Thomas lå i koma efter motocross-ulykke: 'Noget, jeg har elsket så meget, har gjort mig så ondt'

Ved et voldsomt styrt under Letlands Grand Prix brækkede Thomas Kjer Olsen nakken og blev bagefter lagt i koma. Et år senere kæmper han stadig for at blive den samme som før ulykken.

Thomas Kjer Olsen kæmper med krop og sind, efter han for et år siden var ude for et voldsomt styrt i motocross (arkivfoto). (Foto: © adrian dennis, Ritzau Scanpix)

Det er april 2022. Thomas Kjer Olsen kører i verdens bedste motocrossliga. Han har tre VM-medaljer i bagagen, og dagen inden sin 25-års fødselsdag skal han køre et ganske almindeligt løb i Letland.

Men det går helt galt for danskeren.

Han ryger udover styret på sin motorcykel og lander på hovedet.

Det har han fået fortalt, for han husker kun ulykken i glimt, og på sygehuset lægger lægerne ham i kunstig koma i dagevis.

Thomas Kjer Olsen har brækket nakken og fået en voldsom hovedskade.

Efter at være kommet ud af koma, må han tilbringe de næste måneder i sengen iført en nakkekrave, mens kroppen tager de første helende skridt.

- Pludselig ligger jeg i sengen hele dagen og kan ikke lave noget. Det var rigtig svært, siger han til DR Sporten.

Mens Thomas Kjer Olsen ligger i sengen, tænker han meget over den sport, der tidligere var et frirum for ham, men som nu har fået et andet skær.

- Jeg er skræmt af motocross. Noget, jeg har elsket så meget, har gjort mig så ondt.

- Jeg har altid søgt mod sporten, når jeg har haft hårde perioder. Den har hevet mig ud af det. Men nu er det cross, der har sat mig i den hårde situation, siger han.

Efter fem måneder kan danskeren smide sin nakkekrave.

Han har været heldig. Ifølge lægerne har Thomas Kjer Olsen brækket den nakkehvirvel, der sidder lige under kraniet, og med den type skader er det mere reglen end undtagelsen, at der medfølger lammelse.

En mental kamp

Heldig, uheldig. Det kommer an på perspektivet.

Selvom det kunne være gået meget værre for Thomas Kjer Olsen, kan det alligevel være en svær ting at acceptere, at han måske aldrig bliver en del af verdenseliten igen.

- Bare det at jeg kan sidde op, komme ud og køre og gå på toilettet, er jeg glad for, siger han.

- Men på samme tid er det ikke nemt at stå op hver dag og sætte pris på det, for jeg føler også, at jeg bliver holdt tilbage.

For ham er den længste kamp efter ulykken med sit eget sind.

- Jeg har de mén, at jeg er i dårligt humør hele tiden. Jeg har prøvet rigtig meget for at få det bedre mentalt, men det er svært for mig, siger Thomas Kjer Olesen.

Hidtil havde der nemlig kun været ét fokus i livet for den 25-årige motocrosskører.

Sporten har fyldt næsten alt, og Thomas Kjer Olsen er opvokset med, at hele familien har været en del af den. Han aner faktisk ikke, hvad han ellers skulle give sig til.

- Jeg er så knyttet til motocross, at jeg ikke kan lade være med at tage ud og prøve igen. Jeg føler også, at jeg skylder mig selv at give det en chance til og se, om jeg kan komme tilbage, siger han.