Amerikansk stjerne røg marihuana og missede OL: Nu skal det undersøges, om cannabis skal streges fra dopinglisten

Det Internationale Antidopingagentur vil undersøge om cannabis skal forsat skal være på dopinglisten

Den amerikanske sprinter Sha’Carri Richardson blev taget for brug af cannabis og måtte derfor vinke farvel til OL. (Foto: Keith Birmingham © Represented by ZUMA Press)

Drømmen var en medalje, men 100-meter finalen ved OL i Tokyo måtte hun se hjemme fra sofaen.

Amerikanske Sha’Carri Richardson havde ellers haft godt gang i benene i 2021. I april satte hun personlig rekord i tiden 10.72 og blev den syvende hurtigste kvinde nogensinde til at tilbagelægge 100 meter. Tiden ville i øvrigt have sendt OL-sølvmedaljen om halsen på Richardson, hvis hun havde løbet finalen.

Men så langt nåede den 21-årige sprinter ikke. Hun havde ellers kvalificeret sig til legene i Japan ved at vinde de amerikanske udtagelsesmesterskaber i slutningen af juni. Men en dopingprøve afslørede kort efter mesterskaberne rester af cannabis hos den unge amerikaner.

Richardson havde op til mesterskaberne mistet sin mor og udtalte efterfølgende, at hun kendte reglerne, men at hun havde brugt cannabis til at dulme smerten over tabet.

- Jeg undskylder. Jeg ved, at når jeg træder ud på banen, repræsenterer jeg ikke bare mig selv, men også et fællesskab, der har ydet mig stor support og kærlighed. Jeg undskylder for, at jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle kontrollere mine følelser, sagde Richardson til NBC.

Gradbøjning af reglerne findes der dog ikke hos dopinginstanserne, og cannabis-hændelsen kostede derfor Richardson en karantæne og dermed et farvel til OL.

Men hvis ovenstående scenarie eller et andet cannabis-relateret dopingtilfælde skulle indtræffe i fremtiden, vil det måske ikke ende med en OL-finale fra sofaen, men med en medalje om halsen.

Det Internationale Antidopingagentur, WADA, vil nemlig se nærmere på om cannabis forsat skal være ulovligt.

- Efter opfordringer fra flere interessenter har eksekutivkomitéen valgt at bakke op om beslutningen om i 2022 at iværksætte en videnskabelig undersøgelse af cannabis' status, lyder det på Wadas hjemmeside.

Sha’Carri Richardson har udtalt at dette ikke slår hende ud, og at hun går efter at komme med til OL i Paris i 2024. (Foto: Keith Birmingham © Represented by ZUMA Press)

Det vil skabe et dilemma

Og nyheden om at der skal kigges på, om cannabis skal streges fra dopinglisten 'er rigtigt fint, lyder det fra Anti Doping Danmarks vicedirektør Kim Højgaard Ravn.

- Formålet med antidoping-reglerne er at beskytte de rene udøvere mod dem, som forsøger at snyde ved at bruge præstationsfremmende midler, og der er ikke så meget, der tyder på, at cannabis er præstationsfremmende i ret mange tilfælde.

Anti Doping Danmark har flere gange selv foreslået, at man burde kigge på, om cannabis forsat skal være på listen over forbudte stoffer.

Undersøgelsen om, hvorvidt cannabis skal streges fra listen, vil først begynde i 2022. Skulle det ende med at blive fjernet, vil det dog skabe et dilemma.

For selvom cannabis ikke vil være at betegne som doping, og sportsudøvere dermed ikke kan straffes med udelukkelse og karantæne for at bruge det, så vil det stadigvæk være ulovligt at være i besiddelse af cannabis i Danmark.

Og det er en problemstilling, som Anti Doping Danmark er opmærksom på.

- Det er jo det, som er dilemmaet og også årsagen til, at cannabis overhovedet er på dopinglisten i første omgang, siger Kim Højgaard Ravn.

Kravet for at være på listen er, at to af tre kriterier skal være opfyldt. Det skal enten være præstationsfremmende, sundhedsskadeligt eller imod sportens ånd. Cannabis opfylder, som det er lige nu, de to sidste kriterier, men det glæder Anti Doping Danmark, at der nu skal kigges på, at det skal laves om.

- Det er godt, man får undersøgt det, så man undgår en masse sager og sanktioner mod udøvere, som måske har indtaget cannabis i nogle sammenhænge, som typisk ikke har særligt meget med idræt at gøre, og at det derfor i virkeligheden er nogle andre regler og sammenhænge, hvor man skal komme det til livs.

- Antidoping-reglerne skal sørge for, at udøverne ikke snyder deres konkurrenter, så vi synes, det er fint, at man nu går ind og undersøger, om cannabis er med til det.

- Men det er et dilemma, og det er også derfor, man nu har givet sig selv noget tid til at undersøge sagen ordentligt.