20-årig gymnast sultede sig af frygt for træneren: 'OL-medaljen var ikke dét værd'

Britiske Amy Tinkler taler ud om et miljø på det nationale træningscenter, der var præget af et overdrevent fokus på vægt.

Amy Tinkler (th.) ville i dag opgive sin OL-medalje, hvis det betød, at hun ikke skulle have levet i frygt for at tage på eller påkalde sig sin træners vrede. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Som 16-årig var Amy Tinkler en del af Storbritanniens delegation ved OL i Rio de Janeiro i 2016. Der var ingen medaljeforhåbninger til den unge gymnast trods et indlysende talent.

Men Amy Tinkler strålede på gulvet med sin rutine til kendingsmelodien fra 'Pretty Woman' og vandt bronze.

Se Amy Tinkler vinde bronze med sin gulvrutine til OL i 2016 i videoen herunder.

I dag, fire år senere, har Tinkler stoppet sin karriere som blot 20-årig, og nu taler hun ud om bagsiden af medaljen.

I et interview med DailyMail fortæller den tidligere elitegymnast om en dagligdag med mobning, udskamning og frygt på det nationale træningscenter under ledelse af Amanda Reddin, forbundstræner for de kvindelige gymnaster.

Amy Tinkler repræsenterede allerede som 11-årig det britiske landshold, og som 13-årig mærkede hun første gang det ekstreme fokus på vægt fra træneren Amanda Reddin.

- Hver gang jeg så hende, sugede jeg maven ind. Hvis jeg tabte mig, ville hun have mig til at tabe endnu mere, fortæller Amy Tinkler.

Et miljø præget af frygt

Amy Tinkler husker tilbage på en træningslejr, da hun var 15 år, hvor Reddin fandt ud af, at pigerne havde spist slik på deres værelse. Ifølge Tinkler, blev hun rasende og hev dem allesammen til side og sagde, at sammenlignet med de amerikanske gymnaster, så de tykke ud.

- Hun sagde til os, at hvis man ville spise slik, skulle man gøre det foran holdkammeraterne, så de vidste, hvem de skulle give skylden, hvis vi ikke gjorde det godt nok til konkurrencerne, siger Amy Tinkler.

- Jeg var rædselsslagen for hende.

Før hver træningslejr blev pigerne vejet, og det fik Amy Tinkler til at sulte sig dagen før vejningen af frygt for trænerens reaktion.

- Det var sådan miljøet var, siger Tinkler.

Én blandt mange

Amy Tinklers beskrivelser af miljøet på det nationale træningscenter er ikke enestående. I juli i år stod flere prominente kvindelige gymnaster fra Storbritannien frem og fortalte om en kultur med overdrevent vægtfokus og overtræning til et punkt, hvor deres kroppe måtte give efter.

Det har fået det britiske gymnastikforbund til at starte en ekstern undersøgelse af klagerne.

I et svar til Sportsmail forholder landstræner Amanda Reddin sig til Amy Tinklers kritik:

- I august blev jeg enig med det britiske gymnastikforbund om at træde midlertidigt tilbage fra min trænerrolle, så der kan blive foretaget en undersøgelse af anklagerne imod mig. Jeg er opsat på en konklusion i denne sag, og jeg vil samarbejde ved at opgive al relevant information og bevismateriale i forbindelse med anklagerne.

Men Amy Tinkler mener, at ansvaret stikker dybere end landstræneren.

Hun mener, at ledelsen i det britiske gymnastikforbund vidste, hvad der foregik. Men ikke gjorde noget ved det.

- De beskytter hinanden, snarere end atleterne, siger hun.

Direktøren undskylder

Efter Amy Tinkler og mange andre gymnaster er stået frem med deres historier om kulturen på det nationale træningscenter, meddelte direktøren i det britiske gymnastikforbund Jane Allen tirsdag, at hun fratræder sin stilling. Det skriver The Guardian.

Hun nægter, at opsigelsen har noget at gøre med skandalen i gymnastikforbundet, men siger, at det længe var aftalen at gå på pension efter OL i Tokyo, som nu er blevet udskudt til 2021. Jane Allen indrømmer dog, at ledelsen ikke har været gode nok til håndtere klager om misbrug.

- Jeg vil gerne sige undskyld til de atleter, der føler, at vores handlinger har såret dem. Jeg er knust over, hvad de har måttet gå igennem. De har udvist stort mod ved at stå frem, siger hun.

Amy Tinkler, her ved de olympiske lege i Rio i 2016, stoppede i januar i år sin karriere i gymnastik som 20-årig. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Tilbage står 20-årige Amy Tinkler med en OL bronze-medalje og en fortid som gymnast. Badevægten er smidt i skraldespanden, men hendes forhold til vægt er ikke blevet bedre.

- Medaljen var ikke det værd. Jeg ville opgive hele min OL-oplevelse for aldrig at have skullet gå igennem det her. Ingenting er det værd, siger hun.