23-årige Alberte følte sig 'lidt som en prøveklud' på operationsbordet: I dag er hun en af Danmarks mest lovende atleter

I 2019 måtte den danske triatlet Alberte Kjær Pedersen gennemgå en stor operation. Men hun har kæmpet sig tilbage.

Den 23-årige danske triatlet Alberte Kjær Pedersen har netop opnået karrierens hidtil største bedrift: At vinde en World Cup i kortdistancetriatlon i Mexico, der bestod af 750 meter svømning, 20 km cykling og 5 km løb. ”En kæmpe forløsning”, der giver energi og mod på meget mere, fortæller hun. (© World Triatlon Media)

Som eliteudøver må man affinde sig med et liv fuld af ofringer. Både i og uden for sin sport. I sportens verden skal det endda ofte gøre en anelse fysisk ondt, før at tingene går, som man ønsker det.

Det kan 23-årige Alberte Kjær Pedersen i den grad skrive under på.

For godt nok udråbes hun i dag i triatlonmiljøet i Danmark til at være et af landets mest lovende talenter inden for kortdistancetriatlon, som er hendes fortrukne disciplin. Og godt nok har hun senest levet op til forventningerne ved at vinde en stor international konkurrence i Mexico, den såkaldte World Cup i Huatulco.

Men vejen hertil har bestemt ikke været let for den drevne jyske kvinde, der har rødder i Fredericia, men i dag har slået sig ned i Aarhus.

Hun har brugt tusindvis af træningstimer på cykelsadlen, i svømmebassinet og løb i skove, på stier og på løbebånd. Og i 2019 satte en stor operation pludselig karrieren og ambitionerne om at blive verdens bedste triatlet på pause.

I en frustrerende periode på tre år op til operationen var det som om, at Alberte Kjær Pedersen i viljens kraft ville mere, end hendes krop tillod.

Hun blev diagnoseret med den ikke så mundrette lægefaglige term Iliac Artery Endofibrosis (IAE), som betyder, at hendes venstre ben kun fik 60 procent af blodforsyningen, som det havde brug for.

Da resultaterne samtidigt udeblev, og hun ikke formåede at slutte blandt de bedste i konkurrencerne, besluttede hun derfor at få foretaget en indgribende operation på Rigshospitalet i november 2019, så hun kunne blive i stand til at dyrke elitesport uden smerter.

- Jeg var forud for operationen meget i tvivl om, hvor vidt jeg skulle gennemføre den eller ej, da der ifølge lægerne kun var 50 procent chance for, at operationen definitivt ville fjerne problemerne, siger Alberte Kjær Pedersen.

- Jeg var nervøs og følte mig lidt som en prøveklud dengang, jeg sagde ja til operationen, fordi lægerne på Rigshospitalet ikke havde lavet den form for operation på andre unge elitesportsudøvere før mig – kun en håndfuld ældre borgere havde fået foretaget operationen.

  • Efter operationen har Alberte Kjær Pedersen gjort comeback. (© World Triatlon Media)
  • Her ses hun (nummer 34) på cyklen til triatlon-stævnet i Mexico, som hun vandt. (© World Triatlon Media)
1 / 2

10 uger i smertehelvede

Hun lod sig alligevel indlægge med en nærmest profetisk spådom om, at hun ellers på et senere tidspunkt i livet ville fortryde, hvis hun bare lod problemet stå til.

- Jeg super glad for beslutningen, siger Alberte Kjær Pedersen.

– I dag har jeg det virkelig godt. Det var en ret stor omgang dengang, men efter såret var helt, gik processen kun én vej. Min krop har kommet sig ekstremt godt, og jeg mærker intet til problemet mere. Det eneste, der er tilbage, er, at min venstre side stadig ikke er lige så stærk som den højre, men det arbejder min træner og jeg på.

Alberte Kjær Pedersen fik foretaget en kompleks operation, hvor en ti centimeter vene fra hendes underarm blev taget ud. Herefter åbnede lægerne hendes mave, gik gennem alle lagene og helt ned i ballen, skar en arterie op og fjernede arvævet i arterien, som forstyrrede blodforsyningen. Og så satte lægerne venestykket fra armen ned i ballen.

Tiden umiddelbart efter operationen var lig med total passivitet. Lægerne havde ordineret, at Alberte Kjær Pedersen ikke måtte røre en finger, før såret havde helet sig fuldkomment.

– Jeg var egentlig ’good to go’ efter operationen, men skulle bruge tiden på at hele. Selvom jeg ikke er god til at sidde stille i alt for lang tid ad gangen, var jeg nødt til at være tålmodig. Også fordi jeg ingenting kunne, siger Alberte Kjær Pedersen med et let grin og husker tilbage.

– Jeg kunne ikke gå op eller ned ad trapperne, sidde oprejst, hoste eller grine af en vittighed, før det gjorde vildt ondt. Jeg kunne ikke engang tage bussen i skole, men måtte tage en taxa. Virkelig skidt – jeg var max presset.

Fabelagtigt comeback

Sejrens sødme og store personlige forløsning i år ved World Cuppen i Huatulco i Mexico skal derfor ses i lyset af, at Alberte Kjær Pedersen i flere år har været ude af stand til at levere topresultater på grund af langvarige udfordringer med en klemt blodåre i venstre ben.

–Det har været så frustrerende at være skadet i de tre år, inden vi fandt ud af, hvad der var galt med mit ben. For jeg kunne bare mærke, at jeg kunne så meget mere end det, jeg reelt set viste. Det er også svært at overbevise andre, herunder Triatlon Forbundet og sponsorer, når jeg ikke kunne vise dem det.

Men i år leverede Alberte Kjær Pedersen karrierens hidtil største resultat.

Kortdistanceløbet i World Cuppen i Mexico, som hun vandt, bestod af 750 m svømning, 20 km cykling og 5 km løb.

– Det føles bare så vildt fedt, men også surrealistisk at stå øverst på podiet.

– Jeg havde absolut ikke regnet med at vinde et så stort triatlonstævne som det i Mexico, siger Alberte Kjær Pedersen.

Hun kalder det kulminationen på en lang, dedikeret og målrettet indsats efter hendes operation i 2019.

– Det er som om, at jeg med World Cup-sejren i Mexico endelig fik bevist mit værd. Både over for mig selv og mine omgivelser, siger Alberte Kjær Pedersen.

– Samtidigt retfærdiggør resultatet også, at jeg bruger så meget tid på at dygtiggøre mig inden for triatlon. For der er jo så mange andre spændende ting i livet, jeg også kunne bruge min tid på.

Alberte Kjær Pedersen umiddelbart efter at have krydset målstregen i Mexico. (© World Triatlon Media)

Vil være et komplet menneske - og ikke udelukkende endnu en triatlet

Alberte Kjær Pedersen siger, at hun ikke har ambitioner om at være som andre triatleter, med et snævert fokus udelukkende triatlon.

Udover at være professionel triatlet er Alberte Kjær Pedersen også professionel løber. For nylig blev hun dansk mester i 3.000 meter indendørs atletik og slog ny dansk rekord på 3.000 meter indendørs til EM i Polen tidligere i år.

Som om to elitesportsgrene ikke er krævede nok i sig selv, studerer Alberte Kjær Pedersen også til tandlæge ved Aarhus Universitet.

Derfor er Alberte Kjær Pedersen heller ikke en af de atleter, som træner allermest, siger hun.

– Jeg træner måske 20 timer i gennemsnit om ugen, som jo også er en sjat. Men jeg tror generelt bare, at min krop responderer godt på den træning, som min træner og jeg har sammensat. Og så er mit hoved og mentale fokus mere klart, når jeg ikke træner 24/7.

– Sporten betyder ekstremt meget for mig i forhold til, at det er her, at jeg er meget selvkritisk og ønsker at være den bedste. Men jeg synes virkelig også, at der er meget andet, der betyder mindst lige så meget for mig. For eksempel at kunne være ung, drikke en øl, ses med veninder, dygtiggøre mig på universitetet, være sammen med min familie og holde ferie.

Alberte Kjær Pedersen plukker også bevidst sin inspiration fra sit nære netværk. Meget sjældent kommer inspirationen fra store sportsstjerner, om end hun har et godt øje til et par europæiske forbilleder.

– De britiske triatlon-piger kører benhårdt på med deres triatlon og deres sublime attitude. Og så er der den 39-årige schweizer Nicola Spirig, som også er mega cool, fordi hun er uddannet jurist, har tre børn og vel har været med i tre-fire olympiske cyklusser. Men hverken hende eller de britiske kvinder har jeg jo ikke andet et overfladisk medieindtryk af.

– Mine rollemodeller er min fantastisk motiverende træner, min familie, der går meget ind for, at man skal blive et fuldendt menneske. Og så min kæreste, som er ekstremt detaljeorienteret.

FacebookTwitter