19-årige Camille træner side om side med gymnastikkens dronning: 'Helt surrealistisk'

Ved VM i idrætsgymnastik træner Camille Lund Rasmussen tæt på den amerikanske superstjerne Simone Biles.

Simone Biles har vundet 19 guldmedaljer ved VM i idrætsgymnastik. Camille Lund Rasmussen har fortsat sin første VM-medalje til gode. (Foto: © Melissa J. Perenson/AP og Chine Nouvelle/SIPA © Scanpix Collage: Maria Eriksen Volthers)

Et velkendt udtryk lyder, at du ikke skal møde dine helte – men udtrykket siger jo ganske vist intet om at konkurrere imod dem.

Når verdens topgymnaster i weekenden tager hul på VM i idrætsgymnastik i Antwerpen, er den forsvarende danmarksmester i mangekamp, Camille Lund Rasmussen, den eneste danske gymnast på startlisten i den belgiske by.

VM i Antwerpen er Camille Lund Rasmussens tredje verdensmesterskab. (© (Privat foto))

Men turen til Antwerpen har allerede budt på en mindeværdig oplevelse for den 19-årige gymnast fra Kastrup Gymnastikforening.

Ved lodtrækningen til de indledende kvalifikationsrunder endte danske Camille nemlig i samme subdivision som USA – og det betyder, at danskeren træner side om side med den mangedobbelte VM- og OL-vinder, Simone Biles.

- Jeg træder ind i træningslokalet, og der sidder hun bare. Det var en helt surrealistisk oplevelse og lidt en drøm, der går i opfyldelse, siger Camille Lund Rasmussen til DR Sporten.

Kæmpe rollemodel

Den amerikanske supergymnast er bredt betragtet som en af de bedste - hvis ikke den allerbedste - gymnast nogensinde.

Og ligesom mange andre gymnaster er unge Camille Lund Rasmussen meget inspireret af den 26-årige amerikaner fra Ohio.

- Hun er jo bare en kæmpe rollemodel for en ung gymnast som mig. Hun er rigtig stærk og eksplosiv, og så har hun bare en masse power. Og nu hvor jeg har set hende i virkeligheden, er det bare klart for mig, at hun er længder over alle andre gymnaster, inklusive mig selv, siger Camille Lund Rasmussen.

I 2021 trak Simone Biles overskrifter på stribe, da hun ved OL i Tokyo valgte at trække sig fra størstedelen af de finalerne, hun ellers havde kvalificeret sig til.

Dengang forklarede Biles, at hun under holdkonkurrencen med det amerikanske landshold blev ramt af såkaldt ”skruesyge” – en tilstand, hvor gymnasten mister den mentale og dermed også fysiske kontrol over sine spring.

Og Biles’ fokus på sit helbred høster stor respekt hos hendes danske beundrer.

- Det viser bare, at selvom hun er så dygtig og dominerende, er hun også bare et helt normalt menneske, siger Camille Lund Rasmussen.

Camille Lund Rasmussen med det amerikanske landshold og Simone Biles helt ude til højre. Den unge gymnast håber fortsat at få et solobillede med Biles. (Foto: © Anders Riishede, GymDanmark)

Dansk sigte på OL

Når en superstjerne som Simone Biles pludselig vender tilbage til sporten, hun har domineret så massivt, er det noget, der giver genklang.

I træningslokalerne i Antwerpen er Biles’ tilbagevenden da heller ikke ligefrem gået under radaren, fortæller Camille Lund Rasmussen, der altså har en plads på første parket til den amerikanske træning.

- Folk kommer hele tiden hen og vil have billeder med hende (Simone Biles, red.). Man kan også se, at der er mange, der kigger ind i træningslokalerne og prøver at få øje på hende. Hun fylder en del hernede.

- Jeg vil da også forbi og få et billede med hende, hvis muligheden lige opstår, siger Camille Lund Rasmussen.

Men selvom den amerikanske stjerne funkler, forsøger Camille Lund Rasmussen at holde fødderne på gymnastikmåtten til VM, hvor den danske gymnast søndag aften skal på bommen, gulvet, hesten og i barren for første gang.

- Det gælder lige om at finde en balance mellem at være professionel og fan. Jeg er taget herned for at få det bedste mulige resultat, og jeg vil det her lige så meget som hende.

- Jeg håber, at jeg kan køre en så fejlfri konkurrence som overhovedet muligt. Så jeg ser hende mest som en konkurrent, siger Camille Lund Rasmussen.

For Camille Lund Rasmussen er hovedmålet ikke at kvalificere sig videre til VM-finalen, der bliver afgjort i løbet af den næste uges tid.

Nej, Camille har øjnene rettet skarpt mod Paris.

Det er nemlig til VM i Antwerpen, at store dele af OL-pladserne bliver fyldt ud.

- Det ville være kæmpestort at komme med til OL. Det er noget, jeg har drømt om, siden jeg var helt lille, siger Camille Lund Rasmussen.