Norsk skakgeni så syner, da han led sensationelt nederlag

Verdensmesteren i skak, Magnus Carlsen, har døjet med senfølger efter coronasmitte.

Magnus Carlsen har efter egen vurdering ikke ramt storformen ved online-turneringen Airthings Masters. (Foto: © Paul Childs, Ritzau Scanpix)

Hvis du nogensinde har drømt om at slå det norske skakfænomen Magnus Carlsen, så kan det være, at det er nu, du skal tage kampen.

Nordmanden er i hvert fald ikke helt der, hvor han gerne vil være.

Ved turneringen Airthings Masters, der er den første af ni turneringer på årets Champions Chess Tour, har han efter eget udsagn ikke ramt niveau.

Han døjer med senfølger efter at have været coronasmittet, fortalte han til TV 2 Norge, da han mandag led det, som den norske tv-station kaldte et "sensationelt nederlag" mod canadiske Eric Hansen.

- Det har været alt for dårligt. Jeg føler, jeg ikke har energi til at tage mig ordentligt sammen. Jeg har set så meget syner i de forskellige partier. Jeg ved egentlig ikke, hvad der foregår, sagde Carlsen til norsk TV 2 efter mandagens partier.

- Jeg føler, at jeg sidder og gætter lidt på, hvad jeg skal gøre. Forhåbentlig bliver det bedre i de kommende dage.

Bedre blev det da også for Carlsen tirsdag, hvor han med to remiser og en sejr sikrede sig avancement til kvartfinalen.

Carlsens canadiske overmand medgav efterfølgende også, at det ikke var en Carlsen "i sin bedste form", han havde slået. Men derfor var Eric Hansen stadig tilfreds med sejren.

- Jeg har det fint med at få to gode positioner mod Magnus, hvordan end de kommer. Om det er en bommert, eller hvad end. Jeg var ret glad for min position, og det er første gang, jeg har slået ham i en rigtig turnering, lød det fra Eric Hansen på Chess24's youtube-kanal.

- Det er fantastisk, jeg forventede det ikke. Selvom det er nervepirrende at spille mod Magnus, så var jeg rimelig godt varmet op, fordi det var dag tre, og det gjorde det nemmere end at møde ham i de første runder.

Allerede inden Carlsens nederlag til Eric Hansen i tiende kamp, var nordmanden kommet under pres.

Nederlag mod russerne Ian 'Nepo' Nepomniachtchi, Andrey Esipenko og det indiske vidunderbarn Rameshbabu Praggnanandhaa havde efterladt nordmanden i en svær situation.

'Pragg', som Rameshbabu Praggnanandhaa blot kaldes, er bredt blevet udråbt til at være den næste store ting i skak.

Inderen er den femteyngste til at opnå stormester-titlen, og han er den næstyngste, der har passeret 2600 i elo-rating hos det internationale skakforbund, FIDE. Søndag blev Pragg så den yngste til at slå Carlsen, siden nordmanden blev verdensmester i 2013.

Indiske Rameshbabu Praggnanandhaa, her som 12-årig i 2018, er den yngste, der har vundet over Magnus Carlsen, siden nordmanden blev verdensmester i 2013. (Foto: © Handout, AFP or licensors)

Men til trods for lidt svingende præstationer, så er Carlsen videre i turneringen, og han holder liv i sin stime. Han har aldrig misset knockoutkampene i alle Champions Chess-turneringer, han har deltaget i.

- Det bliver ved med at gå, selvom det ikke altid er lige overbevisende. Det tager jeg med, selvom jeg ikke spillede godt i dag, siger Carlsen til norsk TV 2, efter han tirsdag sikrede sig en kvartfinalebillet.

- Jeg har tabt fire partier i turneringen, tre af dem med hvid. Jeg gjorde, hvad jeg skulle i dag, men partierne var simpelthen dårlige.

Onsdag møder Carlsen Le Quang Liem fra Vietnam i kvartfinalen i Airthings Masters.