17-årig grønlænder kan revolutionere dansk skiskydning for altid

Ungdomsverdensmester Ukaleq Slettemark har potentialet til at nå verdenstoppen i skiskydning.

Indtil den 27. januar i år havde Grønland aldrig vundet en medalje i en international sportskonkurrence. Men så både brød og skød en 17-årig pige igennem med et brag, der gav genlyd fra den lille flække Osrblie i Slovakiet til den yderste krog af Kongeriget Danmark langt mod nord.

Ved ungdoms-VM i skiskydning ramte Ukaleq Slettemark alle sine skud på 10 kilometer-distancen og hjemførte en guldmedalje uden fortilfælde i grønlandsk sport. Det giver næring til fremtidsdrømmene og troen på, at der om få år kan være en atlet fra Rigsfællesskabet med på højeste niveau.

Når VM i skiskydning senere i dag begynder i svenske Östersund, er der nemlig hverken deltagere med fra Grønland eller Danmark. Men der er ingen tvivl om, at Ukaleq Slettemark er med om få år, vurderer Christian Borch, der er en af de drivende kræfter i dansk skiskydning og mangeårig skiskydningskommentator hos Eurosport.

- Hun er det største talent i Rigsfællesskabet inden for skisport i de sidste 20 år – ja, måske endda nogensinde, mener Christian Borch og tilføjer:

- Hun har potentialet til at forandre synet på skiskydning i Danmark, så det ikke bare er noget, som andre nationer dyrker, men som vi også selv kan finde ud af. Jeg forventer, at hun bliver en etableret del af World Cup’en i mange år frem, siger Christian Borch.

Ingen skydebaner i Grønland

Grønland har enorme vidder, men er i sportslig henseende en lilleputnation, der sjældent kæmper med om medaljer. Men der er ting i denne verden, der virker så oplagte, at det ikke kan ende anderledes. Sådan er det også med Ukaleq Slettemark.

I en tidlig alder gik hun på jagt med riffel og løb på ski i Grønland, og begge hendes forældre, Uiloq og Øystein Slettemark, har dyrket skiskydning og været til både VM og OL – moderen forsøgte sågar at kvalificere sig til OL under graviditeten. Så hvad er mere naturligt, end at datteren også skulle ende som atlet i den sport? Alligevel var det tæt på, at det ikke gik sådan.

Som 4-årig flyttede familien Slettemark til Norge, så forældrene kunne få bedre muligheder for at konkurrere i skiskydning. Ukaleq Slettemark prøvede skiskydning i en enkelt sæson, men da familien flyttede hjem til Grønland efter syv år i Norge, forsvandt muligheden for at dyrke skiskydning, da Grønland ingen skydebane har.

Ukaleq Slettemark på vej mod guldet ved U-VM i skiskydning. Det var Grønlands første medalje i en internationale sportskonkurrence. (Foto: Greenland Biathlon © Greenland Biathlon)

Tilfældig succes

Først da Nuuk i 2016 blev vært for Arctic Winter Games, der er et idrætsstævne for områderne nær Nordpolen, blev interessen vakt igen. Men ikke uden indledende skepsis, fortæller hendes mor, der nu er præsident i det grønlandske skiskydningsforbund.

- Det var første gang i Grønlands historie, at vi kunne afholde en skiskydningskonkurrence. Jeg spurgte Ukaleq, om hun ville stille op, men da hun fandt ud af, at jeg skulle være hendes træner, sagde hun nej med det samme, husker Uiloq Slettemark med et grin.

Det var først på et senere tidspunkt, da to løbere meldte fra, at der dukkede en ny mulighed op. Den tog hun. Ifølge moderen fordi hun var misundelig over, at flere af klassekammeraterne enten var involveret som frivillige eller konkurrerede i andre discipliner. Resten er – som man siger – historie.

15-årige Ukaleq Slettemark vandt med flere minutters afstand til nummer to og var solgt øjeblikkeligt til kombinationen af langrend med høj puls og skydning.

- Jeg synes, det var helt vildt fedt, og det ville jeg gerne fortsætte med, fortæller Ukaleq Slettemark.

Indtil da havde hun ellers ikke været specielt konkurrenceinteresseret og i en periode måtte hun gå tur med familiens hund som ’straf’, så hun i det mindste var lidt aktiv, da hun havde fravalgt at gå til idræt, fordi hun hellere ville gå til kunst.

Arven fra forældrene

Men at Ukaleq Slettemark kommer fra en aktiv familie, hverken vil eller kan hun dog løbe fra. Hun har brugt sine ferier på jagter og fjeldture i stedet for på stranden, og når sommeren kalder, spænder familien Slettemark rulleski på fødderne og drager på udflugt.

Det kommer hende til gode nu.

- Jeg har haft en god grundform, selvom jeg ikke har trænet målrettet i særlig lang tid. Alligevel har jeg været aktiv på forskellige måder, så det er helt klart en fordel for mig. Jeg føler, at jeg har et stort potentiale, som slet ikke er udnyttet endnu, mener Ukaleq Slettemark.

Begge hendes forældre har i en lang årrække dyrket skiskydning. Faderen Øystein Slettemark var Danmarks eneste repræsentant i skiskydning ved vinter-OL i Vancouver i 2010, hvor han godt nok sluttede næstsidst og sidst i sine to konkurrencer, men både moderen og faderen har en stor erfaring efter mange år med World Cup og IBU Cup-stævner.

- Mine forældre hjælper mig meget, selvom de måske ikke var så gode selv. De har et rigtig godt kendskab til sporten, de kender logistikken og sikkerhed på skydebanen. Det er dejligt, at jeg har den tryghed, når jeg er ude og rejse, hvor de også er med, siger Ukaleq Slettemark,

Kan lukke sig helt inde

Det er især evnen til at koncentrere sig på skydebanen, der i en ung alder allerede har skaffet Ukaleq Slettemark et godt afsæt til en karriere på topplan. Det er særdeles vigtigt i en sport, hvor blot en enkelt forbier kan gøre en stor forskel.

Uiloq Slettemark har skullet lære at værdsætte den egenskab hos sin datter, når det ikke gælder skiskydning. For som alle andre teenagere kan hun være immun over for sine omgivelser. Moderen giver et eksempel:

- Jeg kan sidde og råbe til hende, selvom hun kun sidder to meter fra mig. ”Ukaleq, Ukaleq, UKALEQ!” Jeg kan blive totalt sur, fordi hun lukker alt ude og er i sin egen verden. Nu har jeg valgt, at det faktisk er godt at kunne gøre det, fordi det hjælper hende i konkurrencerne, erkender Uiloq Slettemark.

Ved U-VM ramte alle Ukaleq Slettemarks 20 skud skiverne. Af de 100 deltagere var der kun én anden, som præsterede det samme. (Foto: Greenland Biathlon © Greenland Biathlon)

Fra Norge til Grønland tur-retur

Efter fire år hjemme i Grønland er familie Slettemark igen flyttet til Norge, da Ukaleq Slettemark blev optaget på Norges Topidrætsgymnasium i Geilo, hvor hun går på den traditionsrige skiskydningslinje. Her er hun i gang med sit andet år af tre år, og så længe hun går der, vil hendes udvikling fortsætte under kompetent opsyn af trænerne. I sidste sæson vandt hun for eksempel Norges Cup i sin aldersklasse (den norske pendant til World Cup).

Det springende punkt er, hvad der skal ske, når hun er færdig på den norske talentfabrik. Det grønlandske skiskydningsforbund har i modsætning til stormagter som Norge, Tyskland og Sverige ikke en struktur, der alene kan løfte hende op i verdenseliten.

Den problematik er langt fra ny. Anders Emil Schiellerup vandt for fire år siden VM-sølv ved ungdomsverdensmesterskabet i skiskydning, men den snart 23-årige dansker har endnu ikke formået at slå igennem på eliteniveau.

- Vores udfordring som forbund er, at vi ikke har nogen, der presser Ukaleq bagfra. Samtidig ligger der også et stort pres på hende, fordi der ikke er andre til at tage over, hvis hun for eksempel bliver syg og har mere brug for hvile frem for konkurrence.

- Vi skal være knaldgode til at samarbejde med et andet land, så det heller ikke bliver mor og datter på tur 365 dage om året, udbryder Uiloq Slettemark med et grin.

Ukaleq Slettemarks lillebror, Sondre Slettemark, er også en talentfuld skiskytte. Tidligere i denne uge vandt den 14-årige Sondre den internationale konkurrence Next Generation Stars over 6,6 km. (Foto: Will Neuhaus photo)

Gradvis optrapning af karrieren

I denne sæson har Ukaleq Slettemark deltaget i to konkurrencer mod ’voksne’ i IBU Cuppen, der er niveauet under World Cup. Her blev hun nummer 69 (af 80 deltagere) og 53 (af 83 deltagere).

Det er planen, at hun for hver sæson skal involveres mere og mere på eliteniveau. Først til september fylder hun 18 år, så hun kan stadig være i junior-klassen i flere år endnu.

- Om tre år er jeg måske stadig junior, hvis det ikke går så hurtigt, men det kan også være, at det går så godt, at jeg kun er med i IBU Cup eller World Cup, spekulerer Ukaleq Slettemark.

Langt nemmere er det for hende at sætte ord på de mål, som hun træner for at opnå.

- Jeg drømmer om at være med til VM og OL, og måske allerede i 2022 kan jeg kvalificere mig til vinter-OL. Det håber jeg på, lyder det fra Ukaleq Slettemark.

VM i skiskydning begynder i dag og alle konkurrencer kan følges på DR og TV2 Sport. Første konkurrence er i eftermiddag, hvor DR2 fra klokken 16.15 sender mix stafet.

Facebook
Twitter