28-årige Kim er kongerigets stærkeste dødløfter: ’Jeg var lidt overrasket over, hvor nemt de 401 kilo kom op’

Grønlænderen Kim Ujarak Lorentzen satte i weekenden dansk rekord i dødløft.

Kim Ujarak Lorentzen har vundet Grønlands stærkeste mand fire år i træk. (Foto: © Noah Mølgaard)

401 kilo.

Det er den nye danske rekord i dødløft. Den står Kim Ujarak Lorentzen for, da han lørdag i Nuuk hejste 401 kilo ved konkurrencen Grønlands stærkeste mand.

- Det var et vildt øjeblik, og et stort pres på mig. Så der var vildt meget adrenalin i kroppen. Jeg rystede nærmest, da jeg kom op til barren. Og så derfra troede jeg selvfølgelig på, at den ville komme op. Jeg vidste bare ikke, hvor nemt det skulle være. Og så kom den bare op, som den skal. Så det var rigtig, rigtig fedt, siger Kim Ujarak Lorentzen.

Se Kim Ujarak Lorentzens rekord-dødløft i videoen. Video: Rina Lorentzen.

Danmarksrekorden tog Kim Ujarak Lorentzen fra Mikkel Leicht, der er noteret for 400 kilo i dødløft, der kort fortalt går ud på at løfte en vægt fra jorden og op indtil kroppen er helt udstrakt.

Har altid været stærk

Kim Ujarak Lorentzen har vundet Grønlands stærkeste mand fire gange i træk - hvert eneste år, det har været afholdt. Det var også der, interessen for stærkmandskonkurrencerne opstod for den 28-årige far til to.

Siden da er der kørt mange kalorier gennem systemet og løftet et utal af vægte. Den grønlandske stærkmands kampvægt ligger nu på lige over 145 kilo.

Og der skal køres meget mad ned, for at vedligeholde kampvægten. Kim Ujarak Lorentzen spiser gerne syv måltider på en dag.

- Det fylder meget mere at spise, end at træne. Det tager lang tid. Nogen gange tvinger jeg det bare ned med vand. Det er hårdt arbejde, siger han.

I kosten er der ikke noget særligt fokus på bestemte madtyper, proteiner eller kulhydrater. Det handler udelukkende om, at der skal være nok af det. 6-8.000 kilokalorier, lidt afhængig af hans aktivitetsniveau, bliver det til.

Sammen med sin træner, Laurence Shahlaei, der har deltaget 11 gange ved verdens stærkeste mand-konkurrencen, har Kim Ujarak Lorentzen gennemgået et program i de seneste otte måneder, hvor fokus udelukkende har været på at opbygge den i forvejen imponerende fysik.

Derfor har Kim Ujarak Lorentzen ikke løftet maks i lang tid, så han gik ind til konkurrencen med en personlig rekord i dødløft på 370 kilo, fuldstændigt uvidende om, hvor meget han egentlig kunne løfte.

- Jeg vidste ikke rigtigt, hvad min maksimumvægt var. Så jeg var lidt overrasket over, hvor nemt de 401 kilo kom op, siger Kim Ujarak Lorentzen.

Nye mål

Ud for verdensrekorden i dødløft står der Hafthor Björnsson. Islændingen, kendt som 'The Mountain' fra TV-serien Game of Thrones, dødløftede tidligere i år 501 kilo.

Helt så tungt skal Kim Ujarak Lorentzen ikke løfte, men overskuddet ved rekordløftet på 401 kilo gør, at han godt tør prøve sig af med flere kilo på vægtstangen.

- Det er lidt svært med konkurrencerne lige nu med corona. Men hvis der kommer noget her i Nuuk eller i Danmark, hvor vi kan deltage, så vil jeg komme. Hvis der er noget dødløft på maks, så vil jeg prøve at løfte 900 pounds (408,2 kilo, red.).

I weekenden lagde Kim Ujarak Lorentzen 31 kilo til sin personlige rekord, og det er den hidtidige kulmination på fire års målrettet arbejde mod at blive en bedre stærkmand.

- Jeg er rigtig glad for det. Og jeg tror også stadig, at jeg kan opnå meget mere. Så nu må vi se, hvad fremtiden bringer, siger Kim Ujarak Lorentzen.