AFSTEMNING Ali, Bolt eller Serena – Hvem er historiens største atlet?

Historien er fuld af store sportsikoner. Men hvem, synes du, er den største? Og ud fra hvilke kriterier bør man vælge?

Hvad er højest: et tordenskrald eller Rundetårn?

Nogle spørgsmål er svære at give et fyldestgørende svar på, men de kan ikke desto mindre give anledning til lange og ophedede diskussioner.

”Hvem er den største atlet i historien?” er ét af den slags spørgsmål. For hvilke kriterier lægger vi hver især til grund for at pege på den største?

Er det udelukkende et spørgsmål om antallet af titler i pokalskabet, vi kigger på? Betyder atleternes forhistorie og samtid noget? Eller kigger vi udelukkende på deres råstyrke og fysiske formåen?

Vi har bedt tre eksperter – en fysiolog, en historiker og en idrætspolitiker – om at give deres bud på en top fem. Deres besvarelser er mundet ud i en bruttoliste på 11 store atleter, som du kan stemme på herunder.

Under afstemningen kan du se eksperternes top 5 og læse deres begrundelser.

GIV DIN STEMME - HVEM ER HISTORIENS STØRSTE ATLET? DU KAN KUN STEMME ÉN GANG

FYSIOLOGEN - KASPER DEGN GEJL

Studieadjunkt og muskelfysiolog ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

Kasper Degn Gejl har valgt sin top 5 udelukkende på baggrund af atleternes fysiske formåen. Historisk forhold og atleternes samtid er derfor ikke blevet vægtet.

- Nye træningsmetoder og teknologier har udviklet de fleste sportsgrene helt frem til i dag, og de bedste atleter inden for næsten alle idrætsgrene har konkurreret i nyere tid, siger Kasper Degn Gejl.

Samtidig har fysiologen valgt at fremhæve repræsentanter med fem forskellige fysiske profiler. Phelps som den mest alsidige atlet, Bolt som den mest eksplosive, Kipchoge som den bedste udholdenhedsatlet, Jordan som den bedste i komplekse sportsgrene og Uchimura som den bedste styrkeatlet.

Og hvorfor har Kasper Degn Gejl så ingen kvinder på listen?

- Jeg har valgt atleterne ud fra et absolut præstationsmæssigt fysiologisk perspektiv. Ret beset findes der ikke sportsgrene, hvor kvinder er mænd overlegne ud fra et fysiologisk perspektiv. Jeg ved, det kan lyde diskriminerende, men når nu øvelsen gik på at finde de bedste atleter i verden ud fra et fysiologisk perspektiv, er mænd dominerende.

IDRÆTSPOLITIKEREN - MORTEN MØLHOLM

Administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund

Morten Mølholm har skævet til idrætsgrene, som er internationalt meget udbredte, og hvor konkurrencen derfor er hård. Derudover vejer to kriterier tungt: Flest betydningsfulde titler og personlig indflydelse på atletens sportsgren.

- Fodbold er vel nok den største idræt i verden, og Pele er med sine 3 VM-titler, positionen som den næstmest scorende spiller i historien og ikke mindst det aftryk han har sat på fodbold et oplagt bud på den største fodboldspiller gennem tiderne – tæt fulgt af Maradona.

- Boksning er en rigtig stor idræt både inden for amatørsporten og den professionelle del. Muhammad Ali har både vundet OL-guld og 3 VM-sværvægtstitler gennem en karriere, hvor han i høj grad satte sit præg på boksesporten – både med sin fornemme bokseteknik og sin personlighed.

HISTORIKEREN – JØRN HANSEN

Professor i idrætshistorie ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

Ifølge Jørn Hansen vil nulevende atleter typisk blive opprioriteret i denne slags sammenligninger, men som historiker har han valgt at fremhæve store navne fra det forrige århundrede.

- Jesse Owens fik meget stor symbolsk værdi, da han som afroamerikaner stillede spørgsmålstegn ved nazisternes raceteori - og så vandt han altså fire olympiske guldmedaljer.

- Paul Elvstrøm er med sine guldmedaljer ved fire på hinanden følgende OL fra 1948 til 1960 det mest oplagte danske bud.

- Wilma Rudolph vandt som 20-årig tre guldmedaljer i atletik ved OL i 1960. En præstation der ikke bliver mindre af, at hun som barn var meget syg og blandt andet led af børnelammelse som følge af polio.

Facebook
Twitter