Bolsjedreng på barrikaderne med opsang til dagens stjerner: 'Bland jer nu i debatten!'

De to tidligere landsholdsspillere i håndbold, Carsten Haurum og Kasper Søndergaard, diskuterer ligeløn i sport, 'Zanka' og atletaktivisme.

Grafik: Maria Volthers Foto: Egon Rix

For kedelige, for grå og nosseløse.

Der mangler ikke malende beskrivelser, når der skal kommenteres på nutidens, danske sportsstjerner, og deres evne til at svare på andet end det, som foregår på banen.

Sådan har det ikke altid været.

Tag bare 80’ernes ‘Bolsjedrenge’. Det danske herrelandshold i håndbold, der i 1982 var tæt på at spille sig i en VM-finale og i 1984 en OL-finale.

De var amatører, jovist, men flere af landsholdsspillerne dengang havde et større mål end at vinde på banen.

Dengang var det Carsten Haurum, Per Skaarup og Morten Stig Christensen, der stampede i jorden for at stoppe opsætningen af Pershing-missiler og atomkraft sideløbende med holdets kampe på banen.

Spillernes politiske overbevisninger blev til ‘Idræt for fred’, der med uddeling af flyers, t-shirts og med læserbreve i aviserne skabte en aktivistisk 'modus operandi'.

Det var oprør mod autoriteterne, et efterslæb fra 68’erne, kombineret med sportslig pondus og charme. Veltalende og intellektuelle unge mænd i bolsjestribede dragter.

  • Kasper Søndergaard i kamp for det danske landshold. Søndergaard har vundet OL-guld, DM-guld, pokaltitler, to gange VM-sølv samt to gange EM-guld. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Bolsjedrengenes målmand, Mogens 'Muggi' Jeppesen, trækker en vogn med Anders Dahl-Nielsen, Carsten Haurum og Morten Stig Christensen. (Foto: Busser)
1 / 2

I trofæskabet er ‘Bolsjedrengene’ blevet langt overgået af nyere generationer, men har professionaliseringen og præstationerne samtidig udslettet den kant og det politiske væsen, som var med til at løfte håndboldinteressen i Danmark?

Måske.

Carsten Haurum, der råbte højt hos ‘Bolsjedrengene’, savner i hvert fald at se danske atleter bruge deres platform til andet end at servere tomme kalorier.

- Der må da være noget, som interesserer dem nok til, at de vil prøve at flytte nogle ting samfundet. Efter min opfattelse er der alt for mange, som undlader at bruge deres platform i frygt for konsekvenserne.

- Det er selvfølgelig en påstand, men fodbold- og håndboldlandsholdet kender vi jo ikke særligt godt. Det kunne jo være sjovt at diskutere med dem. Jeg ved ikke, hvorfor de ikke gør det.

Således lød det fra Carsten Haurum i efteråret 2019 til DR Sporten. En åben invitation til debat om danske atleters rolle i samfundsdebatten, som Kasper Søndergaard, mangeårig landsholdsspiller har taget imod.

Herunder kan du se de to diskutere emner som atletaktivisme, Mathias 'Zanka'-sagen og ligeløn i sport.

Skal man blande sig i debatten som sportsudøver?

Danske atleter skal blive bedre til at komme på barrikaderne og bruge deres stemme i samfundsdebatten, lyder det fra Carsten Haurum.

-I min verden giver det splid. I har gået og delt foldere ud, og hvis en af mine holdkammerater havde gjorde det, var jeg blevet stiktosset, siger Kasper Søndergaard.

Giver ligeløn i sport mening?

- Det giver ikke mening, når Pernille Harder siger, at der skal være ligeløn mellem hende og Christian Eriksen på landsholdet, siger Kasper Søndergaard.

- Ligeløn kan også ses som en investering i fremtiden, lyder det fra Carsten Haurum.

Zankas umulige valg

Den danske landsholdsspiller Mathias 'Zanka' Jørgensen havnede i et stormvejr, da han forud for en kamp med sin tyrkiske klub Fenerbache stillede op i en trøje, der hyldede det tyrkiske militær. Men havde 'Zanka' overhovedet et valg?

Skal sportsfolk tage mere afstand fra homofobi?

Regnbuefarvede anførerbind som svar på homofobiske tilråb fra tribunerne. Gør sportsfolk nok for at engagere sig i kampen mod homofobi?

- Jeg tror ikke, at det ville gøre nogen forskel, siger Kasper Søndergaard.

Er klimadiskussionen relevant i sport?

Skal danske atleter komme ind i klimakampen og stille krav om grønne transportmuligheder, når der skal kæmpes om medaljer uden for Danmarks grænser?

- Bare fordi man har en platform, skal man ikke tale om klima til en slutrunde. Vi har intet valg. Jo, så skulle vi tage bilen - eller sejle til OL i Rio, siger Kasper Søndergaard.

Kan man reklamere for hvad som helst?

Flere mandlige håndboldlandsholdsspillere, herunder Kasper Søndergaard, deltog i 2008 i reklame for Nutella. Sagen endte til sidst på daværende Fødevareminister Eva Kjer Hansens bord, da TV 2 ikke måtte reklamere for chokolade og slik rettet mod børn. Men skulle spillerne selv have sagt fra?

- Det var et et indlæg i fedmedebatten, og absurd. Veltrænde sportsfolk, der opfordrer folk til at spise Nutella, siger Carsten Haurum.

- Det var helt misvisende at reklamere for, men det var jo vores sponsorer, lyder det fra Kasper Søndergaard.