Ægtepar afslørede russisk statsdoping. Nu er de asylansøgere på flugt: ’Vi gjorde det rigtige'

Det er en grim historie, siger parret, som afslørede det russiske statsdopingsystem, forud for Ruslands appelsag ved sportsdomstol.

- Vi gjorde det rigtige. Det var skræmmende at høre, at den russiske systemkritiker Aleksej Navalnyj for nylig blev forgiftet. Det er uhyggeligt, hvad de gør ved mennesker, som forsøger at ændre forholdene i Rusland. De forgifter dem, siger Yuliya Stepanova. (Foto: Privat foto)

Det russiske ægtepar Yuliya og Vitaly Stepanov blev verdensberømte, da de for seks år siden afslørede, at Rusland havde et hemmeligt statsdopingsystem.

I en tysk tv-dokumentar afslørede ægteparret, at sportsmyndighederne i Rusland hjalp russiske eliteidrætsudøvere med at dope sig - og med at skjule atleternes dopingprøver, hvis de blev testet positive.

Siden har parrets liv ikke været det samme. Og det har sportsverden heller ikke.

Af frygt for repressalier flygtede de to whistleblowere fra Rusland med deres etårige søn Robert på armen, få dage før statsdopingsagen blev offentligt kendt.

Flugten førte dem først til Tyskland og siden til USA, hvor de nu på fjerde år lever en usikker tilværelse som asylansøgere med midlertidig opholdstilladelse. Deres præcise opholdssted er hemmeligt af hensyn til parrets sikkerhed.

Men deres afsløring udløste også en historisk antidoping-krise i den internationale sportsverden, som stadig er aktuel.

I begyndelsen af næste måned behandler den internationale sportsdomstol, CAS, en appelsag fra Rusland om WADA's udelukkelse af landet fra al international idræt i fire år for også at have fusket med databeviserne i statsdopingsagen. En sag, som Yuliya og Vitaly Stepanov har bidraget til med deres afsløringer.

Fortryder intet

Selv om prisen har været høj, både for dem selv og for deres land, fortryder det russiske ægtepar dog intet:

- Vi gjorde det rigtige. Det var skræmmende at høre, at den russiske systemkritiker Aleksej Navalnyj for nylig blev forgiftet. Det er uhyggeligt, hvad de gør ved mennesker, som forsøger at ændre forholdene i Rusland. De forgifter dem, siger Yuliya Stepanova i et interview med DR Sporten.

- Derfor tror jeg heller ikke, at vi nogensinde rejser tilbage. Den politiske situation i Rusland bliver værre og værre. Desuden har vi nu et godt liv her i USA. Jeg taler kun med min familie i Rusland en gang måned på Skype. Men vi er vant til at klare os selv. Det var vi, allerede inden vi rejste. Så det er egentlig ikke så hårdt at undvære familien.

(Foto: Privat foto)

De to whistleblowere var oprindeligt et umage sportspar. Hun var på det russiske atletiklandshold fra 2010 til 2013, hvor hun fik en dopingdom. Han var en idealistisk antidoping-konsulent i Ruslands nationale antidoping-agentur, RUSADA, fra 2008 til 2011.

Da parret fandt sammen, troede Vitaly dårligt sine egne ører. Først troede han, at Yuliya løj, da hun fortalte, at russiske eliteidrætsudøvere fik dopinghjælp af staten. Omvendt kaldte hun ham for en ’idiot’, fordi han nægtede at tro, at hans chefer i RUSADA hjalp med at skjule atleternes positive dopingprøver.

Alligevel blev parret gift i 2009. Og under vinter-OL i Vancouver et år senere troede Vitaly så meget på Yuliya, at han bad WADA, om hjælp til at efterforske hendes dopingoplysninger.

- WADA svarede, at jeg skulle henvende mig til RUSADA. Men det kunne jeg jo ikke, husker Vitaly Stepanov.

Hemmelige optagelser

Efter sin dopingdom var Yuliya imidlertid så skuffet over, at hendes trænere, ledere og læger vendte hende ryggen, at hun besluttede at hjælpe Vitaly med at afsløre dem.

Atletikstjernen udnyttede sin status som landsholdsløber til i hemmelighed at optage sine samtaler med statsdopingsystemets bagmænd om de forbudte metoder, hun blev straffet for at bruge, mens de gik fri.

Samtidig fik ægteparret kontakt med den tyske tv-station ARD, som de gav lov til at offentliggøre Yuliyas lyd- og videooptagelser på betingelse af, at de og sønnen var ude af Rusland inden offentliggørelsen.

  • - De første fire år, vi arbejdede med sagen, kunne jeg ikke få øje på noget håb for den rene sport. Men de seneste seks år er antidoping-systemet langsomt blevet forbedret, siger Vitaly Stepanov. (Foto: ISAIAH DOWNING © Scanpix)
  • - Det er godt, hvis retfærdigheden sker fyldest, og alle de skyldige bag det russiske dopingsystem bliver straffet, siger Yuliya Stepanova (Foto: ISAIAH DOWNING © Scanpix)
1 / 2

Da ARD i december 2014 offentliggjorde parrets historie, indledte WADA med fire års forsinkelse den efterforskning, Vitaly forgæves havde bedt agenturet om allerede i 2010.

WADAs efterforskning slog fast, at flere end tusinde atleter havde været en del af det russiske statsdopingsystem.

Og de to whistlebloweres afsløringer har blandt andet ført til, at russiske sportsudøvere lige siden har været delvist udelukkede fra at deltage i olympiske lege og internationale atletikstævner.

Hårde fængselsstraffe

Men afsløringerne udløste også en sportsjuridisk sneboldeffekt i international sport, som siden har fået mange russiske sportsstjerner, sportsledere og sportslæger dømt i afledte dopingsager og kriminalsager.

- De første fire år, vi arbejdede med sagen, kunne jeg ikke få øje på noget håb for den rene sport. Men de seneste seks år er antidoping-systemet langsomt blevet forbedret. Og vi har været meget glade for at erfare, at andre whistleblowere også har fortalt, hvad de ved, siger Vitaly Stepanov.

Så sent som i sidste måned dokumenterede en fransk retssag, at 23 dopede russiske atleter hver havde betalt mellem 100.000 og 600.000 euro til seks topledere i det russiske atletikforbund og det internationale atletikforbund for at hemmeligholde positive dopingprøver. De seks sportsledere blev alle idømt hårde fængselsstraffe.

De franske fængselsdomme og WADA’s sportslige sanktioner mod Rusland overstiger alle ægteparrets forventninger:

- Da vi stod frem med vores viden, havde vi slet ingen forventninger. Vi anede ikke, om WADA eller andre myndigheder ville efterforske sagen. Så alt, hvad der siden er sket, har overgået vores forventninger, understreger Vitaly Stepanov.

Ligeglade med atleterne

Af samme årsag har parret heller ingen forventninger til den kommende CAS-høring om statsdopingsagen.

- Det er godt, hvis retfærdigheden sker fyldest, og alle de skyldige bag det russiske dopingsystem bliver straffet. Der er mange i russisk sport, som har gjort meget værre ting end mig, siger Yuliya Stepanova.

For hendes mand er der ingen tvivl om, at CAS bør stadfæste WADA's fire års udelukkelse af Rusland:

- Politikere og sportsledere i Rusland er fuldstændig ligeglade med atleterne. De går kun op i deres egen økonomiske succes og i at få landet til at fremstå som en supermagt, siger Vitaly Stepanov.

- Olympiske værdier og kampen for en ren sport er ikke i nærheden af at være blandt deres topprioriteringer. De ødelægger den olympiske bevægelse og bør udelukkes fra sport på livstid allerede efter deres første forseelse.

Yuliya Stepanova løb i 2016 800 meter til EM i Amsterdam under neutral flag. (Foto: Geert Vanden Wijngaert © Associated Press)

Behandlet som en væddeløbshest

Yuliya Stepanova var en ung, talentfuld 800 m løber, da hun lod sig overtale til at tage doping i håb om at nå sit mål om at deltage i OL.

Hendes trænere overbeviste hende om, at doping ikke var forkert. Det gjorde alle eliteidrætsudøvere for at nå til tops internationalt, påstod de.

Men da hun fik sin dopingdom, følte hun, at trænerne blot havde behandlet hende som en væddeløbshest, de kunne fylde med piller og erstatte med en ny, hvis dopingsnyderiet blev opdaget.

I dag løber Yuliya Stepanova stadig, men hendes OL-drøm er begyndt at smuldre:

- Jeg er 34 år og får flere skader end før. Desuden har jeg fået mindre tid til at træne, efter vi fik Robert. Så jeg får svært ved at blive god nok til at kvalificere mig til OL. Det forbliver nok bare en drøm, siger hun.

En grim historie

Seks år efter deres flugt fra Rusland og afsløring af landets statsdopingsystem har de to russiske whistleblowere og deres søn stadig hverken fået fast opholdstilladelse i et andet land eller en økonomi, der kan sikre deres fremtid.

- Vi holder foredrag og deltager i antidoping-konferencer rundt omkring i USA. Men det er sjældent noget, vi bliver betalt for. Derfor leder jeg efter et fast arbejde. Helst indenfor sport og antidoping, siger Vitaly Stepanov.

- Det er svært i vores nuværende situation som asylansøgere. Jeg håber, det bliver lettere, når vi forhåbentlig får fast opholdstilladelse i USA. Indtil da må vi bare være tålmodige og tage imod al den hjælp, vi kan få fra vores mange nye amerikanske venner.

De to whistleblowere har igennem de seneste fem år fortalt hele deres usædvanlige livshistorie til Sunday Times-journalisten David Walsh. Fornylig udkom hans bog ’The Russian Affair’, som især sætter fokus på parrets usædvanlige kærlighedshistorie.

- Jeg er kun kommet igennem de første 100 sider. Jeg kunne ikke klare mere. Det var alt for hårdt, siger Yuliya.

- Ja, det er en grim historie, men det er vores historie, tilføjer Vitaly.

Har I et godt råd til andre whistleblowere i sport?

- For nylig spurgte WADA om det samme. Jeg svarede, at der ikke er brug for whistleblowere, hvis de ansvarlige sportsledere forbedrer systemet. Whistleblowere er altid et tegn på, at systemet ikke fungerer, siger Vitaly, mens Yuliya understreger, at mod og samarbejdsevner er vigtige egenskaber:

- Man skal være modig og finde nogle at samarbejde med, der er på ens side. De fleste whistleblowere har brug for støtte.

Ville du selv gøre det om igen?

- Ja. For jeg har jo Vitaly.