75 millioner i præmie: Dansker vinder verdens største e-sportsturnering

24-årige Johan "N0tail" Sundstein vandt turneringen The International.

Johan Sundstein (tv) kan juble over sejren med sine holdkammerater. (Foto: Jeff Vinnick © Scanpix)

En ung dansker leverede natten til søndag en usædvanlig præstation, da han sammen med sit undertippede hold, OG, sikrede sejren i verdens største turnering for e-sportudøvere, The International, i Vancouver i Canada.

24-årige Johan Sundstein, der går under navnet "N0tail", har som kaptajn ført sit hold igennem først 16 gruppekampe og derefter tre knald-eller-fald kampe, inden det i nat gjaldt finalen, skriver Politiken.

I turneringen dystes der i computerspillet Dota 2, og i nat tog danskeren så den samlede sejr efter finalesejr over det kinesiske hold PSG.LGD, der sponsoreres af fodboldklubben Paris Saint-Germain.

Med sejren sikrede holdet sig ikke kun æren, men også en gevinst på omkring 75 millioner kroner. Det er den største pengepræmie i e-sport nogensinde.

Stor præstation

The International arrangeres af selskabet bag Dota 2, Valve, og er den største turnering inden for e-sport.

- Det er så tæt på et verdensmesterskab, man overhovedet kan komme, så det er en rigtig, rigtig stor præstation af Johan Sundstein, fortæller Rasmus Fossing, der er næstformand i Esport Danmark.

Danskeren mistede endda to vigtige holdkammerater for få måneder siden, da de valgte at skifte til en af konkurrenterne, og det er derfor en stor overraskelse, at OG gik hele vejen.

Også præmien på 75 millioner kroner er helt unik. Den finansieres af Valve og via de mennesker, der spiller Dota 2 rundt om verden. Der går nemlig omkring en fjerdedel til præmiepuljen, hver gang en spiller køber virtuelle ting i spillet. Derfor har præmien nået det i usædvanligt høje niveau.

- Man ser ikke noget lignende i e-sport overhovedet. Det er helt vildt, siger Rasmus Fossing.

En international stjerne

Dota 2 er et verdensomspændende fænomen med spillere over hele verden, og det er især stort i Kina og flere andre asiatiske lande.

Derimod er det aldrig blevet rigtig stort i Danmark, hvor det står lidt i skyggen af spil som Counter-Strike, der med verdenklasse hold som Astralis og North har snuppet opmærksomheden.

Derfor må Dota-spillerne klare sig lidt på egen hånd, og de spiller som regel på internationale mandskaber. For Johan Sundstein er det gået så godt, at han altså er blandt verdens bedste.

- Han er rigtig kendt i Dota-sammenhæng og er en af dem, som har været der helt fra starten af. Han er lidt en legende, som dog aldrig har vundet, men deltaget mange gange, siger Rasmus Fossing.

Et enkelt blik på danskeren Twitter-profil vidner også om, at der er masser af international opmærksomhed på danskeren. I skrivende stund følges han af 157.000 brugere.

- Han er en megastjerne. Det er der ikke nogen tvivl om, siger Rasmus Fossing.

Også en anden dansker, nemlig Andreas Nielsen, nåede langt i turneringen. Han røg dog ud i semifinalen.

Ifølge Politiken får Johan Sundstein mindst 16 procent af hver pengepræmie.