No Cassidy, no party. Men selv uden Danmarks hestedarling vil Dufour levere varen ved VM

Cathrine Laudrup-Dufours hest Cassidy har været i konkurrence for sidste gang. Nu skal hun forsøge at ride medaljer hjem med hesten Vamos Amigos.

(Foto: © TT News Agency, Scanpix Denmark)

Cassidy og Cathrine. Dupond og Dupont.

Makkerskabet – ja, nok snarere venskabet - mellem dressurrytteren Cathrine Laudrup-Dufour og den 19-årige hest Cassidy har varet ved i årevis.

Gammel kærlighed ruster ikke, som man siger, og sammen har den danske duo de sidste 12 år danset rundt i alverdens arenaer, vundet adskillige medaljer og redet sig ind i hjerterne hos dressurtilskuere fra hele verden.

Men alt godt har en ende.

For mens VM i ridning i et stykke tid har nærmet sig i et galloplignende tempo, er veteranhestens pensionsdato også kommet snigende.

Ved verdensmesterskabet i Herning, der smugstartede lørdag og varer ved indtil 14. august, skal den 19-årige hest nemlig i aktion for sidste gang.

- Jeg tror, der bliver lidt våde øjne, siger Cathrine Laudrup-Dufour.

- Jeg er ikke engang ked af det. Jeg er bare så taknemmelig. At en hest kan betyde så meget for en karriere, er bare så vildt.

19-årige Cassidy er en rød vallak og fra Atterupgaard tæt på Dufours stald nær Roskilde. (Foto: © Peter Hove Olesen)

Det tårevædede farvel har de dog taget tilløb til længe.

Ja, faktisk tog de forskud på de sidste klapsalver, tilråb og jubelbrøl sidste år under et World Cup-stævne, hvor duoen vandt en guldmedalje.

Siden da har Cassidy ikke duftet savsmulden til en konkurrence, og når Cathrine Laudrup-Dufour rider ud på ham en sidste gang på den store scene i Herning, bliver det derfor til en særlig afskedsceremoni og ikke under søndagens holdkonkurrencen i dressur.

Det handler om at få sat det rigtige punktum, siger hun.

- Det føles bare rigtigt at sige farvel på den her måde. Nu kan han få lov at fjolle rundt en sidste gang og gøre, hvad han selv vil, siger Laudrup-Dufour.

Vamos Amigos, Vamos Cathrine!

Ordsproget 'op på hesten igen' har vel sjældent været mere sigende.

For det skal den 30-årige dressurrytter altså, hvis hun vil gøre sig forhåbninger om at få noget med hjem fra søndagens holdkonkurrence i dressur.

Og det vil hun. Også selvom det denne gang bliver uden hesten, hun har haft, siden hun var 18 år.

Nu sadler Cathrine Laudrup-Dufour derfor om og fatter tøjlerne hos hesten Vamos Amigos. Og selvom man næsten ikke kan nænne at sige det højt, er det langt fra nogen dårlig erstatning for Cassidy.

- Jeg har haft en super god sæson. Særligt på den hest, jeg har valgt at skulle ride på. Det er ret fantastisk at bygge det op på den måde, fordi jeg kommer med noget selvtillid i bagagen, siger hun.

For knap en måned siden vandt duoen det store tyske ridestævne Nations Cup.

En bedrift, ingen andre danske ekvipager har opnået de sidste 37 år.

Ganske udmærket, må man sige, og dressurrytteren er heller ikke bleg for at erkende, at optakten på hesten med det spanskklingende navn har været god.

Drømmene for søndagens holdkonkurrence er derfor også store.

- At få lov til at præstere godt på dansk grund vil være det ultimative. Jeg ved ikke, om man skal snakke så meget om medaljer, men dansk dressur har bare et niveau lige nu, der er fuldstændig uset, siger Cathrine Laudrup-Dufour.

Du kan høre den danske dressurrytter fortælle om sine forventninger til VM i videoen herunder.

Hvad så nu, Cassidy?

Og selvom det nu er Vamos Amigos, Cathrine Laudrup-Dufour skal konkurrere med, kan det tårnhøje niveau - hvis ikke i høj grad, så i hvert fald i nogen grad – tilskrives Cassidy.

Sammen med den 30-årige dressurrytter gik han nemlig fra at være en 'hobbyhest' til en af verdens bedste. Den 19-årige hest blev grundstenen i dressurrytterens succes.

- Det er bare Cassidys fortjeneste det hele, siger hun.

- Det var aldrig hensigten, at han skulle blive en af verdens bedste heste, eller at jeg skulle blive professionel. Det var bare en hobby, og mine forældre valgte at købe den her fantastiske hest, som jeg fik lov at udvikle hele vejen.

Med Cassidy har hun siden vundet medaljer ved EM, været til VM, OL og en hulens masse andre stævner.

Ja, 'Cassidy har sgu prøvet det hele', som Cathrine Laudrup-Dufour siger.

At udpege et enkelt øjeblik som værende større end noget har hun derfor heller ikke nemt ved. Og det forstår man da også godt, når den 30-årige dressurrytter har brugt mere tid med Cassidy end noget andet familiemedlem, siden hun fik ham i folden.

- De 12 år står knivskarpt. Livet med den hest har bare været en drøm. Jeg har aldrig turdet drømme om, at jeg kunne støde på sådan en hest og beholde ham i et halvt menneskeliv, siger hun.

Cathrine Laudrup-Dufour og Cassidy red sig til en 13.plads i den individuelle dressurkonkurrence ved OL i Rio i 2016. (Foto: © tony Gentile, Scanpix Denmark)

Men hvad skal der så ske med Cassidy og Cathrine nu?

Skal han bare stå og gnaske gulerødder hjemme på gården i Nordsjælland, mens hun giver den gas på Vamos Amigos?

Ja, stort set. Men Cathrine Laudrup-Dufour har alligevel ikke tænkt sig at lade sin gamle ven stå alt for længe i stalden.

- Han skal nyde livet… Men han skal stadig holdes i form, så han ikke falder fra hinanden. Sådan en gammel cirkushest vil jo også gerne i manegen engang i mellem, siger Cathrine Laudrup-Dufour.

Cathrine Laudrup-Dufour rider om VM-medaljer i holdkonkurrencen søndag 7. august, mens hun og Cassidy giver en sidste opvisning mandag aften. Du kan følge med på flere af DR’s platforme. Sendeplanen for august finder du her.