Nu kan uforløst dopingsag om russisk skøjteprinsesse ende i retten

Det Internationale Antidopingagentur, Wada, truer det russiske ditto med en retssag.

Der er intet nyt i dopingsagen om kunstskøjteløberen Kamila Valieva, hvilket vækker utilfredshed hos Wada. (Foto: © ELOISA LOPEZ, Ritzau Scanpix)

Det er mere end otte måneder siden, verden første gang hørte om Kamila Valievas dopingsag under vinter-OL i Beijing.

Den russiske kunstskøjteløber havde inden legene afleveret en dopingprøve, som viste sig at være positiv, men hun fik lov til fortsat at deltage ved legene.

Siden da er der ikke faldet en endelig afgørelse i dopingsagen, og dermed også om guldmedaljen, som den 16-årige russer vandt i holdkonkurrencen ved OL, gælder.

Det Internationale Antidopingagentur, Wada, havde i første omgang forventet, at Det Russiske Antidopingagentur, Rusada, ville komme med en afgørelse i starten af august, men der er intet nyt under solen.

Det får nu præsidenten for Wada, Witold Bańka, til at true med at tage sagen op hos Den Internationale Sportsdomstol, Cas.

- Wada er bekymret for den igangværende forsinkelse af Kamila Valievas sag og har nu formelt informeret Rusada, at medmindre sagen bliver løst hurtigt, vil Wada bruge sin ret til at tage sagen til Cas, skriver Witold Bańka på Twitter torsdag.

Opslaget fra den polske Wada-præsident kommer i kølvandet på en melding fra Rusada, som fredag forklarede, at man ikke vil offentliggøre hverken dato for høring, processen eller en eventuel afgørelse i sagen om den russiske teenager af hensyn til den unge russiske atlet.

Wada får dansk opbakning

Udmeldingen fra Rusada vækker undren hos direktøren for Anti Doping Danmark, Kim Højgaard Ravn.

- Hele verden har fulgt med, og der er tale om en OL-guldvinder, så proportionaliteten tilsiger, at det vil være relevant for hele verden at få lov at vide, hvad der er sket i sagen, sagde Kim Højgaard Ravn i weekenden til DR Sporten.

Kim Højgaard Ravn understreger, at antidoping-reglerne er til af en grund. De styrker idrættens troværdighed. Derfor mener han, at det er problematisk, at russerne holder verden uden for.

- Det udfordrer tilliden til antidopingsystemet, hvis vi ikke kan følge sagen tæt, lød det fra Kim Højgaard Ravn.

Kamila Valieva fik lov til at deltage i den individuelle konkurrence, efter dopingsagen var kommet frem. Her knækkede den unge russer sammen. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Ritzau Scanpix)

Også hos Danmarks Idrætsforbund, DIF, er det essentielt, at offentligheden får kendskab til dopingsager. Det forklarer administrerende direktør i DIF Morten Mølholm Hansen.

- Åbenhed om dopingsager er enormt vigtigt i dopingbekæmpelsen. Man risikerer, at omverdenen, andre atleter med flere mister tilliden til retssystemet, hvis man holder sager skjulte, skriver DIF-direktøren i et skriftligt svar til DR Sporten.

Derfor er det, ifølge ham, naturligt, at Wada nu sender en presbold afsted, hvis Rusland ikke snart løfter for sløret.

- Wada har som hovedansvarlig for dopingbekæmpelsen en stor interesse i, at der er tillid til, at dopingbekæmpelsen foregår ordentligt, og at dopingsager afgøres på et ordentligt grundlag, skriver Morten Mølholm Hansen.

- Wada har jo heller ikke mulighed for at anke en sag, hvis de ikke kender afgørelsen eller præmisser. Derudover er Wada nok meget trætte af Ruslands generelt meget lemfældige forhold til dopingsager - jævnfør Ruslands historik med statsdoping.

I 2015 offentliggjorde Wada en rapport, som konkluderede, at der foregik systematisk og statsstøttet doping i russisk atletik. I 2019 besluttede Wada at udelukke Rusland fra store internationale sportsbegivenheder i fire år, men året efter blev straffen halveret af Den Internationale Sportsdomstol, Cas.