor han gjorde det flot sidste år.

Thomas Rasmussen

Thomas Rasmussen havde ikke et heldigt 2017, men han har vist gode takter i opstarten, ligesom han før har vist, at han kan være med i toppen. Han har været forsigtig i sine udmeldinger, men han kører stærkt på hårdbane og lader til at være i god form efter en vinter, der har budt på fornuftigt med køretid. Thomas kunne godt overraske.

Outsidere

Der er mange i MX2-klassen, som er værd at nævne, og det lover bare godt for, hvad der ligger og venter.

Daniel Wozniak, Mathias Tang, Andreas Hansen, Rasmus Andersson, Fredrik Theorell, Mike Lauritsen, Birk Christensen. Navnene er mange på dem, der skal holdes øje med. Eller hvad med upåagtede Magnus Smith og Oliver Olsen, der er rykket direkte op i A-klassen på de små 2-taktede maskiner, for at tage kampen op?

Det bliver mere end spændende!

Talentmassen er klar

Som supportklasse til MX1 og MX2-klassen har vi 125 Junior-klassen. Rugekassen for morgendagens talenter. Top 3 fra sidste års DM er væk – to af dem er til start i MX2-klassen i Randers, imens sidste års mester, Jesper Kristensen, er rykket i MX1

Så hvem skal nu herske i talentsuppen? Vi har fået nye spillere op fra Mini-klasserne, og så har vi også et par gengangere. Men man ved aldrig, hvad man får, og det gør klassen til en fornøjelse.

Marcus Rene Petersen

Mathias Rene Petersen knokler på, ligesom han altid gør. Han er den tilbageværende, der sluttede højest i tabellen sidste år, hvor han kæmpede sig til en femteplads. Har han dagen, så kan han sagtens køre med om pladserne på podiet, og vi er i hvert fald sikre på, at han giver sig fuldt ud hele vejen til målstregen.

Rasmus Pedersen

Rasmus Pedersen er rykket op fra 85cc sidste år og er en af dem, der skal kigges rigtig godt efter, når det går løs i Randers. Han har allerede vist blændende fart, da han debuterede på 125cc’eren til finalen sidste år, hvor han tog en andenplads i andet heat og kørte med i toppen. I år har han blot fået endnu mere fart på, og ligner et godt bud på en vinder i Randers.

Kasper Dehnhardt

Kasper er også kommet op fra 85cc og har imponeret hjemme på Sjælland på den større maskine. Rå fart har han masser af, og hvis han kan få styr på småfejlene – og styrtene – så skulle der være potentiale til noget stort.

Mikkel Nyvang

Mikkel Nyvang ligner en af dem, der er klar til at tage skridtet helt op i toppen i år. Finalen ligger på hjemmebanen i Næstved, og programmet ser godt ud for sjællænderen.

Desværre var han en tur i jorden til et pokalløb i søndags, så om han kommer til Randers i topform, er meget tvivlsomt. Han melder dog ud, at han er klar til at give det et skud, for at redde nogle point hjem til mesterskabet.

Martin Dahlgaard

Martin kørte godt i Svendborg sidste år, ligesom han også viste rigtig stor styrke på hjemmebanen på Mors, men desværre var heldet ikke med formandens søn i de hjemlige omgivelser.

Der er dog ingen tvivl om potentialet, og han kunne også godt være en af dem, der kunne være med til at afgøre tingene til slut.

Og vi kunne blive ved i 125-klassen. Vi bliver altid positivt overraskede over talenterne, der kommer tændte og sultne til Randers. Hold øje med dem alle sammen. ALT kan ske i den her klasse.

DM i motocross består af fem afdelinger – Randers, Roskilde, Aalborg, Mors og Næstved – hvor der køres om titlen som Danmarksmester.

DR viser alle afdelinger, og den første kan man se her på dr.dk/sporten lørdag fra kl. 12.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk