Netflix-serie skaber gigantisk skak-boom: Men de danske kvinder holder sig stadig fra sporten

Kun omkring fire procent af de danske medlemmer udgøres af kvinder.

Beth Harmon og netflix-serien The Queen's Gambit har fået interessen for skak til at eksplodere. Bare ikke hos de danske piger og kvinder. (Foto: SplashNews.com © www.SplashNews.com 2020)

Mange kender sikkert allerede Magnus Carlsen. Den norske verdensmester i skak.

Men nu har også Beth Harmon slået sit navn fast på skak-scenen. Den fiktive vel at mærke.

Beth Harmon, der spilles af skuespillerinden Anya Taylor-Joy, er nemlig hovedfiguren i den nye netflix-miniserie The Queen's Gambit. En serie om en forældreløs pige, der på et børnehjem tilbage i 50’erne viser sig som et skak-vidunder.

Serien er baseret på Walter Tevis' novelle af samme navn, som han skrev, efter at Bobby Fischer slog Boris Spassky i "Århundredets match" ved VM i Reykjavik tilbage i 1972. Noget, der dengang fik interessen for skak til at eksplodere. Og nu gør den det så altså igen.

For selv om et hav af fysiske skak-turneringer er blevet aflyst på stribe som følge af coronapandemien, så lever sporten i den grad videre.

På internetsider som lichess og chess.com er brugerantallet seks- eller syvdoblet på rekordtid, og her opleves nu, at folk i højere grad end nogensinde før klikker sig ind for at dyste på det ternede bræt. Det skriver The Guardian.

Mens der ifølge Det Internationale Skakforbund (FIDE) i løbet af de første ti dage efter seriens udgivelse skete en stigning i antallet af søgninger på eBay efter 'skakspil' på hele 273 procent, så mægden nu svarer til en søgning hvert sjette sekund.

Og med en kvindelig figur i hovedrollen er håbet i skakverdenen, at serien også vil inspirere flere piger og kvinderne til at kaste sig ud i sporten.

Ellen Fredericia Nilssen er en af de mindre end 100 danske kvinder, der er aktive skakmedlemmer. (Foto: Foto: Ellen Fredericia Nilssen)

Her er allerede lande som Kina, Indien samt Rusland og Østeuropa allerede godt repræsenteret med flere dygtige kvindelige spillere, mens det amerikanske mesterskab kaster 100.000 dollars af sig til vinderen.

Men særligt i det vestlige Europa – heriblandt Danmark – savner man i den grad kvindelige spillere.

Det fortæller Poul Jacobsen, der er formand for Dansk Skak Union, som har cirka 4.000 medlemmer.

- Vi er sørgeligt dårlige til at fastholde dem. Der er mange piger, der deltager i skoleskak, men det er svært at holde fast i deres interesse, når de bliver ældre.

- Et sted mellem to og to en halv procent af vores medlemmer er kvinder. I eksempelvis Tyskland er tallet 10 procent.

- Jeg ved simpelthen ikke, hvad de gør anderledes. Måske det handler om mentaliteten. Måske tyskerne er mere konkurrencemindede. Jeg ved det ikke, siger Poul Jacobsen til DR Sporten.

For hos Dansk Skak Union mærker man også, at den generelle interesse er stigende.

- Vi har en høj grad af online skakaktivitet i Danmark udover de registrerede turneringsspillere. Det kan vi tydeligt se.

- Vi har en ret sikker fornemmelse af, at der er et sted mellem 12 og 20.000 aktive danske skakspillere, der jævnligt spiller online, siger han.

Dansk talent håber på flere kvinder ved det ternede bræt

En af Danmarks bedste kvindelige skakspillere er det 19-årige stortalent Ellen Fredericia Nilssen. Allerede som 15-årig vandt hun DM i skak, og sidste år vandt hun Nordiske Mesterskab for U20-piger – inden hun i december også deltog ved VM i hurtig- og lynskak.

Og den nye netflix-serie er naturligvis ikke gået hendes næse forbi.

- Den har jeg set to gange. Så meget elsker jeg den, siger hun til DR Sporten.

Hun mærker også, at skaksporten i Danmark fortsat er domineret af mænd. Et faktum, der dog for hende ikke har betydning for lysten til spillet.

- Om der er mange mænd eller mange kvinder, gør mig egentlig ikke så meget. Jeg spiller skak for at spille skak.

- Jeg er selvfølgelig rigtig ærgerlig over, at vi ikke har flere piger og kvinder, der spiller skak. Det ville være rart med flere kvinder til at skabe konkurrence og flere sociale forbindelser.

Coronapandemi eller ej. Ellen Fredericia Nilssen kan ikke holde sig fra det ternede bræt. (Foto: Foto: Ellen Fredericia Nilssen)

Hun forstår dog godt, at mange piger på grund af manglen på netop de sociale forbindelser vælger det fra, når de kommer op i alderen.

- Flere piger avler flere piger i skakken. Jeg tror, at det sociale har en rigtig stor del at gøre med, hvor mange kvinder og piger der spiller skak. især for de yngre piger.

- Da jeg var ti år gammel, var jeg den eneste pige blandt juniorerne i min skakklub. For mig gjorde det ikke det helt store, fordi jeg generelt set godt har kunnet med drengene. Men jeg har godt kunnet føle, at jeg har manglet nogle piger, siger Ellen Fredericia Nilssen.

Derfor underviser hun også selv piger til hverdag, ligesom hun tidligere på året forsøgte sig med et ekstra initiativ i jagten på at få flere piger til at interessere sig for skakken.

- Jeg arrangerede en skaklejr for piger tilbage i maj. Den var kun for piger for at prøve at få nogle flere piger med. Den blev så ikke afholdt på grund af corona, men jeg regner med at afholde en ny, når det bliver muligt igen.

Og generelt tror hun på, at flere initiativer for pigerne også vil øge antallet af piger og kvinder i sporten i fremtiden.

- Det kan få flere piger til at lære hinanden at kende gennem skakken. Og jo mere tid de bruger på sporten, jo bedre vil de også blive, og så kommer de også tilbage for spillets skyld og ikke kun pigerne, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk