Ny bog om Sportens stemmer

Danmarks Radios Erik Nielsen har skrevet "Sportens stemmer", som udkom onsdag, og den repræsenterer med hans egne ord "et stykke dansk kulturhistorie".

Svend Gehrs var manden bag stemmen, man mere end nogen anden forbinder med det danske fodboldlandsholds succeser i 1980erne.

Lige nu kan du hente bogen "Sportens Stemmer" som lydbog. Klik her(hvis du fx klikker på linket i en Internet Explorer-browser, kan du downloade kapitlerne som mp3-filer til din computer.)

 

- Det er første gang nogensinde, at portrætter af og interviews med en stribe danske sportskommentatorer er samlet i en bog.

Sådan indleder Danmarks Radios Erik Nielsen forordet i sin bog "Sportens stemmer", der udkom onsdag.

Den stærkt underholdende bog handler om 13 kommentatorer, er fyldt med anekdoter, sjove tilbageblik og begavede betragtninger. Og som Erik Nielsen endvidere fastslår i forordet:

- Sammen repræsenterer de et stykke dansk kulturhistorie.

Svend Gehrs og Flemming Toft

De kendteste kommentatorer er da også lige så kendte, som mange af de sportsnavne, de har siddet og snakket om på TV eller radioen. Som eksempelvis Svend Gehrs og Flemming Toft, der begge optræder i "Sportens stemmer".

– Den 5. juni 1985, da Danmark besejrer Sovjet med 4-2, er efter min mening den bedste præstation noget dansk hold nogensinde har lavet. Og her tæller jeg også EM-finalen i 92 med. Det er uden konkurrence den bedste fodboldkamp, jeg nogensinde har set. Og kommenteret. Selv da Danmark førte 4-1, var jeg urolig. Så gode var Sovjet. For mig var det at kommentere sådan en kamp en drengedrøm, der gik i opfyldelse, fortæller Svend Gehrs, der i mange var ansat på Danmarks Radio.

Byture og alkoholmisbrug

"Sportens stemmer" handler heldigvis ikke kun om, hvor spændende det er at være kommentator. Bogen handler også om livets skyggesider. Som i kapitlet om Jørn Mader, der især er kendt for sine mange år som Tour de France-kommentator på TV2. Erik Nielsen skriver:

Der er noget med alkohol og Jørn Mader. Det behøver man ikke lang tids research for at finde ud af. Han er en mand, der har været på mange byture.... Mader har været under behandling for alkoholmisbrug. Han har haft nedtur over sin fyring fra TV 2, hvor han i mange år var kendt for sit samarbejde med Jørgen Leth omkring transmissionerne fra Tour de France. I det hele taget har han levet et hårdt liv. Ikke passet godt på sig selv.

Erik Nielsen er sportsredaktør på DR Fyn, hvor der i anledning af bogudgivelsen er reception i dag 16.00

Erik Nielsen selv er ikke helt kendt som Svend Gehrs, Flemming Toft og Jørn Mader. Men følger man blot en gang imellem Superligaen i P3, er man helt sikkert klar over, hvem han er.

- Min egen karriere som kommentator har ført fra seriefodbold på lokalradioen til Superligaen på P3 og frem til de uforglemmelige begivenheder ved tre gange OL. Forhåbentlig har lytterne fået nogle gode oplevelser med undervejs, fortæller han selv i "Sportens stemmer".

Reception i dag

Bogen henvender sig især til dem, der interesserer sig for sport eller journalistik - eller begge dele - og som har lyttet til flere af de interviewede kommentatorer, der også tæller Lone Pagh, Andreas Kraul, Henrik Liniger, Thomas Kristensen, Morten Hausborg, Frank With, Peter Piil, Jens Jørgen Brinch - alle nuværende eller tidligere DR-kommentatorer - samt Jonas Andersen, der næppe er kendt af ret mange uden for Horsens og omegn.

"Sportens stemmer" med undertitlen "13 reportere fortæller om verdens bedste job" udgives på forlaget Turbine.

I anledning af udgivelsen var der reception hos DR Fyn onsdag.

Facebook
Twitter