NEKROLOG ’Den lille fede’ har tryllet for sidste gang

Den argentinske fodboldlegende Diego Maradona er død. Han blev 60 år.

(Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

En af alle tiders bedste fodboldspillere, argentineren Diego Maradona, er død. Han blev blot 60 år. Han døde af et hjerteanfald.

Det oplyser hans advokat til nyhedsbureauet Reuters. Nyheden blev først bragt af det argentinske nyhedsmedie Clarin.

El Gordito, den lille fede - som han blev kaldt - huskes især for nærmest ene mand at føre Argentina til tops ved verdensmesterskabet i Mexico i 1986, og han er måske det største fodboldtalent, verden nogensinde har set.

Diego Maradona med VM-trofæet efter 3-2-sejren over Vesttyskland i finalen i 1986. (Foto: © Gary Hershorn / Reuters © Scanpix)

Diego Armando Maradona, som var hans fulde navn, blev født den 30. oktober 1960 og voksede op i slumkvarteret Villa Fiorito i udkanten af Argentinas hovedstad, Buenos Aires. Men det stod tidligt klart, at han kunne noget særligt med en fodbold, og at det talent kunne bringe ham langt.

Allerede inden Diego Maradona var blevet teenager, var han et fænomen i argentinsk fodbold, idet han var begyndt at optræde i pauserne til 1. divisionskampe i Buenos Aires. Her stod lille Diego så og jonglerede med bolden på et niveau, der var ganske usædvanligt for en dreng på hans alder.

Faktisk findes der en lille optagelse af ham fra den periode, som man kan se i videoen herunder.

På det tidspunkt spillede han for Los Cebollitas (de små løg), som var Argentinos Juniors’ drengehold. Men i fodboldsammenhæng var Diego Maradona ikke dreng særligt længe. Allerede som 15-årig fik han sin debut på førsteholdet i Argentinos Juniors, og blot et år senere, i 1977, kom debuten på Argentinas landshold.

Den største skuffelse

Men året efter løb Diego Maradona ind i sit unge livs største skuffelse. Argentina var vært for VM-slutrunden, hvor han kunne have fået sit store internationale gennembrud. Men landstræneren, Cesar Louis Menotti, vurderede, at han var for ung og umoden.

- Dengang tilgav jeg ikke Menotti, og jeg kommer heller aldrig til det – jeg føler stadig, at han var for langsom i optrækket, som Diego Maradona udtalte i sin bog ”Yo Soy el Diego”, der udkom i 2000.

Det var efterfølgende svært at kritisere den storrygende Cesar Louis Menotti. For Argentina med Mario Kempes som den store stjerne vandt VM, og det var den fodboldgale nations første VM-titel i historien.

I VM-finalen i 1978 vandt Argentinas 3-1 over Holland efter forlænget spilletid. Her scorer Daniel Bertonis finalens sidste mål.

I VM-finalen i 1978 vandt Argentinas 3-1 over Holland efter forlænget spilletid. Her scorer Daniel Bertonis finalens sidste mål. (Foto: SYNDICATION INTERNATIONAL LTD © Scanpix)

Men allerede året efter var det tydeligt, hvem der var Argentinas uden tvivl bedste fodboldspiller. Det var den 1.65 høje og meget kraftigt byggede Diego Maradona, der i høj hast gik fra den ene succes til den anden.

I 1979 var han således med til at vinde det første VM for ungdomslandshold, og han blev naturligvis kåret til turneringens bedste spiller. Han blev topscorer i den argentinske liga og spillede flere fremragende kampe på Argentinas A-landshold. Sidst på året blev han kåret til Sydamerikas bedste spiller.

Herfra steg forventningerne gevaldigt. Hele verden vidste, at Diego Maradona var en exceptionel knægt, der endda kunne blive bedre end Pelé, der få år forinden havde stoppet sin aktive karriere, og som havde status som tidernes uden diskussion bedste spiller.

Skiftet til FC Barcelona

I 1981 skiftede Diego Maradona til den argentinske storklub Boca Juniors, og i 1982 blev han købt af mægtige FC Barcelona. For omkring 45 millioner danske kroner. Hvilket dengang var verdensrekord for en spillerhandel.

Men inden debuten for Barca, skulle han først vise sig frem ved VM i Spanien i 1982. Han var kun 21 år gammel, men alligevel var der udsigt til, at han skulle være den altoverskyggende stjerne.

Sådan gik det desværre ikke. I glimt viste Diego Maradona, hvor god han var. Men det argentinske landshold skuffede og røg ud i mellemrunden, hvor han tilmed blev vist ud, da Argentina tabte 1-3 til Brasilien. For at sparke en brasilianer i maven – i ren frustration.

Hans ophold i FC Barcelona blev heller ikke den forventede succes, og i sæsonen 1983/1984 var han desuden ude i flere måneder på grund af en brækket ankel.

Herunder kan du se et klip fra Diego Maradonas tid i FC Barcelona og Napoli.

Men i 1984 begyndte det hele at gå Diego Maradonas vej igen. Han blev købt af Napoli, som betalte op mod 80 millioner kroner for ham. Ny verdensrekord igen.

I Napoli hylder de stadig Diego Maradona. Billedet her er fra en hjemmekamp i 2017. (Foto: CIRO DE LUCA © Scanpix)

Med Diego Maradona som chefen og den største stjerne blandede Napoli sig pludselig i toppen af Serie A. Klubben havde aldrig før vundet det italienske mesterskab.

Men den lille argentiner førte klubben til frem til mesterskabet i både 1987 og 1990 og en sejr i UEFA Cuppen i 1989, og han skabte en stemning i storbyen, der aldrig havde været tidligere.

For masser af fattige napolitanere var han en frelser, der gav dem en bedre hverdag, og derfor glemmer de ham aldrig.

Også på det argentinske landshold fik han nu succes. Massiv succes. Argentinas landshold anno 1986 var spiller for spiller godt nok ikke noget særligt. Faktisk var det ret ordinært – hvis man lige ser bort fra Diego Maradona. Og lige præcis under slutrunden i Mexico ramte han med anførerbindet på armen sit absolutte topniveau.

Han scorede fem mål undervejs, tryllede og imponerede, gik forrest i alle kampe og endte med at sikre Argentina den anden og foreløbig sidste VM-titel.

Billedet er taget, lige inden Diego Maradona slår bolden forbi Peter Shiltion og scorer til 1-0 i VM-kvartfinalen i 1986. (Foto: ASL © Scanpix)

Scorede med 'guds hånd'

Aldrig tidligere havde én spiller været så dominerende ved en VM-slutrunde. Men Diego Maradona viste sig ikke kun fra sine bedste side.

Det første mål i kvartfinalen mellem England og Argentina blev nemlig scoret af skurken Diego Maradona, der kunne finde på hvad som helst for at vinde. For i begyndelsen af anden halvleg sprang han op og slog bolden i mål med ”guds hånd”, som han efterfølgende har udtalt.

Englænderne brokkede sig, men dommeren anerkendte målet, og få minutter senere viste Diego Maradona sig så fra sin mest geniale side. Den side, hvor han gjorde fodbold til kunst.

Efter en dribletur, som han begyndte på egen halvdel, og hvor han snød mere end det halve engelske hold, skød han til sidst bolden forbi Peter Shilton i det engelske mål og scorede VM-historiens flotteste mål. I videoen herunder kan man se begge mål.

2-1-sejren var ikke kun en stor sportslig triumf for Argentina. Sejren blev betragtet som en form for hævn mod Storbritannien efter Falklandskrigen fire år forinden, hvor argentinerne prøvede at erobre Falklandsøerne, der var britisk koloni.

Men Storbritannien generobrede hurtigt øerne i en kort krig, som kostede omkring 650 argentinere og 260 briter livet.

Doping og sportslig nedtur

I semifinalen ved VM i Mexico scorede Diego Maradona igen to flotte mål, da Belgien blev slået 2-0, og i finalen vandt Argentina 3-2 over Vesttyskland.

Fire år senere var han uden at være i samme gode form tæt på igen at føre Argentina frem til en VM-titel. Men i finalen vandt vesttyskerne fortjent med 1-0.

Herefter begyndte nedturen.

I 1991 blev Diego Maradona testet positiv for brug af kokain og fik 15 måneders karantæne.

Han vendte tilbage, skiftede til Sevilla og fik comeback på det argentinske landshold, som i februar 1993 besejrede Danmark efter straffesparkskonkurrence i kampen om Artemio Franchi-trofæet. En kamp mellem de regerende mestre fra Sydamerika og Europa.

Men i 1994 var den gal igen. Diego Maradona og Argentina fik en overraskende flot start på VM i USA, og han scorede et fremragende mål i 4-0-sejren over Grækenland, som man kan se i videoen herover.

Men efter den anden kamp blev han testet positiv for brug af efedrin. Han fik på ny 15 måneders karantæne og kom aldrig tilbage på landsholdet.

Han forsøgte at få gang i klubkarrieren igen, men i 1997 røg han igen i dopingfælden, og så var karrieren endegyldigt forbi.

Diego Maradona i aktion for Boca Juniors, umiddelbart inden han i 1997 for tredje gang blev testet positiv. (Foto: ENRIQUE MARCARIAN © Scanpix)

I virkeligheden var nedturen allerede begyndt, mens Diego Maradona spillede i FC Barcelona. For han har siden erkendt, at det allerede var her, han begyndte at tage stoffer i selskabelig sammenhæng.

Stoffer, han hurtigt blev afhængig af. Og selv om han i Napoli havde stor succes, levede han i høj grad useriøst i den periode, hvor han også fik alt for tætte relationer til den kriminelle underverden.

I flere år efter den aktive karriere var forbi, gik det heller ikke godt for Diego Maradona. Ofte lignede han en mand, der kun var på vej i en retning. Og det var den gale. Ikke mindst fysisk. Han blev jo populært kaldt for ”den lille fede”, men pludselig var han ikke bare fed – han var virkelig fed.

Sådan så Diego Maradona ud i 2005. Inden han fik foretaget en fedmeoperation. (Foto: ELIANA APONTE © Scanpix)

Diego Maradona var i den periode i livsfare flere gange. Han kom til at tage en overdosis i 2000. Han fik hjertestop i 2004, og siden har han efter eget udsagn ikke taget stoffer. Året efter fik han foretaget en bypass-operation. Og i 2007 blev han ramt af leverbetændelse.

Argentinsk landstræner

Meget så bedre ud, da han i 2008 blev argentinsk landstræner. Han var blevet opereret slank, opførte sig forholdsvis normalt og stod i spidsen for et hold, der med Lionel Messi som den store stjerne kunne blive verdensmester i 2010.

Diego Maradona som landstræner under VM i Sydafrika i 2010. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH © Scanpix)

Diego Maradona havde forinden kun ganske lidt trænererfaring, og taktisk satte han heller ikke det store aftryk på et landshold, der klarede sig udmærket ved VM, inden det blev til tæv i kvartfinalen, hvor Tyskland vandt 4-0.

Diego Maradona stoppede som landstræner, og siden havde han heller ikke de store trænerjobs, og når han dukkede op i den ene eller anden anledning var det som regel blot som sig selv – på godt og ondt.

Som under VM i Rusland i 2018, hvor han var tilskuer til alle Argentinas kampe, og det var et lille show blot at følge ham.

Det ene øjeblik dansede han rundt. Det andet så han total udbrændt ud. Men de øvrige tilskuere var vilde med ham, og de, der lykkedes at få en selfie med ham, var ovenud lykkelige.

Diego Maradona som tilskuer under VM i Rusland i 2018. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Historien om Diego Maradona er i høj grad også historien om, hvordan han på mirakuløs vis blev ved med at være populær og elsket rundt om i verden – og i særdeleshed i Argentina. I modsætning til Lionel Messi, der aldrig kom i nærheden af at opnå samme kærlighed fra argentinerne.

VM-titlen i 1986 vejer selvfølgelig en del i sammenhæng. Desuden har Lione Messi aldrig været en mand, der har vist de store følelser. Her sprang Diego Maradona til gengæld skalaen.

Han havde karisma, han var macho, han havde temperament, og når han spillede, var det tydeligt, at han gav alt, hvad han havde – især på toppen af sin karriere - og det vil han altid være elsket for.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter