Blev taget med dopingnålen i armen: ’Det var en forløsning’

Max Hauke indrømmer i et interview, at det var både et chok og en forløsning, da politiet fangede ham med en nål i armen.

Max Hauke blev taget med nålen i armen, og det fortæller ham om i et interview. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

En lille kort video på 15 sekunder har været et kæmpe samtaleemne den seneste uges tid. I videoen sidder et for rigtig mange ukendt ansigt og bloddoper sig, mens politiet træder ind af døren og anholder ham.

Manden er den østrigske langrendsløber Max Hauke, der var en del af den store østrigske dopingskandale, der kom frem i forbindelse med VM i langrend i slutningen af februar. Nu fortæller Max Hauke selv om hele episoden i et længere interview til Kronen Zeitung.

-- Det lyder måske usandsynligt, men efter det første chok, var det en forløsning, at alt kom ud, og jeg endelig ikke havde flere hemmeligheder over for min familie og min kæreste. At lyve er ikke en fed følelse, forklarer Max Hauke om episoden.

I interviewet sidder han sammen med sin ven og landsmand Dominik Baldauf, der ligeledes blev anholdt samme dag som Max Hauke. De to har sammen taget den forkerte beslutning at prøve bloddoping af.

De talte nemlig for nogle år siden med Johannes Dürr, der er et tredje navn i den her sag. Han er ligeledes langrendsløber, og han sagde til dem, at hvis de skulle frem i langrend, var de nødt til at tage doping. Derfor henviste han dem til lægen Mark Schmidt.

- Dominik og jeg havde konstant muligheden i hovedet. Til sidst beslutter vi at kontakte lægen. Det var starten på nedturen, forklarer Max Hauke.

- Alt var ekstremt professionelt organiseret. Vi kommunikerede via telefoner med taletidskort med lægen og hans hold. Hvis vi havde brug for en indsprøjtning, var der faglært personale ved et hotel tæt på, der kunne give os den, lyder det fra ham.

Brutale dage

Fra at være relativt ukendte navne i skisporten, er de nu blandt de mest kendte, men det er også fordi de to navne er røget direkte på den sorte liste.

- Vi kan stadig ikke rigtig fatte, hvad der er sket, siger Dominik Baldauf.

- Hvis vi gør det på et tidspunkt, så falder vi nok ned i et dybt emotionelt hul. Det bliver virkelig svært at komme op igen. Men de seneste dage har også været meget brutale og emotionelle, forklarer Max Hauke.

Men hvordan er det lige, at man kan dope sig, deltage i verdens største konkurrencer og så ikke blive testet positiv. Af de to udøvere er kun Dominik Baldauf blevet testet en enkelt gang i perioden, hvor de brugte bloddoping, og den test var negativ. Han siger, at det er nemt at komme rundt om testen.

- Ja, selvfølgelig. Det er nok at drikke et glas med saltvand efter løbet. Det fortynder blodet så meget, at dine værdier er normale. Hvis dine værdier er virkelig høje under et normalt tjek, hvis du bloddoper dig, så er du et fjols, forklarer Dominik Baldauf.

Udover de to østrigere blev også to udøvere fra Estland og en enkelt fra Kazakhstan anholdt den dag. Siden har cykelrytterne Stefan Denifl og Georg Preidler erkendt deres brug.

Hovedlægen i den her dopingsag er den førnævnte Mark Schmidt, der blev anholdt på sin lægepraksis i Erfurt. Her opbevarede han angiveligt 40 blodposer, og politiet vil nu finde ud af, hvem poserne tilhører.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter