ANALYSE 49er flyvende fra start

Jonas Warrer og Anders Thomsen vandt deres indledende sejlads ved VM i Florida.

Der var gang i vinden i Clearwater, Florida. Her er det fra EM i 2013. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det blev en begivenhedsrig første dag til VM for 49er i Clearwater, Florida. Blæsevejr, 6 brækkede master, aflyste sejladser, og et generelt kaos på banen. Men også en dansk førsteplads i den eneste sejlads, der blev afholdt i 49er-klassen.

Flyvende fra start

Jonas Warrer og Anders Thomsen vandt nemlig deres indledende sejlads, og er altså kommet flyvende fra start. Men det skete ikke uden dramatik, og selv garvede veteraner i 49er-klassen måtte svømme en tur. Warrer/Thomsen kom fint fra start og rundede første mærke på andenpladsen. Men så røg Jonas Warrer af båden, men blev heldigvis hængende i sin trapez. Det lykkedes parret at holde båden på benene, men det kostede et par placeringer. På det sidste ben mod mål viste de klasse, og sejlede utroligt rutineret, og krydsede linien på førstepladsen. Sådan starter man et stævne!

God karma Der er flere ting at bemærke her. 49er-jollen er en ret vild sag. Den har masser af sejl, og i blæsevejr er der en hårfin grænsen mellem at være i kontrol, og være totalt ude af kontrol. Og det gælder uanset om man er en garvet veteran eller ny i klassen. Sagen er så, at næsten ude af kontrol er meget, meget hurtigt, og når Warrer/Thomsen så vinder den her sejlads, så beviser det for mig, at de to så småt viser hvorfor de er i betragtning til OL medaljer. Ja, der er mange sejladser tilbage til det her VM, men den her sejlads giver god karma!

Sekundære placeringer i Nacra 17

Der var kun en anden klasse på banen, nemlig den nye katamaranklasse, Nacra 17. Vi har tre danske både med, og det er altså her OL deltagelsen bliver afgjort. Cenholdt/Lübeck fik en 21. plads, Lyngsø/Faarvang en 26. mens Nørregaard/Viborg ikke gennemførte sejladsen. Sidstnævnte fører udtagelserne, men mit bud er stadig at afgørelsen falder den allersidste dag – og at det bliver blodigt!

Badebold eller brækket mast?

Jeg havde glædet mig til at se kvinder på banen i 49er FX, men desværre blev deres sejladser aflyst tirsdag. Til gengæld gik den store diskussion blandt de kvindelige besætninger i Clearwater på ”badebold eller ikke-badebold ” i masten. Ok, den kræver lidt forklaring! Vandet ud for Clearwater er kun 4 meter dybt, så når en 49er vælter, så vælter den helt rundt, og masten rammer bunden. Det betyder at den brækker, hvilket selvfølgelig er noget skidt. Derfor besluttede arrangørerne af VM i går, at man måtte sejle med noget flydende i mastetoppen, så båden ikke vælter helt rundt, hvis man styrter. Nu blev det ikke aktuelt, men mit bud er, at ingen af topbesætningerne ville have gjort det her. Og det gælder selvfølgelig også de danske besætninger.

Facebook
Twitter