Armageddon kan afgøre historisk VM-skakfinale

VM-finalen i skak afgøres onsdag aften i omspil, og det kan blive afgjort på en måde, som ikke er set før i den sammenhæng.

Magnus Carlsen ser igennem virtual reality-briller før starten på VM-finalen. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Dommedag og en 90’er-film med Bruce Willis, hvor han ofrer sit liv for at redde jordens eksistens. Det er umiddelbart, hvad man forbinder ordet armageddon med.

Men efter afgørelsen i VM-finalen i skak onsdag aften mellem norske Magnus Carlsen og russiske Sergej Karjakin kan der være skabt en ny ledetråd til det dramatiske ord.

Det kan måske lyde som en måde at oversælge spillet skak på, fordi selvfølgelig træder den norske verdensmester Magnus Carlsen ikke pludselig ud af et rumskib på en meteor midt i skak-finalen, som filmstjernen gjorde, men det kan ende med at skabe historisk dramatik i en VM-skakfinale.

Inden det ender i armageddon kan finalen dog være afgjort meget før. Det er nemlig sådan, at VM-finalens omspil i aften åbner med en omgang hurtig-skak, hvor de spiller fire partier, der kan afgøre kampen.

Hvis de fire partier af 25 minutter ender uafgjort sammenlagt, så kører det videre med en omgang lynskak. Her spiller man to partier ad gangen. Tiden er sat helt ned til fem minutter, hvilket fremtvinger hurtigere beslutninger og større mulighed for fejltagelser.

Hvis en spiller formår at vinde begge partier, er kampen afgjort. Der kan spilles op til fem opgør af to partier i lynskak. Hvis det er lige efter de fem partier, så er det altså, at armageddon findes frem.

Første armageddon i VM-finale

Armageddon vil være den altafgørende måde at finde en verdensmester på. Aldrig før er det blevet set i en VM-finale, så det ville være historisk, hvis det skete.

Det bliver afgjort gennem en lodtrækning, hvor vinderen af lodtrækningen beslutter, om han vil spille med de hvide eller sorte brikker. Hvis spilleren vælger de hvide, så har han fem minutter til at vinde opgøret. Spilleren med de sorte brikker skal bare sørge for en remis, men har så til gengæld sølle fire minutter at beslutte sine træk i.

Forbindelsen mellem Magnus Carlsen og filmen Armageddon er faktisk større end som så. I 2010 stod han på den røde løber ved New York Fashion Week sammen med filmstjernen Liv Tyler, der rent faktisk medvirker i katastrofefilmen. (Foto: © ERIC THAYER / Reuters © Scanpix)

Så er det oplagte spørgsmål jo, hvilken farve man ville foretrække at være. Til VG.no afslører Magnus Carlsen, at han endnu ikke har besluttet sig, hvis det skulle komme så langt.

- Det oplagte svar er sort, men lad os se på det, når det kommer. Eftersom vi har spillet mange remis her, så ville sort være logisk, men det er vanskeligt at sige, forklarer Magnus Carlsen til det norske medie.

Det norske skakgeni er udråbt som den helt store favorit i omspillet, hvor det gælder om at tænke hurtigt, og det har Magnus Carlsen vist sig god til.

- I omspillet er Magnus klar favorit. Han har spillet mere hurtig- og lynskak end Karjakin. Desuden har han det psykologiske overtag, siger skakeksperten fra Frankfurter Allgemeine, Stefan Löffler til VG.

Magnus Carlsen blev sidste år verdensmester i hurtigskak. Finalen starter i aften klokken 20 dansk tid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk