Nu forbydes udbredt pille: Er både 'præstationsfremmende og sundhedsskadelig'

Fra 1. januar 2024 er det smertestillende middel tramadol at finde på dopinglisten.

(Foto: © Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Fra næste år er det ikke længere tilladt for sportsudøvere at lindre smerterne med midlet tramadol.

Det morfinlignende smertemedicin er nemlig kommet på listen over forbudte stoffer og metoder, der træder i kraft i en opdateret udgave 1. januar.

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har gennem forskningsundersøgelser fundet frem til, at midlet har "potentiale til at forbedre sportspræstationer", og da det samtidig "kan være afhængighedsskabende," er det altså blevet tilføjet til listen.

Tramadol har været forbudt i cykelsporten siden 2019, og at forbuddet nu kommer til at gælde alle andre sportsgrene, glæder direktør i Anti Doping Danmark, Kim Højgaard Ravn.

- Dopinglisten er et flydende dokument, hvor der løbende bliver fjernet og tilføjet stoffer. Vi bifalder, at Tramadol nu er kommet på listen, da studier, som vi blandt andet selv har støttet økonomisk i Anti Doping Danmark, har vist, at det har en præstationsfremmende effekt, siger han.

Tramadol har i en årrække været på en såkaldt monitoreringsliste hos Wada, og nu har agenturet altså beviser nok for, at stoffet kan bruges præstationsfremmende. Og da Wada samtidig ser et stigende og "omfattende" brug af tramadol i sportens verden, så lander stoffet altså fra 1. januar på dopinglisten.

'Udbredt i både fodbold og rugby'

Hos Anti Doping Danmark har man støttet Wadas tramadol-forskning økonomisk, og der er også blevet gennemført et dansk studie.

I dansk regi er det særligt Jakob Mørkeberg, som er videnskabelig seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark, der har indsigt i resultaterne fra Wadas forskning.

- I Wadas monitoreringsprogram analyserer man også på stoffer, der ikke er på dopinglisten. Og der har der længe været fokus på tramadol, siger han.

Og selvom resultaterne ikke er offentligt tilgængelige, tør Mørkeberg godt afsløre, at tramadol har sat et markant aftryk på tre af verdens største sportsgrene.

- Det er desværre hemmelige data, som ikke må afsløres. Men jeg kan i hvert fald sige, at det hovedsageligt har været udbredt i cykling, men at det også har vist sig, at det har været udbredt i både fodbold og rugby. Det har Wadas monitoreringsdata vist, siger Jakob Mørkeberg.

Nairo Quintana afleverede under Tour de France 2022 flere prøver, der indeholdt tramadol. Og da cykelsporten allerede i 2019 gjorde lægemidlet forbudt, så blev Nairo Quintana diskvalificeret fra 2022-udgaven af Touren og hans resultater derfra blev annulleret. (Foto: © MARCO BERTORELLO, Ritzau Scanpix)

Seniorkonsulenten glæder sig over, at den nødvendige evidens nu er på plads. For selvom cykelsporten helt tilbage i 2019 sendte tramadol i skammekrogen, er det først nu, at der er reelt bevis for, at det er præstationsfremmende.

- I cykelsporten begyndte man allerede i 2019 at teste rytterne for det. Man kaldte det en sikkerhedsforanstaltning, fordi man mente, det kunne være farligt at bruge, fordi man kan blive lidt omtåget af det. Så for en sikkerheds skyld gjorde man det forbudt allerede i 2019.

- Men i cykelsporten har man længe haft en antagelse om, at det er blevet brugt præstationsfremmende, fordi man har set et stort brug af det. Men man har ligesom ikke haft den der videnskabelige evidens.

Men det har man altså nu. Både i cykelsporten og i alle andre sportsgrene på globalt plan.

Sådan virker tramadol

Men hvad er det så, der er så problematisk med tramadol? Hvorfor er det, det kan fremme sportsudøveres præstationer?

Anti Doping Danmarks Jakob Mørkeberg har svaret.

- Det er et af de lidt hårdere smertestillende præperater. Det er i samme boldgade som morfin, men bare ikke helt så kraftigt. Det påvirker de områder i hjernen, der registrerer smerte.

- I cykelsporten kan tramadol være med til at dæmpe den smerte, man ellers oplever, når man træder hårdt i pedalerne. Så teorien er, at man simpelthen ikke mærker den smerte, man ellers ville have gjort. Så de kan træde hårdere i pedalerne, siger Jakob Mørkeberg.

Ifølge Mørkeberg viste ét af Wadas forskningsprojekter, at tramadol var i stand til at gøre en cykelrytter 50 sekunder hurtigere over en enkeltstart på 40 kilometer.

Udover de markante beviser for tramadols præstationsfremmende egenskaber er medicinen også kategoriseret som stærkt afhængighedsskabende.

Det afdækkede DR blandt andet i en dokumentar under navnet Morfinpillens Skyggeside i 2017. Som en konsekvens af debatten skærpede Lægemiddelstyrelsen indberetningspligten for tramadol.

Wada bruger tre parametre i vurderingen af et medicin eller stof, og for at komme på dopinglisten skal et stof opfylde to ud af tre af følgende kriterier: At det er præstationsfremmende, at det er sundhedsskadeligt, at det er imod sportens ånd eller etik.

- Tramadol rammer to ud af de tre parametre. Det er ekstremt vanedannende, og man kan blive afhængig af det. Så udover at være præstationsfremmende, rammer det også det sundhedsskadelige, siger Jakob Mørkeberg.