Anklages for spionage: Er han verdens bedste træner eller verdens største snyder?

Træneren for storholdet New England Patriots anklages for at være en skrupelløs snyder.

Spygate 2.0. Det lyder som den nyeste spionfilm. Og det er da også en saftig sag, der kan give lyst til at finde popcornene frem. Men det er ikke i biografen, du kan se den. I stedet skal du kigge mod USA og NFL, hvor Spygate 2.0 kører lige nu.

De forsvarende Super Bowl-mestre, New England Patriots, og klubbens træner, Bill Belichick, er under beskyldning for at have udspioneret og ulovligt filmet sine modstandere. En stor skandalesag, som med sædvanlig amerikansk swung er blevet døbt Spygate 2.0.

I en kamp i december mellem de to NFL-hold Cleveland Browns og Cincinnati Bengals, havde New England Patriots udsendt en såkaldt 'spejder', der taktisk skulle nærstudere Benglas, som New England Patriots skulle spille mod ugen efter. Det er sædvanlig procedure i NFL. Men noget var dog ikke, som det plejede. ’Spejderen’ havde et kamerahold med.

Forklaringen var, at de var ved at filme et afsnit til New England Patriots’ dokumentarserie om klubbens ansatte. Men en sikkerhedsvagt bemærkede, at kameraholdet var mere interesseret i at filme begivenhederne på banens sidelinje end dokumentarafsnittets hovedperson.

I NFL bliver mange taktiske justeringer og spilkald signaleret ind til spillerne på banen via håndtegn fra trænerne på sidelinjen. Det er derfor en så stor fordel at have video af et modstanderholds taktiske håndsignaler, at det i NFL er ulovligt at filme, hvad andre hold foretager sig på sidelinjen.

Kameraholdets udstyr blev derfor konfiskeret af NFL, og New England Patriots bliver nu undersøgt for ulovlig spionage.

Bill Belichick er tidligere i sin karriere blev idømt en bøde på en halv million dollar for at have stået bag ulovlig spionage. Nu er han under beskyldning igen. (Foto: Daniel Dunn © Represented by ZUMA Press)

Sagen er kontroversiel. For New England Patriots er ikke bare ét af 32 hold i NFL. Patriots har de seneste to årtier været en suveræn supermagt i NFL og har vundet historiske seks Super Bowls. Det har medført, at holdets træner Bill Belichick i dag er bredt anerkendt som den bedste træner i historien.

Men med Spygate 2.0 er anerkendelsen ved at krakelere. For det er langt fra første gang, at Patriots og Belichick er under beskyldning for bevidst at bryde reglerne. Og med den nye sag er Bill Belichicks omdømme i sporten ved at pendulere fra serie-vinder til serie-snyder.

Rob Parker, der er profileret sportsjournalist hos amerikanske Fox Sports, er ikke i tvivl. Belichicks indblanding i skandalesager om snyderi kaster lange skygger over hans sportslige bedrifter:

- Bill Belichicks karriere er besudlet, og han kan ikke længere betragtes som den bedste træner i historien. Bill Belichick er den største snyder i sportens historie, og det er veldokumenteret.

Bill Belichick benægter selv, at han skulle være indblandet i Spygate 2.0. (Foto: MATTHEW HEALEY © UPI)

Historiens største træner – og snyder

Der er en god grund til, at amerikanerne har døbt skandalen Spygate 2.0: Der findes nemlig allerede en Spygate 1.0. Og den havde Patriots og Belichick også hovedrollen i.

I 2007 så Spygate 1.0 dagens lys, da Patriots og Belichick blev kendt skyldig for ulovligt at have filmet modstanderholds håndsignaler på sidelinjen for at lære betydningen bag deres signaler. Belichick blev set som idémanden og hovedarkitekten bag og blev idømt en bøde på en halv million dollar.

Straffen tog kun udgangspunkt i ulovlig optagelser i én enkel kamp, men ifølge den amerikanske sportsstation ESPN havde Patriots i en længere årrække op til dommen optaget ulovlig video i mindst 40 kampe.

Samtidig med at Bill Belichick har gjort New England Patriots til det mest vindende hold i NFL’s historie, har anklager om snyderi altså fulgt hans spor. Og måske er der en klar sammenhæng mellem sejrene og snyderiet. Det mener den tidligere NFL-spiller Marshall Faulk i hvert fald.

I 2002 stod hans hold St. Louis Rams over for New England Patriots i Super Bowl. Patriots vandt kampen som én i rækken af holdets mange Super Bowl-triumfer, men Marshall Faulk mener, at Patriots snød sig til sejren, fordi klubben havde udspioneret Rams' træning forud for kampen. Det var som om, Patriots vidste, hvordan Rams taktisk ville gribe kampen an, har han forklaret til Comcast Sports Northeast.

- Enten var det det bedste trænerarbejde i verden… Ellers også havde de set det før, og vidste hvad de skulle gøre.

I 2002 vandt Bill Belichick sin anden Super Bowl som Patriots-træner. Men Marshall Faulk, der spillede på modstanderholdet St. Louis Rams, mener, at Patriots snød sig til sejren, fordi klubben havde udspioneret Rams' træning forud for kampen. (Foto: TOM PENNINGTON © 2015 Getty Images)

Benægter bestillingsarbejde

Statistisk set er Bill Belichicks plads i historiebøgerne urørlig. Han topper stort set alle betydende statistikker for NFL-trænere, og han har skabt det mest succesfulde hold i NFL nogensinde.

Hans meritter kunne berettige Bill Belichick til superhelte-status, men den amerikanske sportsjournalist Rob Parker beskriver snarere Bill Belichik og Patriots som superskurke.

- Han (Belichik, red.) er en dømt snyder, og organisationen (Patriots, red.) er gennemhullet af spørgsmålstegn. Det er derfor, folk ikke giver dem kredit for alle deres sejr, og det er derfor, folk ikke respekterer Patriots.

Shannon Sharpe, tidligere NFL-stjerne og nuværende sportskommentator for Fox Sports, mener ikke bare, at Spygate 2.0 får konsekvenser for Belichicks eftermæle. Han mener, det bør have konkrete konsekvenser nu og her, og at NFL skal tvinge Patriots til at afskedige ham, hvis det kan bevises, at kameraholdets ulovlige filmoptagelser var bestilt af Belichick.

Med Bill Belichick (th.) ved roret på sidelinjen har New England Patriots vundet seks Super Bowls. (Foto: Jeff Gross © 2012 AFP)

Patriots har i en pressemeddelelse anerkendt, at deres kamerahold ulovligt filmede modstanderholdets sidelinje. Men klubben understreger, at kameramændene ikke vidste, at de overtrådte ligaens regler ved at gøre det, fordi alt videomaterialet udelukkende var tiltænkt klubbens dokumentarserie og på ingen måde skulle bruges i trænerstabens sportslige arbejde.

Selv benægter Bill Belichick også pure sin egen og trænerstabens indblanding i kameraholdets optagelser. I et interview med amerikanske WEEI fortalte han, at kameraholdet hører til en afdeling i klubben, han på ingen måde har noget med at gøre.

Hvis kameraholdet filmede sidelinjen, var det altså ikke på hans opfordring, siger han. Og han ville heller ikke have set videomaterialet, hvis det ikke var blevet konfiskeret.

- Fra et fodbold-synspunkt kender vi afgjort til reglerne, og efter min bedste overbevisning overholder vi 100 procent hver eneste regel. Hvad en anden del af organisationen gør eller ikke gør, ved jeg intet om.

- Jeg har intet at gøre med vores tv-produktionshold. Jeg har aldrig set noget som helst af deres videomateriale, andet end hvad der kommer på tv.

Bill Belichick er bredt anerkendt for at være et taktisk geni. Med Patriots har han været i ni Super Bowls – flest af alle trænere i NFL's historie. (Foto: Cal Sport Media © Trask Smith)

’Regler er for tabere’

I 2017 – efter at Patriots igen, igen havde vundet Super Bowl – gav Bill Belichick et sjældent dybdegående interview om sejren og hans arbejde til den amerikanske journalist Suzy Welch.

- Han har en metodologi for at vinde, og han har en overmenneskelig fiksering på forberedelse. Han overlader intet til tilfældighederne, sagde hun efterfølgende.

Ifølge Mike Freeman, der dækker NFL for det amerikanske sportsmedie Bleacher Report, går Bill Belichiks indædte vindergen hånd i hånd med hans tilbøjelighed til at gradbøje reglerne. I kampen for sejr gælder hvert et kneb. Og han mener, at Belichicks skandaler for altid vil vanære hans arv.

- Patriots er vindere. De er brillante. Men de er måske også noget andet. Patriots synes, regler er for undermålere. Regler er for tabere. Regler er for dig og mig, ikke for Belichick.

NFL's kommissær, Roger Goodell, har igangsat en grundig undersøgelse af sagen, som skal afgøre, om Patriots og Belichick skal dømmes for snyd.

- Vi kigger på det. Vi kommer til at være grundige og tage os god tid. Vi skal være sikre på, at vi har undersøgt alt, før vi fælder en dom, siger Roger Goodell ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tilbage er der kun at vente på, hvordan Spygate 2.0 ender.