21-årige Mathias jagter OL-billet i Israel: 'Det vil betyde alt'

Den danske judokæmper er en del af det danske hold ved grand slam-turneringen i Tel Aviv.

Mathias Madsen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

For mange atleter var det en spand koldt vand i hovedet, at de olympiske lege i Tokyo, på grund af coronapandemien, blev udskudt med et år fra sidste sommer til i stedet at foregå denne sommer.

Men for Mathias Madsen var det en ekstra chance for at booke en billet til legene.

Den 21-årige judokæmper har nemlig ikke været senior i hele kvalifikationsperioden, men med et ekstra år til at optjene point til kvalifikationsranglisten, ser det pludselig væsentligt bedre ud.

- Hans chancer for OL-kvalifikation er ret store, synes jeg. 70-80 procent vil jeg skyde på, siger judolandstræner Peter Scharinger.

Jagten på OL-kvalifikation går ind i sin afgørende fase frem mod legene til sommer. Kæmperne samler point ind til en olympisk rangliste, og så kommer de 18 bedste med til legene.

Der er fem pointgivende stævner, foruden EM og VM, tilbage i kalenderen, før OL-billetterne deles ud. Det første er grand slam i Tel Aviv i Israel, som foregår i disse dage.

Hovedpersonen selv dog er dog ikke helt lige så optimistisk som sin landstræner. Han har ikke været i kamp siden november, så han har også svært ved at spå om, hvordan formen er forud for stævnet i Tel Aviv.

- Jeg føler, at formen er fin. Den kunne godt have været lidt bedre, men den er okay. Nu ser vi her ved første stævne, og så er der nogle uger til at rette op inden næste stævne.

- Jeg håber da på at komme med til OL, jeg er meget motiveret for det og går 100 procent efter det. Der er stadig en chance, men jeg skal være lidt heldig, og det skal flaske sig lidt. Vi skal have nogle gode stævner, siger Mathias Madsen.

Mathias Madsen (i hvidt) mod estiske Otto Imala ved EM i 2020. (Foto: © MARTIN DIVISEK)

Mathias Madsen blev U23-europamester i november i det forgangne år, så landstræneren har naturlige forventninger til ham.

- Han er den første danske europamester i historien. Selvfølgelig har vi forventninger. Vi er på den rigtige vej. Men vi må også se, hvad der kommer derefter. Vi kan jo ikke sige, at fordi han er blevet U23-europamester, så bliver han olympisk mester. Det er selvfølgelig ikke på den måde, men vi har forventninger. Det handler om at tage det næste skridt. Vi er på rette vej, siger Peter Scharinger.

På lørdag gælder det Mathias Madsens første kamp ved stævnet i Tel Aviv, hvor han møder usbekiske Mukhammadkarim Khurramov.

Usbekiske Mukkammadkarim Khurramov (til højre) er Mathias Madsens første modstander i Tel Aviv. (Foto: © Jack guez)

En på papiret svær kamp, mod en usbekeren, der er nummer 15 på verdensranglisten.

- Det er en hård modstander. Han er seedet i top-8, så han er en af de bedste i vægtklassen.

- Det er sådan nogle kampe, man skal vinde, hvis man vil Tokyo. Man skal vinde et par kampe hver gang for at få de point, det kræver for at komme med. Der er ikke nogen nemme kampe nu, siger Mathias Madsen.

Men han håber stadig, og betydningen er af en kvalifikation til sommerens olympiske lege er ikke til at tage fejl af.

- Det vil betyde alt. Det har været en kæmpe drøm lige siden, jeg startede til judo. At repræsentere ens land til et multisports-event er utrolig fedt. Jeg prøvede det til ungdoms-OL og European Games, hvor det var utroligt fedt at repræsentere Danmark og gå rundt blandt alle mulige andre atleter fra alle mulige andre sportsgrene, det er en utrolig fed følelse, siger Mathias Madsen.

Selvom Mathias Madsen og resten af det danske hold er i en skrap coronaboble i Tel Aviv, så gør det ikke noget, at veksle det kolde vejr i Danmark med 20 grader i Tel Aviv.

- Det er utrolig lækkert at rejse, og man føler sig meget privilegeret, når man ser, at det hele er lukket, men at man alligevel kan komme ud i nogle lande. Det er stadig fedt at være ude, selvom man ikke kan komme ud og se noget, men når man alligevel står på balkonen og ser ud over byen, så er det stadig fedt, siger Mathias Madsen.

Mathias Madsen har selskab af Jonas Czajkowski og Lærke Marie Olsen på det danske hold i Tel Aviv. Jonas Czajkowski kæmpede torsdag, mens Lærke Marie Olsen er i kamp fredag og Mathias Madsen skal i aktion lørdag.