Analyse: Det bedste landshold nogensinde?

DR Sportens sejlsportsekspert tør godt love mindst tre medaljer til OL.

Det bliver et succesfuldt OL for de danske sejlere, spår DR's sejlsportsekspert. (Foto: © Photo by Jen Edney © © Photo by Jen Edney)

Jeg havde en forrygende søndag og brugte det meste af aftenen foran en dårlig streamet live-forbindelse til Florida, hvor de tre OL-klasser 49er, 49er FX og Nacra skulle finde en verdensmester. Og hvor landsholdet skulle uddele OL-billetter efter en hård uge på vandet.

Og lad os bare starte med at slå fast, at vi formentlig har det bedste danske landshold nogensinde! Danmark er regerende verdensmestre i Laser Radial, i går vandt vi sølv i 49er Fx og i den nye Nacra katamaran. Verdensklasse!

49er FX med nerver på
I 49er FX er der en dansk besætning, der har præget og domineret klassen de sidste år. Baad/Thusgaard har vundet sølv og bronze ved de to foregående verdensmesterskaber, de har sat deres helt eget præg på klassen, men det lykkedes dem ikke at blive udtaget til OL. De havde et temmelig rodet VM, hvor en brækket mast og 3 tyvstarter i sidste ende kostede for meget. Så selvom Ida og Marie virkelig bed fra sig og hev førstepladser og topplaceringer op på stribe, så blev det bare for stor en mundfuld.

Vi har formentlig har det bedste danske landshold nogensinde!

Bo Hasseriis Hansen


VM var det sidste udtagelsesstævne, og inden stævnet havde Hansen/Salskov-Iversen en temmelig solid føring i udtagelserne. Den holdt de fast i, og selvom en syvende plads ikke lyder prangende, så var VM langt fra deres bedste stævne. Men til gengæld beviste de, hvorfor de skal repræsentere Danmark til OL. De vidste allerede inden det afsluttende medal race, at OL-billetten var hjemme. Og for lige at understrege deres klasse, så vandt de suverænt medal race.

Men der er virkelig bund i den danske 49er FX trup! Jeg har nydt at følge de to søstre Schütt hen over ugen, hvor, mens Hansen/Salskov-Iversen og Baad/Thusgaard klart har sejlet mere ustabilt end normal, så tog to søstre fat i den spinkle chance, de havde for at få en OL-billet. De har ligget i toppen af feltet hele ugen, de viste, at de kan hamle op med de bedste i både blæsevejr og let luft. Og de sluttede en forrygende serie med et virkelig køligt medal race, som jeg håber, de går hjem og studerer, når støvet har lagt sig. Det var verdensklasse!

49er Fx - vi har verdens bedste landshold
Ingen anden nation kan præstere tre besætninger i toppen af verdenseliten. Det har udløst masser af kommentarer fra internationale kommentatorer, der har svært ved at forstå, hvorfor det ikke allerede var Baad/Thusgaard, der fik billetten. Og efter medal race i går havde de lige så svært ved at forstå, hvorfor det ikke var søstrene Schütt, der fik OL pladsen. Og ja, udtagelserne har givet de tre besætninger nerver på. Og ja, det kunne være blevet et bedre VM totalt set, hvis stævnet ikke var en del af udtagelsen. Men det her VM har givet en forsmag på presset til OL, og efter min mening har alle tre besætninger vist klasse. De kan alle tre slå alle de andre, uanset vejr, vind og dagsform.

Internationalt taler man om den danske model, hvor besætningerne ikke bare sejler sammen, de kender hinanden og er venner. Og ifølge pålidelige kilder i Florida var der krammere rundt omkring, da OL-billetten var uddelt, hvilket bare cementerer den styrke, der præger den her del af landsholdet!

Warrer/Thomsens femteplads ved VM gør ikke, at de ikke kan vinde medalje til OL. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

49er – formen er der næsten
Warrer/Thomsen gik ind til medalrace med en lille mulighed for at få medaljer. Men jeg hæfter mig ikke så meget ved den femteplads, de ender på. Jeg hæfter mig ved, at de to nu endegyldigt kan være med i toppen. Og de kan være med i toppen hele tiden. Warrer/Thomsen har hevet førstepladser hjem, hver gang det blæste, men endnu vigtigere har de vist, at de nu også er blandt de bedste, når vinden dropper. De har haft en klart stigende formkurve igennem stævnet, og internationalt er der andre end mig, der nævner dem som potentielle medaljetagere til OL.
De har ikke fordelen af en stor bredde blandt danske 49er sejlere, men de er erfarne herrer, og Jonas har allerede vundet OL guld en gang. De ved, hvordan tiden frem til Rio skal planlægges. Og de er et stort skridt tættere på medaljer i Rio, end de var før VM.

2 x VM-SØLV... For anden gang på to år vinder dansk sejlsport to VM-sølvmedaljer på samme dag i de olympiske...

Posted by Sejlerlandsholdet on Sunday, February 14, 2016

Nacra – to besætninger i top ti!

Det er år og dag siden, vi har haft virkeligt gode katamaran-sejlere i Danmark, men nu står vi med et VM-sølv i hånden!
Nacraen er en ny båd, men det er her, vi har fået mest ud af at kombinere al den viden, landsholdet har fået fra 49er. Cenholdt/Lübeck har haft en voldsomt stigende formkurve, og deres førsteplads i medal race beviser bare, hvor uimponerede de er gået til opgaven. Allan Nørregaard er en gammel rotte i den her sammenhæng, og ud over OL-bronzen i London, så har Nørregaard mange gange bevist, at han hører til i toppen. Og sammen med Anette Viborg har de stille og roligt sejlet bedre og bedre resultater hjem.
Det er ingen hemmelighed, at der har været en del meningsudvekslinger mellem de to besætninger, men jeg håber virkelig, de kan finde ud af et samarbejde frem til OL. Det er år og dag siden, vi har haft virkeligt gode katamaran-sejlere i Danmark, men det ser ud til, at vi har knækket koden.

OL medaljer - hvor mange?
Det her VM var en af de store milepæle på vejen til OL. Og landsholdet præsterede. Det kommer de også til under OL, og jeg vover pelsen. Vi får mindst en guld, mindst to sølv. Men hvis jeg tager ja-hatten på, så bliver det til mere. Væsentligt mere! Rio er et svært sted at sejle, men på en kedelig mandag i DR Byen har jeg en klar fornemmelse af, at det her landshold elsker, når det bliver svært! Og jeg kipper med kasketten til trænere, og ikke mindst sejlere!

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve