VIDEO Varm op til DM-finalen: Sådan træner du din motorcykel

Søndag er der sidste afdeling af DM i motocross. Varm op til DM-finalen med en guide til, hvordan man træner i en af de hårdeste sportsgrene i verden.

Motocross er en fysisk sportsgren og samtidig en sportsgren, hvor der er kontant afregning, når man laver fejl. Derfor er det vigtigt at forberede sig og gøre tingene på den rigtige måde, når man sidder på maskinen.

Søndag køres den sidste afdeling af DM i motocross, og under DM-serien har vi sat fokus på banen og udstyret, men det vigtigste er trods alt, hvordan man kører 'rigtigt' på motorcyklen.

- En af de fordomme, vi oftest møder, er faktisk, at folk tror, at motorcyklen gør hele arbejdet, forklarer DR Sportens ekspert, Mikkel Wendelboe,

– Folk tror, at man bare skal sætte sig på sædet og give gas, men virkeligheden er en ganske anden. Man arbejder med hele kroppen, også muskelgrupper man ellers aldrig bruger.

- Desuden skal man have ekstrem kondition, koordinering, balance og teknik på maskinen, der alt sammen skal spille sammen, indtil man når målstregen. Det kræver flid, og det kræver oceaner af træning at mestre håndværket rigtigt. Ikke mindst fordi man ikke har tid til at tænke over hvad man skal gøre når bommen falder.

Fundamentet skal være i orden

Drømmer man om at begynde at køre motocross, så skal man ikke tro, at det bare er at sætte sig op på motorcyklen og så fræse derudaf.

For at få den bedste oplevelse, skal kræver det noget grundlæggende træning.

- Jeg starter altid med kørernes fundament, ligesom når man bygger et hus, siger tidligere VM-kører, Brian Kjær Jørgensen, der til daglige træner motocross-kørere.

– Vi arbejder med nogle forskellige grundelementer, som vi så kan bygge videre på. Hvordan står køreren med fødderne? Hvordan bruger han sine hofter? Og hvordan sidder hans albuer og hænder?

- Det er ikke en kortvarig proces, men noget der skal indøves igen og igen, indtil det bare sidder på rygraden. Nu har jeg trænet kørere i 11 år, og jeg synes, viljen til at opsøge en træner vokser – også for folk der lige er startet, og det er en tendens jeg er glad for at se.

Safety first

I en sport med visse risici arbejdes der naturligvis meget med sikkerheden, og et af de steder, hvor der arbejdes ekstra meget, er på hele mentaliteten omkring træning og at gøre det rigtigt.

- Det er faktisk lidt en ny ting i motocross. For 20, eller 30 år siden, så gjorde hver kører sin egen ting. Lavede deres egne fejl og gjorde deres egne erfaringer.

- Det tog tid, og det kostede knubs. Nu er der masser af dygtige trænere tilgængelige, som hjælper med til at gøre en ellers udsat sportsgren noget mere sikker. Simpelthen ved at arbejde med, hvordan der køres på motorcyklen. Det er virkelig en god tendens, afslutter Mikkel Wendelboe.

Du kan se hele indslaget om motocross-træning i videoen øverst i artiklen.

Søndag køres sidste afdeling af DM i motocross. Den køres i Næstved. Er man forhindret i at møde op, så kan man se DM-afgørelsen direkte fra kl. 12.00 på dr.dk/sporten eller ved at trykke her.

Facebook
Twitter