16-årige Cathrine er verdens femte bedste til sin sport, men næste år 'regner jeg stærkt med at stå på podiet'

Cathrine Alling Thomasen er blandt verdenseliten i disciplinen scoot.

Cathrine Alling Thomasen vandt i weekenden DM i scoot. (Foto: Casper Thomasen © Casper Thomasen)

Det er de færreste, der kan prale med at være at være blandt verdens bedste til noget som helst.

Men det kan purunge Cathrine Alling Thomasen.

Den blot 16-årige dansker er verdens femte bedste til disciplinen 'scoot' - en sportsgren, hvor man suser op og ned ad ramper på et løbehjul og laver vilde tricks flere meter op i luften. Alt sammen for at opnå en højere score end sine konkurrenter.

Og konkurrenter er der nok af, skulle hun hilse og sige. Måske ikke så mange fra Danmark, hvor hun her i weekenden cementerede sin overlegenhed ved at vinde det nationale mesterskab. Men for en lille måned siden blev den 16-årige dansker håndplukket blandt flere hundredetusinde håbefulde løbehjulsentutiaser, da der skulle afholdes VM i scoot i Barcelona.

At stå blandt de 11 udtagne var derfor en livslang drøm, der gik i opfyldelse.

- Jeg kommer ned og kører den konkurrence, som jeg har drømt om, siden jeg var meget lille. Så jeg kørte dernede i Barcelona sammen med alle de kørere, som jeg har set op til, siger Cathrine Alling Thomasen.

Ved mesterskaberne i det spanske kørte den unge dansker sig til en 'stabil femteplads', som hun selv siger det. Men det er ikke nok for unge Thomasen, og indtil næste år skal der derfor lige skrues på et par knapper. Femtepladsen har givet blod på tanden, og ambitionsniveauet får et nøk opad.

- Der (næste år red.) regner jeg med at placere mig højere end femtepladsen. Jeg regner stærkt med at stå på podiet, siger hun.

Du kan se Cathrine Alling Thomasen konkurrere ved VM i Barcelona i videoen herunder.

Spidskompetencen er 'kontrollen over løbehjulet', fortæller den unge dansker. Og så har hun også modet, der skal til for ikke at lade sig påvirke af, at man godt kan komme til skade, hvis man efter en flyvetur ikke lander korrekt på løbehjulet igen.

Ja, faremomenter er der nok af, når Cathrine og de andre dygtige udøvere springer rundt på en metalplade med to hjul flere meter oppe i luften. Og selvom hun til tider får en skramme eller to er det ikke noget, der kommer til at slå den unge dansker ud.

- Man styrter tit, sådan er det. Men knæbeskytterne redder pænt meget, siger hun.

Efterskoleelev med store drømme

Til dagligt passer Cathrine Alling Thomasen sin skolegang på Oure Efterskole. Fasciliteterne på idrætsefterskolen er gode, og derfor bruger den unge danske scoot-udøver gerne flere timer om dagen på de fynske ramper.

- Jeg bruger det meste af min fritid på det. Så det er rigtig mange timer. I weekenderne kan jeg køre fra klokken 12 til klokken 20, siger hun.

Men udover at passe skolegangen og tonse rundt på ramperne udenfor klasselokalerne, skal der også være tid til at pleje fysikken. Scoot-sporten kræver nemlig, at man er i god form, og en idrætsefterskole med masser af muligheder for fysiske aktiviteter er derfor det helt rigtige match for hende lige nu.

- Jeg dyrker noget motion for at træne mig op til mine løb, og det er rigtigt godt her på Oure Efterskole. Jeg går faktisk på en linje, der hedder board-sport, som er sådan noget snowboard, windsurf og kitesurf. Og lige nu træner vi så op til at komme på skitur, siger hun.

  • Ved weekendens danmarksmesterskab sikrede Cathrine Alling Thomasen sig en førsteplads. (Foto: PRIVAT)
  • For en måneds tid siden dystede hun med verdenseliten ved VM i Barcelona. (Foto: PRIVAT)
1 / 2

Vejen til verdenseliten har bestemt ikke været brolagt med dårlige undskyldninger for ikke at træne. Og det er den heller ikke fremadrettet.

Når uddannelsesvejlederen på skolen sætter sig ned, kigger på hende og spørger 'hvad skal der så ske i fremtiden?', er svaret nemlig ganske klart. Drømmen er at komme til at leve af at lave tricks på løbehjulet. Det kræver dog, at hun fortsætter med at forbedre sig, så hun kan stå øverst på podiet og også tiltrække sig opmærksomheden fra mulige samarbejdspartnere.

- Man tjener jo penge på det, når man vinder konkurrencer, og på sponsorater der bliver større og større.

- Jeg har en sponsor nu, som sponsorerer dele til mit løbehjul – det ville komme til at koste rigtigt mange penge for mig, hvis jeg selv skulle betale det, for det går rimelig tit i stykker.

Selvom hun lige skal færdiggøre sit efterskoleophold først, er der altså allerede lagt en del håbefulde planer for fremtiden. Udbredes sporten som hun håber og regner med, står særligt et ønske dog højt på listen for fremtidige planer.

- Sporten er ikke så stor og så udbredt her i Danmark. Men om et par år, så vil de have det på OL-programmet, og så vil jeg gerne være med til det, siger Cathrine Alling Thomasen.

FacebookTwitter