Blev truet med OL-udelukkelse: Nu dropper vægtløftningsforbund reformplaner

Den Internationale Olympiske Komité har truet med at tage vægtløftning af OL-programmet.

Tyrkiske Daniyar Ismayilov vandt guld ved det nyligt overståede EM i mændenes 73 kilo-klasse og er umiddelbart en oplagt medajlekandidat ved OL i Tokyo. Men i fremtiden vil vægtløftning måske ikke være en del af OL-programmet. (Foto: Yuri Kochetkov © Scanpix)

Fiks biksen eller glem alt om at være med til OL.

Det var mere eller mindre den besked, Det Internationale Vægtløftningsforbund (IWF) fik af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

En dokumentar fra den tyske tv-station ARD viste nemlig en lang række problemer i IWF med alt fra korruption, dopingsvindel og dårlig ledelse.

Det fik IOC til at true med at smide vægtløftning på porten i olympisk sammenhæng, hvis ikke der skete forbedringer.

Det Internationale Vægtløftningsforbund nedsatte da også en kommission, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan forbundet kunne komme på ret kurs igen.

Men nu har IWF droppet det reformarbejde, som forbundet igangsatte, da en undersøgelse viste udbredt korruption og dopingsvindel i forbundet.

IOC ville se forbedringer på en række områder, hvor komitéen mente, at IWF havde svigtet. Det drejede sig om alt fra præsidenten i IWF, ungarske Tamas Ajan, til korruption og et hav af dopingsager.

I april i fjor trak Tamas Ajan sig fra posten som præsident i IWF, og forbundet gik i gang med et større reformarbejde, der skulle få styr på de mange problemer.

Ungareren Tamas Ajan var præsident i IWF indtil i fjor. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Den australske sportsadvokat Darren Kane blev hevet ind for at stå i spidsen for en uafhængig kommission, der skulle reformere Det Internationale Vægtløftningsforbund ved blandt andet at omskrive forbundets vedtægter.

Men den kommission er nu blevet fortalt, at de ikke behøver færdiggøre arbejdet.

- Jeg er meget skuffet over, at kommissionen, jeg stod i spidsen for, ikke kan fuldføre dens opgave.

- Som sport afhænger vægtløftningens fremtid på det olympiske program af, at der bliver indført reformer i IWF, skriver Darren Kane til DR Sporten.

Et greb, der er set før

Den skrottede reformkommission er noget, der bekymrer i Dansk Vægtløftnings Forbund, fortæller eliteudvalgsformand og konstitueret formand Anders Bendix Nielsen.

- Det lugter jo af, at det er den nuværende bestyrelse, der stritter imod og gerne vil prøve at styre uden om reelle ændringer. Det er et greb, man har set dem lave før, hvor man sætter et arbejde i gang med en masse fanfarer, og så stopper man inden, det reelt bliver til noget, siger Anders Bendix Nielsen.

Den midlertidige præsident i IWF, Michael Irani, fastslår dog i en pressemeddelelse, at forbundet arbejder for at gennemføre reformer.

- Vi er fast besluttet på at fortsætte frem mod vores mål om at sikre en ren, fair og spændende konkurrence ved de olympiske lege i Tokyo, mens IWF også reformeres for at sikre, at IWF passer ind i en lysere fremtid, lyder det fra Michael Irani.

Men det giver Anders Bendix Nielsen ikke meget for.

- Det, jeg har hørt fra forskellige steder, er, at det der reelt foregår, er, at bestyrelsen kæmper med næb og klør for at modarbejde enhver forandring. Samtidig forsøger de at sende nogle signaler, der gerne skulle kunne tolkes som om, at de er omstillingsparate, vil være transparente og i overensstemmelse. Men når det kommer til stykket, så er de ikke interesseret i de ændringer, siger Anders Bendix Nielsen.

IWF skal stemme om reformer i forbundet, når det afholder kongres den 30. juni.

- Jeg anser arbejdet i kommissionen for at være ufærdigt, og det er mit ønske, at kommissionen havde fortsat arbejdet indtil IWF's kongres i juni, skriver Darren Kane i en email.

Skulle IWF ende med ikke at vedtage reformer eller på anden måde ikke tilfredsstille IOC og i værste tilfælde blive smidt af det olympiske program, så vil det tegne et dystert billede for vægtløftning på internationalt plan.

- For Danmark er konsekvenserne nok til at overskue. I den lille danske andedam sker der ingenting. Men der vil være mange lande, hvor den statsstøtte, som sporten får, hænger sammen med, at sporten er olympisk. Så, hvis ikke sporten er olympisk, så lukker butikken simpelthen, siger Anders Bendix Nielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk