ANALYSE Dansk sejlsport i høj bølgegang inden OL

DR Sportens sejlsports-kommentator Bo Hasseriis Hansen analyserer her Danmarks muligheder ved OL i Rio.

Jonas Høgh-Christensen fik sølv ved OL i London. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det går godt for sejlsporten, faktisk så godt at sejlsporten i 2015 år var den næstbedste OL-sportsgren. De fleste klasser mangler kun et enkelt stævne, inden vi ved, hvem der skal repræsentere Danmark i Rio.

OL i Rio bliver svær. For udover møgbeskidt og sundhedsfarligt vand, er bugten ud for Rio præget af let og skiftende vind. Det kræver en solid moral at holde fast i de gode placeringer, når farvandet er svært. Sådan var forholdene også under World Cuppen i Miami, så det er tid til at kigge i de sportslige krystalkugler!

Finn-jolle – danske traditioner!

Vi har at gøre med en dansk paradedisciplin. Masser af danske medaljer er vundet her, og det var i den store enmandsjolle Jonas Høgh-Christensen sidste OL tabte til Ben Ainslie i en følelsesladet finale. Jonas Høgh-Christensen sagde efter OL, at han ikke ville sejle Finn-jolle mere, blandet andet fordi det er en fysisk hård klasse at sejl. Man skal være tung, man skal være stærk, men Høgh-Christensen savnede åbenbart sejladsen mere, end han savnede vægttræningen. Jonas Høgh-Christensen er selvskrevet som dansk deltager i Finn-jolle. Han er lige ved at være der, og andenpladsen i Miami, viste at motivationen helt sikkert er der. Rio er hans fjerde OL, han har slået alle de andre, og han har erfaringen til at skrue en kampagne sammen til et OL. Han kommer til at sejle stærkt, han er utrolig stærk taktisk, han er motiveret, og han er mentalt stærk. Jeg er sikker på Jonas Høgh-Christensen gerne ser sølv blive til guld. Og jeg tror det kommer til at ske!49’er FX, kvinder - hektisk sejlads, køligt overblik.

Det her er kvindernes version af 49’eren, med en lidt mindre sejlareal end mændene. Det danske landshold har omsat årtiers erfaring fra 49’er til lillesøsteren, og hele landsholdet har skabt en kultur, hvor de 3 bedste danske besætninger bruger hinanden aktivt. Og de tre danske besætninger tilhører eliten til hver eneste stævne. De beviste det under World Cuppen, hvor de blev 1,2 og 3 i en sejlads, og hvor Hansen/Iversen endte med en samlet sølvmedalje. Det er også den besætning, jeg vurderer bliver udtaget. De er stabile, og de har udviklet et killer-instinkt. Deres værste konkurrent til OL-pladsen er Baad/Thusgaard. Billetten bliver uddelt til VM, der begynder 9 februar. For landsholdet er det ikke afgørende hvem det bliver, for vi har i flere år præget klassen. Metallet skal fordeles mellem Danmark, Brasilien og New Zealand. Den solide moral, der præger de danske besætninger betyder, at vi kan vinde guld!

Laser Radial – de stærke kvinder mødes. Landsholdet er virkeligt flyvende i den her klasse. Anne-Marie Rindom vandt VM lige før jul, og forleden fik Sarah Gunni Toftedal en tredjeplads til World Cuppen forleden. De kan begge placere sig i toppen af feltet, og de kan vinde. Men Anne-Marie Rindom har været lige en tand mere stabil, og har udviklet et meget køligt overblik, og hun fører da også udtagelserne, der bliver afgjort i april. Mit bud er, at vi vil se Holland, Belgien og Danmark på skamlen. Men den her klasse er så tæt, at jeg ikke tør forudsige, hvem der vinder.

Outsiderne Vi vandt guld i 49’er i 2008, bronze i 2012. Og nu er rorsmanden fra 2008, Jonas Warrer, med igen. Han er sikret udtagelsen, denne gang med Anders Thomsen, og talentet er der. Jonas har flere gange bevist at han kan noget særligt under pres. Hvem husker ikke sejladsen i Beijing 2008, hvor han og Martin Kirketerp knækkede masten lige inden finalesejladsen, hvor guldet blev hevet hjem i en nervepirrende forrygende finish! Jeg holdt vejret i 32 minutter! Med solid forberedelse og lidt held i sprøjten, så skal er de klare outsidere.

Det samme gælder den nye nye OL-katamaran, Nacra 17. Lige nu står udtagelsen mellem to besætninger, Nørregaard/Viborg og Cenholt/Lubeck, og VM i februar afgør hvilken besætning, der får billetten. Allan Nørregaard viste allerede under OL i London, at han kan noget særligt, når han er under pres. Dengang hev han med det yderste af neglene bronzen hjem i 49’er, men uanset hvilken besætning, der bliver udtaget, så er de outsidere med et godt stykke til skamlen. Vi har deltagere i både brætsejlads, nemlig RS:X for både mænd og kvinder. Men på trods af talent, mangler vi at se stabile resultater.

Facebook
Twitter