Bandepakke kan på sigt koste OL-medaljer for danske skytter

Det kan få store konsekvenser for dansk skydning, hvis regeringens udspil til en bandepakke bliver vedtaget, mener Dansk Skytte Union

Rikke Mæng Ibsen vandt i september EM-guld på 50 meter riffel fra tre positioner. Det sikrede samtidig den første OL-billet til Danmark frem mod legene i 2024. Men medaljer som den kan der blive mange færre af i Danmark, hvis bandepakken bliver ført ud i livet, mener Dansk Skytte Union. (Foto: © ANN WANG, Ritzau Scanpix)

Dele af regeringens udspil til en ny bandepakke rammer i bedste fald fuldstændig ved siden af skiven.

Nogenlunde sådan lyder konklusionen fra Dansk Skytte Union, der frygter, at udspillet kan få store konsekvenser for dansk eliteskydning i fremtiden, hvis det bliver vedtaget.

I regeringens udspil lægges der op til, at antallet af lovlige prøveskydninger i landets skytteforeninger sænkes fra de nuværende fem til to i fremtiden.

Med andre ord må du prøve at skyde to gange i en skytteforening, før du skal indhente en politigodkendelse til at komme igen.

- Det er Rigspolitiets opfattelse, at to prøveskydninger inden for en periode på 12 måneder vil være tilstrækkeligt til, at en person vil kunne vurdere, om den pågældende ønsker at melde sig ind i en skytteforening, fortæller Justitsministeriet i et skriftligt svar til DR Sporten.

Problemet er bare, at der er opstået en prop i behandlingen af politigodkendelser.

De senest oplyste behandlingstider fra Politiets Administrative Center viser, at behandlingstiden i øjeblikket er 228 arbejdsdage.

Altså vil der gå over et halvt år, før man kan blive godkendt til at skyde i en skytteforening.

Og det giver problemer, forklarer Lars Green Bach, der er generalsekretær i Dansk Skytte Union.

- Der kan gå i hvert fald et halvt år, før du får en tilladelse. Og der er vel næppe nogen, der vil kaste sig ind i en ny idræt, blive bidt af det og derefter få besked på, at du kan komme igen om et halvt år.

- Forestil dig, at du havde købt en ny racercykel, som du måtte køre på to gange, inden du skulle sætte den i garagen i et halvt år, siger han.

Konsekvensen heraf vil ifølge Lars Green Bach ganske naturligt blive, at der kommer færre nye skytter i Danmark og dermed forsvinder grundlaget for at finde nye talenter også langsomt, men sikkert.

- Hvis det her bliver vedtaget, så kommer vi ikke til at kunne kæmpe med om medaljer ved EM, VM og OL i fremtiden, siger han, inden han tilføjer, at det er ’kritisk’ for skydesporten i Danmark.

Mattias Tesfaye (S) er justitsminister og bandepakken hører til politikerens ressortområde. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Bander går i klubber

I bandeudspillet står der: ’Politiet har erfaret, at visse personer relateret til bandemiljøet har udnyttet skytteforeninger til at lære at skyde med og håndtere skydevåben’.

Derfor ønsker regeringen at stramme reglerne.

Men det er helt forfejlet, siger Lars Green Bach.

- Det er ikke virkeligheden. Vi hører ikke fra vores foreninger, at der kommer bandemedlemmer i foreningerne. Derfor er vi noget uforstående. Ikke mindst når vi kigger på de konsekvenser, det har for foreningerne.

DR Sporten har kontaktet Justitsministeriet for et svar på kritikken af regeringens udspil. Ministeriet holder fast i forklaringen om, at bandemiljøet har udnyttet skytteforeninger.

Ministeriet fastslår også, at der stadig er tale om et udspil, hvorfor der ingen beslutninger er vedtaget endnu.

På baggrund af kritikken er der derimod sat et større arbejde i gang.

- Justitsministeren har bedt Justitsministeriets embedsmænd om at gå i dialog med skytteforeningernes interesseorganisationer, herunder DGI Skydning og Dansk Skytte Union, om reglernes nærmere udformning for at finde en model, der medfører færrest mulige administrative byrder for skytteforeningerne, skriver Justitsministeriet.

Danmark har vundet i alt 18 medaljer ved OL indenfor skydning. Den seneste kom ved seneste OL, der fandt sted i Tokyo.

Her tog skeetskytten Jesper Hansen sølv med hjem til Danmark.