Bryst-smutter, mord, skandaler: Her er ALLE 49 års Super Bowls

Det er 50. gang, Super Bowl bliver spillet i nat. DR giver her en oversigt over de 49 forudgående Super Bowls. Fra 1967 til 2015.

Der er Super Bowl-fest i nat i Californien. (Foto: Mark J. Rebilas © Scanpix)

Der er sket meget med Super Bowl, siden man spillede den første i 1967. Finalen i NFL er nu er en af verdens største sportsbegivenheder og den slår ofte rekorden for det mest tv-program i USA.

Sensationer, helte og skurke inden for banen og skandaler, tragedier og jubel udenfor. Super Bowl har det hele.

Så her er 'det hele':

Super Bowl 1

1967, Memorial Coliseum, Los Angeles

Green Bay- Kansas City 35-10

61.000 tilskuere var vidner til historiens første Super Bowl, hvor Green Bays quarterback Bart Starr satte to touchdowns op og blev MVP, mens receiver Max McGee greb syv bolde og sørgede for 138 yards. McGee, der var reserve, var angiveligt kommet hjem klokken syv om morgenen efter en tur i byen og havde proklameret, at han ikke kunne spille. Men en skade gjorde, at han kom ind og altså blev afgørende. Vinderholdet fik 15.000 dollars pr. mand, mens taberholdet fik halvdelen.

Pauseshow: University of Arizona Symphonic Marching Band og Grambling State University Marching Band

Her er et billede af den første Super Bowl i Los Angeles. (Foto: CBS Photo Archive © 1967 CBS Photo Archive)

Super Bowl 2

1968, Orange Bowl, Miami

Green Bay-Oakland 33-14

En let sejr for Green Bay, hvis legendariske træner Vince Lombardi fik sit sidste mesterskab efter ni år i Green Bay. Bart Starr blev igen MVP i en kamp, der med 71.000 tilskuere gav over tre millioner dollars i entréindtægter, det højeste for en sportsbegivenhed nogensinde.

Pauseshow: Grambling State University Marching Band

Super Bowl 3

1969, Orange Bowl, Miami

New York Jets-Baltimore 16-7

Jets’ quarterback Joe Namath spillede smart et par dage inden finalen med sit udsagn om, at han garanterede en sejr over kæmpe favoritterne fra Baltimore, der kun havde tabt én kamp ud af 16 i sæsonen. Namath blev kampens spiller med 17 ’passes’ og 206 yards. Kampen havde stor betydning, for det var første gang’ at et hold fra AFL – den konkurrerende liga til NFL – vandt Super Bowl. De to ligaer slog sig herefter sammen og skabte ligaen, som vi kender den i dag.

Pauseshow: Florida A&M University og Miami Area High School Bands.

Her se legenden Joe Namath ved Super Bowl i 1969. (Foto: Focus On Sport © 1969 Focus on Sport)

Super Bowl 4

1970, Tulane Stadium, New Orleans

Kansas City-Minnesota 23-7

Det andet år, hvor en underdog vandt. Kansas var foran 16-0 ved pausen, og quarterback Len Dawson blev MVP efter en fejlfri kamp. Med 80.562 tilskuere var der Super Bowl-rekord, og indtjeningen nærmede sig de fire millioner dollars.

Pauseshow: Carol Channing

Super Bowl 5

1971, Orange Bowl, Miami

Baltimore-Dallas 16-13

Jim O’Brien scorede et sidste sekunds 32 yards field goal, der sikrede Baltimore sejren. En Super Bowl med mange rekorder: Vinderne Baltimore var bagud ved pausen, resultatet blev så tæt, kampen blev spillet på en kunstof-bane, MVP’en kom fra det tabende hold, og det var den første Super Bowl i det fusionerede NFL.

Pauseshow: Southeast Missouri State Marching Band og Up With People

Super Bowl 6

1972, Tulane Stadium, New Orleans

Dallas-Miami 24-3

For første gang formåede et hold ikke at score et touchdown. Super Bowl var blevet det bedst ratede tv-show i USA, og inden kampen sendte tidligere præsident Lyndon B. Johnson Dallas-træner Tom Landry et held og lykke-brev. Dallas’ running back, Duane Thomas, nægtede at svare på spørgmål på media day, der dengang blev kaldt picture day.

Pauseshow: Ella Fitzgerald og Carol Channing

Ella Fitzgerald var en af de første sangere, der undeholdt ved en Super Bowl. (Foto: NF © Scanpix)

Super Bowl 7

1973, Memorial Coliseum, Los Angeles

Miami-Washington 14-7

Miami Dolphins afsluttede en perfekt sæson ved at vinde Super Bowl, og dermed kunne de fejre en sæson med 17 sejre og ingen nederlag. Kampen kunne være endt 17-0, hvis kicker Garo Yepremian havde scoret på et sent field goal, men han blev blokeret, og Washington kunne score et touchdown.

Pauseshow: University of Michigan Marching Band

Super Bowl 8

1974, Rice Stadium, Houston

Miami-Minnesota 24-7

Første gang, at Super Bowl blev spillet på et stadion, der ikke blev benyttet af et NFL-hold. Miami var suveræne for andet år i træk og MVP Larry Csonka tilbagelagde rekord-145 yards. Minnesotas træner Bud Grant blev idømt en bøde på 1500 dollars for at have kritiseret omklædningsrummene på stadion.

Pauseshow: University of Texas Longhorn Band

Super Bowl 9

1975, Tulane Stadium, New Orleans

Pittsburgh-Minnesota 16-6

En kamp mellem to af historiens bedste forsvar, Minnesotas ’Purple People Eaters’ og Pittsburghs ’The Steel Curtain’. Der blev da heller ikke scoret et touchdown i første halvleg, og Minnesota formåede ikke at score et offensivt touchdown. Der populære tv-show The Mary Tyler Moore Show forsøgte at forudsige kampen i sit show dagen før, og her lod man Minnesota vinde.

Pauseshow: Mercer Ellington

Super Bowl 10

1976, Orange Bowl, Miami

Pittsburgh-Dallas 21-17

En af de hidtil tætteste Super Bowl. Kampen var tæt hele vejen igennem, men MVP Lynn Swan gjorde udslaget for Pittsburgh, der vandt for andet år i træk. Swan tilbragte to nætter på hospitalet efter en hjernerystelse kort tid inden Super Bowl, men det forhindrede ham ikke i at gribe fire bolde og tilbagelægge 161 yards, hvilket var Super Bowl-rekord.

Pauseshow: Up With People

https://twitter.com/MailSport/status/695502147140452354

Super Bowl 11

1977, Rose Bowl, Pasadena, Californien

Oakland-Minnesota 32-14

Et rekordstort publikum på stadion, 103.438, og 81 millioner tv-seere gjorde denne Super Bowl til den mest sete sportsbegivenhed nogensinde. 429 yards for Oakland var rekord, og holdet kunne hjemtage sin første Super Bowl nogensinde.

Pauseshow: Disney producerede et pause-show med temaet It’s a Small World.

Super Bowl 12

1978, Superdome, New Orleans

Dallas-Denver 27-10

Antallet af tv-seere for en sportsbegivenhed slog endnu engang rekorden, denne gang var der over 102 millioner amerikanere, der så begivenheden. Det var første gang, at en anden end dommeren stod for den officielle ’coin toss’, lodtrækningen. Det var NFL-legenden, Red Grange, der fik æren. Dallas konverterede to ’interceptions’til 10 point, og med et field goal var Dallas foran 13-0 ved pausen og kunne derefter køre sejren sikkert i hus. For første gang blev to spillere MVP’s, Harvey Martin og Randy White fra Dallas’ forsvar.

Pauseshow: Tyler Apache Belles Drill Team.

Der blev spillet Super Bowl i Superdome i New Orleans i 1978. Samme Superdome, der blev beskadiget i orkanen Katrina i 2005. (Foto: MARC SEROTA © Scanpix)

Super Bowl 13

1979, Orange Bowl, Miami

Pittsburgh-Dallas 35-31

Nogle eksperter betragter denne Super Bowl som en af de bedste nogensinde. Begge hold kunne vinde Super Bowl for tredje gang, og de havde mødt hinanden i Super Bowl før. Kampen indeholdt alle spillets aspekter med touchdowns, der afløste hinanden og en yderst fatal ’fumble’ samt et ’drop’ af Dallas’ Jackie Smith. Inden kampen havde Dallas’ Thomas Hendersen sagt, at modstanderens Terry Bradshaw var ”så dum, at han ikke kan stave kat, hvis du gav ham et k og et t.” Efter kampen svarede Bradshaw, at han i det mindste kunne stave til sejr. I Las Vegas er denne Super Bowl stadig kendt som ’Black Sunday’, fordi bookmakerne måtte udbetale store, store summer til gamblerne.

Pauseshow: Ken Hamilton

Super Bowl 14

1980, Rose Bowl, Pasadena, Californien

Pittsburgh-Los Angeles 31-19

Der var 103.985 tilskuere på stadion, og det er stadig rekord for en Super Bowl. Pittsburgh blev det første hold, der vandt fire Super Bowls – inden noget andet hold havde vundet tre - og Terry Bradshaw blev MVP for andet år i træk. Pittsburgh var bagud med 13-10 i pausen, men med Bradshaws rekord-bonanza, ni ’touchdown-passes’ og 932 yards, blev Steelers igen hyldet som mestre.

Pauseshow: Up With People

Super Bowl 15

1981, Superdome, New Orleans

Oakland-Philadelphia 27-10

Det var første gang, at en minoritets-træner vandt Super Bowl, Oaklands træner Tom Flores havde latinamerikanske rødder. Det var i øvrigt også den første gang, at et wildcard-hold vandt Super Bowl. Oaklands Jim Plunkett sørgede for tre touchdown-kast, hvoraf en af dem var på 80 yards, hvilket stadig er rekord. Rod Martin havde tre ’interceptions’ - rekord for en Super Bowl - hvilket ikke gjorde kampen lettere for Philadelphia.

Pauseshow: Southern University Marching Band

Super Bowl 16

1982, Silverdome, Ponitac, Michigan

San Francisco-Cincinnati 26-21

Heftigt vintervejr samt det faktum, at præsident George H.W. Bush med sin bilkortege spærrede for trafikken, gjorde, at San Francisco 49ers først kom til stadion 1 time og 40 minutter inden kick off. Vintervejret gjorde også, at folk blev indenfor, hvilket gjorde denne Super Bowl til den hidtil højest ratede, 49,1 procent af alle husstande så kampen, hvor Joe Montana blev MVP.

Pauseshow: Up With People

Legenden Joe Montana for 49ers i 1982. (Foto: Focus On Sport © 1982 Focus on Sport)

Super Bowl 17

1983, Rose Bowl, Pasadena, Californien

Washington-Miami 27-17

Ligaen var ramt af en strejke, så man spillede kun ni sæsonkampe dette år. Washington Redskins vandt sin første titel siden 1942. Kampen blev kedelig og var langsom om at komme i gang, Miami scorede først deres første point i anden halvleg.

Pauseshow: Los Angeles Super Drill Team.

Super Bowl 18

1984, Tampa Stadium, Tampa, Florida

Los Angeles-Washington 38-9

Redskins var i Super Bowl for andet år i træk og blev efter en fantastisk sæson betragtet som uovervindelige, men Los Angeles’ sejr var den største i Super Bowls historie, og LA’s 38 point var det største antal point, et hold havde scoret i en Super Bowl. Marcus Allen med 200 yards og to touchdowns blev MVP. Den kendte 1984-reklame for Apple, der blev instrueret af Ridley Scott, blev vist under tredje quarter.

Pauseshow: Flere marching band

Her er den klassiske Apple Macintosh computer, som Ridley Scott lavede en reklame for, der blev vist ved Super Bowl i 1984. (Foto: ukendt © Scanpix)

Super Bowl 19

1985, Stanford Stadium, California

San Francisco-Miami 38-16

Det var en kamp mellem to af spillets bedste quarterbacks, Dan Marino og Joe Montana. Marinos Miami havde ellers haft den bedste offensive sæson nogensinde, men MVP Joe Montanas 24 af 25 ’passes’, 331 yards og tre touchdowns tilsat et suverænt 49er-forsvar gjorde udslaget.

Pauseshow: Tops In Blue for.

Super Bowl 20

1986, Superdome, New Orleans

Chicago-New England 46-10

Dette Bears-hold var et af de mest populære nogensinde og havde måske det bedste forsvar, der er set. Deres populære rap-sang Super Bowl Shuffle nåede en 41.plads på Billboard-hitlisten. Quarterback Jim McMahon moonede en cirklende helikopter under en træning. De 26 points forskel var den største i Super Bowls historie.

Pauseshow: Up With People

Chicago Bears' spillere under optagelsen af videoen til "Super Bowl Shuffle". (Foto: Paul Natkin)

Super Bowl 21

1987, Rose Bowl, Pasadena, Californien

New York Giants-Denver 39-20

Denver Broncos blev ført an af John Elway, der trods en flot kamp og en føring på 10-9 ved pausen, den snævreste pause-føring nogensinde, dog tabte. MVP Phil Simms med 261 yards, tre touchdowns og en ’completion’-procent på 88, hvilket er rekord, sørgede for Giants-sejr. Den nu traditionelle Disney World-reklame I’m Going to Disney World med kampens MVP blev for første gang optaget, denne gang altså med Phil Simms.

Pauseshow: George Burns og Mickey Rooney

Super Bowl 22

1988, Jack Murphy Stadium, San Diego

Washington-Denver 39-20

Den første sorte startende quarterback i Super Bowl. Den ære tilfaldt Redskins’ Doug Williams. Medierne svælgede i det faktum, og en reporter spurgte Williams om, ”hvor længe har du været en sort quarterback?” MVP Williams var outstanding med fire touchdowns og rekorder i anden quarter, hvor han sørgede for hele 35 point. Fem touchdowns i 18 ’plays’ på 5,47 minutters effektiv spilletid lød Redskins-eksplosionen på.

Pauseshow: Chubby Checker og The Rockettes

Super Bowl 23

1989, Joe Robbie Stadium, Miami

San Francisco-Cincinnati 20-16

Med 34 sekunder tilbage af kampen skete miraklet, da Joe Montanas 10 yards kast blev grebet af John Taylor, der med sit touchdown afgjorde kampen. Montana sørgede for 357 yards, Super Bowl-rekord, men at Cincinnatis Tim Krumrie brækkede benet under kampen, blev også afgørende. En af de bedste Super Bowls blev gennemført på trods af uroligheder i bydelen Overtown.

Pauseshow: Elvis Presto

San Francisco 49ers quarterback Joe Montana fejrer sejren ved Super Bowl i 1989. (Foto: © Reuters Photographer / Reuter © Scanpix)

Super Bowl 24

1990, Superdome, New Orleans

San Francisco-Denver 55-10

49ers vandt sin fjerde Super Bowl – en tangering af rekorden – mens Broncos tabte for tredje gang på fire år. De 55 point var rekord for flest scorede point, og MVP Joe Montana kastede til fem touchdowns, hvilket også var rekord.

Pauseshow: En hyldest til tegneserien Radiserne

Her er Nuser fra Radiserne.Tegneserien, der havde 40 års jubilæum, blev hyldet ved Super Bowl (Foto: missing © Scanpix)

Super Bowl 25

1991, Tampa Stadium, Tampa, Florida

New York Giants-Buffalo 20-19

Whitney Houston sang en bevægende udgave af den amerikanske nationalsang, mens militær-helikoptere cirkulerede rundt i området på grund af øget sikkerhed grundet den første Golfkrig. Giants vandt deres anden titel på fem år i en kamp, hvor Scott Norwood i de sidste sekunder forsøgte et 46 yards field goal, der kunne vinde kampen for Buffalo. Forgæves.

Pauseshow: New Kids on the Block

Whitney Houston gav en bevægende udgave af den amerikanske nationalsang. Måske den bedste nogensinde.

Super Bowl 26

1992, Metrodome, Minneapolis

Washington-Buffalo 37-24

Redskins vandt deres tredje titel på 10 år, mens Buffalos nederlag var det første ud af tre i træk. Washington-træner Joe Gibbs blev den tredje træner til at vinde Super Bowl tre gange. Buffalo-stjernen Thurman Thomas missede starten af kampen, da han havde mistet sin hjelm.

Pauseshow: Gloria Estefan

Super Bowl 27

1993, Rose Bowl, Pasadena, Californien

Dallas-Buffalo 52-17

Den største stjerne i Pasadena var nok Michael Jackskon, der sørgede for pauseshowet. Der var ingen problemer for Dallas i denne kamp, der bedst vil blive husket for Leon Lett, der på sin vej til et touchdown fiks slået bolden ud af hånden kort før stregen (’fumble’). Det har siden været første lektion til alle NFL-børn om, hvordan man ikke skal gøre det.

Michael Jackson var den store stjerne ved Super Bowl i 1993. (Foto: Gary Hershorn © Scanpix)

Super Bowl 28

1994, Georgia Dome, Atlanta

Dallas-Buffalo 30-13

Rematch fra året før. Emmet Smith sørgede for, at Dallas kunne hente sin fjerde Super Bowl-triumf, mens Buffalo på trods af, de var foran 13-6 i pausen tabte finalen for fjerde år i træk. O.J. Simpson var en del af NBC’s hold, der dækkede finalen. Senere det år blev han anholdt for mordet på sin kone Nicole Brown Simpson og Ronald Goldman.

Pauseshow: Clint Black og The Judds

Super Bowl 29

1995, Joe Robbie Stadium, Miami

San Francisco-San Diego 49-26

Endnu en magtdemonstration af 49ers, hvis MVP Steve Young sørgede for seks touchdowns - rekord - og holdet blev det første til at vinde fem Super Bowls. Lesley Visser, ABC, blev den første kvindelige sidelinje-reporter til en Super Bowl. De i alt 75 point var det højeste antal scoret i en Super Bowl.

Pauseshow: bl.a. Tony Bennet og Patti Labelle.

Super Bowl 30

1996, Sun Devil Stadium, Arizona

Dallas-Pittsburgh 27-17

Cowboys vandt sin tredje titel i de sidste fire sæsoner og femte i alt – en tangering af rekorden. Bemærkelsesværdigt var det, at hovedpersonen tv-showet Quantum Leap i serien sagde, at han havde rejst frem i tiden til Super Bowl 30, hvor Pittsburgh var bagud med tre point. Og rigtigt nok var Pittsburgh på et tidspunkt bagud med tre point i fjerde quarter i en kamp.

Pauseshow: Diana Ross

Super Bowl 31

1997, Superdome, New Orleans

Green Bay-New England 35-21

Den første Super Bowl, som Fox sendte. Green Bay vandt sin første Super Bowl i 29 år i en kamp, der bedst vil blive husket for Desmond Howard, der svarede tilbage ved en kick off med 99 yards og en touchdown samt 244 ’return’ yards i alt, hvilket er rekord og sikrede ham MVP-prisen.

Pauseshow: Blues Brothers, ZZ Top og James Brown

Super Bowl 32

1998, Qualcomm Stadium, San Diego

Denver-Green Bay 31-24

Endelig vandt Denver Broncos og John Elway. Den spændende kamp vil blive husket for den frygtløshed Elway udviste, da han med bolden i favnen og med hovedet forrest kastede sig ind og over tre modstandere. Et ’move’, der er blevet døbt ’helikopteren’.

Pauseshow: Boys II Men, Smokey Robinson og Queen Latifah

Her ses John Elways berømte spring. Et historisk spring. (Foto: Sporting News Archive)

Super Bowl 33

1999, Pro Player Stadium, Miami

Denver-Atlanta 34-19

Danske Morten Andersen viste klassen for Atlanta ved at være sikker i sine field goals, blandt andet fra 32 yards. Men John Elway, der spillede sin sidste kamp, sørgede for Denver-sejr, og han blev fortjent MVP.

Pauseshow: Stevie Wonder og Gloria Estefan

Super Bowl 34

2000, Georgia Dome, Atlanta

St. Louis-Tennessee 23-16

Første titel for St. Louis, der på et tidspunkt var foran 16-0. Kurt Warner sørgede for rekord-414 yards og to touchdowns, hvilket sikrede ham MVP. Tennessees Kevin Dyson blev i de døende sekunder tacklet på 1 yard-linjen af Mike Jones, hvilket beseglede Rams’ sejr.

Pauseshow: Tina Turner, Phil Collins og Toni Braxton

Super Bowl 35

2001, Raymond James Stadium, Tampa, Florida

Baltimore-New York Giants 34-7

Det mest ophidsende var måske pause-showet, hvor Aerosmiths forsanger, Steven Taylor, teamede op med Britney Spears. Baltimore Ravens’ træner Brian Billick blev senere hyldet for at have inviteret NFL-legenden Jim Brown og Hank Aaron, baseball-legende, til at tale til sit hold for at motivere spillerne. Det hjalp åbenlyst.

Aerosmiths Steven Tyler synger ved Super Bowl i 2001. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Super Bowl 36

2002, Superdome, New Orleans

New England-St. Louis 20-17

Super Bowl blev for første gang flyttet til februar på grund af, at NFL aflyste en uges kampe tidligere i sæsonen på grund af 11. september-angrebet på New York. En fantastisk kamp, der blev afgjort i de døende sekunder, da Adam Vinatieri scorede et 48 yards field goal. Forhåndsfavoritterne New England vandt klart på yards, men St. Louis fremtvang tre ‘turnovers’, der resulterede i 17 point. Det blev afgørende i det, der er blevet kaldt den største hold-præstation i Super Bowls historie.

Pauseshow: U2

Militær-personel patruljerer ved Superdome i New Orleans. Sikkerheden var massiv efter terror-angrebet 11.9. 2001. (Foto: SHAUN BEST © Scanpix)

Super Bowl 37

2003, Qualcomm Stadium, San Diego

Tampa Bay-Oakland 48-21

Oaklands Barret Robbins tog til Tijuana aftenen inden kampen og nåede ikke tilbage. Tampa Bays første Super Bowl-sejr kom efter, at forsvaret lavede fem ’interceptions’, hvoraf de tre blev transformeret til touchdowns. De to første ’interceptions’ stod Dexter Jackson for, hvilket sikrede ham æren som MVP.

Pauseshow: Shania Twain

Super Bowl 38

2004, Reliant Stadium, Houston

New England-Carolina 32-29

En fantastisk kamp, der blev afgjort fire sekunder før tid, da Adam Vinatieri scorede et 41 yards field goal. Men pauseshowet gik over i historien på grund af Janet Jackson – flankeret af Justin Timberlake – og hendes brystvorte-ups. Desuden tog en baneløber forklædt som en official tøjet af og fremviste en g-streng, inden han blev tacklet af en spiller fra Patriots.

Janet Jackson og Justin Timberlake i hed forening ved Super Bowl. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Super Bowl 39

2005, Alltel Stadium, Jacksonville, Florida

New England-Philadelphia 24-21

Jacksonville blev kritiseret for ikke at være klar til Super Bowl. Der manglede hotelværelser, og krydstogtskibe blev sejlet ind for at huse de mange fans. Donovan McNabb sørgede for tre touchdowns til Eagles, men han blev også genstand for tre ’interceptions’, hvilket blev fatalt. Quarterbacken blev senere beskyldt for at være syg og for at have kastet op i løbet af kampen, hvilket han dog har afvist.

Pauseshow: Paul McCartney

Super Bowl 40

2006, Ford Field, Detroit

Pittsburgh-Seattle 21-10

Pittsburgh kom op på fem Super Bowl-sejre, en tangering af rekorden. En tæt kamp, der blev kontroversiel på grund af en dommerkendelse, hvor Seattles Darrell Jacksons touchdown blev annulleret. TV-selskabet, der sendte kampen, indførte en fem-sekunders forsinkelse på signalet under pauseshowet fra Rolling Stones, der fremførte Start Me Up og Rough Justice samt Satisfaction, som de aldrende Stones-drenge kunne have sunget ved den første Super Bowl.

Mick Jagger i front for Rolling Stones i Detroit, Michigan. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Super Bowl 41

2007, Dolphin Stadium, Miami

Indianapolis-Chicago 29-17

Frygtelige forhold på det sejlende, regnvåde stadion. Indianapolis Colts’ træner Tony Dungy blev den første sorte træner til at vinde en Super Bowl i en kamp, hvor der for første gang var to sorte trænere i finalekampen, der havde Peyton Manning som MVP. Bears’ Tank Johnson skulle have en dommers godkendelse for at komme til kampen efter en dom for våbenbesiddelse i 2006.

Pauseshow: Prince

Super Bowl 42

2008, University of Phoenix, Glendale, Arizona

New York Giants-New England 17-14

Giants’ Eli Manning afgjorde en af de bedste Super Bowls, da han med 35 sekunder tilbage af kampen med et 13 yards kast fandt Plaxico Burress, der med sit touchdown kunne afgøre kampen. Det var en kæmpe, kæmpe overraskelse, da New England var ubesejret i de 18 kampe op til Super Bowl. På den såkaldte media day tog tv-reporter Ines Gomez Mont en bryllupskjole på og friede til Patriots’ quarterback Tom Brady.

Pauseshow: Tom Petty

New York Giants her ved sejrs-paraden i hjembyen efter Super Bowl-triumfen i 2008. (Foto: Gary Hershorn © Scanpix)

Super Bowl 43

2009, Raymond James Stadium, Tampa, Florida

Pittsburgh Steelers –Arizona Cardinals 27-23

Pittsburgh Steelers vandt for sjette gang, ny NFL-rekord. Arizona var foran indtil 35 sekunder før tid, da Santonio Holmes greb bolden i det yderste hjørne af end zone og afgjorde kampen med sit touchdown. Chefen himself, Bruce Springsteen, underholdt ved pausen.

Super Bowl 44

2010, Sun Life Stadium, Miami

New Orleans Saints-Indianapolis Colts 31-17

New Orleans vandt sit første mesterskab efter at have eksisteret i 43 år. Kampen var en duel mellem Saints’ quarterback Dree Brees og Colts’ legende Peyton Manning, og selv om Manning spillede en god kamp, så var Brees bare bedre i en kamp, der var tættere, end cifrene fortæller. Reciever Chad Johnson dukkede op ved media day med sit eget medie, Ochocinco News Network, for at interviewe de to holds spillere.

Pauseshow: The Who

New Orleans Saints head coach Sean Payton fejrer her sejren. (Foto: Scott Audette © Scanpix)

Super Bowl 45

2011, Cowboys Stadium, Arlington, Texas

Green Bay Packers-Pittsburg Steelers 31-25

En vinterstorm truede med at ødelægge forberedelserne, seks mennesker kom til skade som følge af nedfalden sne fra stadionets tag to dage før kampen, Christina Aguilera kludrede i nationalsangen, en taxi-strejke gav transportproblemer, mens 1250 sæder ikke var klar på det nye stadion. Super Bowl 45 fik altså en svær start. Aaron Rodgers med tre touchdown-’passes’ sørgede for, at Green Bay fik sin tredje Super Bowl i en kamp, hvor der var spænding til det sidste.

Pauseshow: The Black Eyed Peas og Usher

Christina Aguilera synger nationalsangen inden kampstart. (Foto: JEFF HAYNES © Scanpix)

Super Bowl 46

2012, Lucas Oil Stadium, Indianapolis

New York Giants-New England Patriots 21-17

Det var Madonna, der fik sat gang i pause-showet i Indianapolis. Ikke fordi der var behov for det, for de to quarterbacks Eli Manning og Tom Brady viste begge stor klasse. Det var første gang med to startende quarterbacks, der tidligere havde været MVP i en Super Bowl, og det var Manning, som med det afgørende touchdown-kast til Ahmad Bradshaw i det sidste minut sikrede Giants sejren. Men touchdownet var lidt mærkeligt og kontroversielt. Giants og Manning ville faktisk ikke have, at Bradshaw skulle score og Patriots-forsvaret lod ham nærmest frit spadsere til end zone. Giants frygtede nemlig, at hvis de scorede, ville Patriots få bolden og have et minut til at afgøre kampen, en realistisk mulighed med en dreven arkitekt som Brady. Men det skete ikke.

https://twitter.com/MadonnaDailyID/status/695537813874298880

Super Bowl 47

2013, Mercedes-Benz Superdome, New Orleans

Baltimore Ravens-San Francisco 49ers 34-31

Lyset på stadion gik ud efter pausen, hvor Beyoncé leverede et meget rost show, ja, nogle anmeldere mente, at hun overgik kampen. Showet og det efterfølgende 34 minutters lange blackout medførte en sand twitter-storm med 299.000 tweets pr. minut, hvilket gjorde det til den næstmest tweetede begivenhed i Twitters historie. Derudover blev Super Bowl 47 den næstmest sete Super Bowl nogensinde. Jennifer Hudson sang en rørende version af America the Beautiful inden kampen flankeret af 26 børn som en hyldest til de afdøde i et masseskyderi i en skole i Newton måneden inden. Kampen blev den længste nogensinde og en af de mest spændende. 49ers var på et tidspunkt bagud med 22 point, men med fem minutter tilbage, kom de så tæt på, at de kun manglede en touchdown for at tage føringen. Det lykkedes ikke.

Pludselig slukkede lyset på stadion i 2013. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Super Bowl 48

2014, MetLife Stadium, New Jersey

Seattle Seahawks-Denver Broncos 43-8

Denver Broncos var helt væk i kampen, hvor Seahawks sikrede sig sin første Super Bowl. Seahawks var foran hele 36-0, før Denver fik taget sig sammen og fik point. Det var første gang, at et hold nåede 40 point, samtidig med at man holdt modstanderen på under 10 point. Kampen blev det mest sete program i amerikansk tv-historie med et gennemsnit på 115 millioner seere, mens pauseshowet med Bruno Mars og Red Hot Chili Peppers havde godt 116 millioner seere. Samtidig brød begivenheden den daværende rekord for flest tweets med over 24, 9 millioner tweets.

Patriots' Tom Brady fejrer sejren ved den seneste Super Bowl. (Foto: Kyle Terada © Scanpix)

Super Bowl 49

2015, University of Phoenix Stadium, Glendale, Arizona

New England Patriots-Seattle Seahawks 28-24

En af de bedste Super Bowls, hvor de to bedste hold mødtes i en tæt finale. Med sekunderne tikkende mod kampens slutning befandt Seahawks sig på 1 yard-linjen og kunne sikre sig sejren i de sidste sekunder. Men Russel Wilsons fatale kast blev ’intercepted’ af Malcolm Butler, og så kunne Patriots fejre sejren. Katy Perrys pauseshow blev set af over 118 millioner tv-seere, hvilket er rekord, men showet blev også husket for at en af Perrys dansere, en danser med hajkostume på, som dansede sine egne trin, fordi han havde glemt koreografien.

Kilder: USA Today, ESPN, Sports Illustrated, CBS, nfl.com, Associated Press, Super Sunday: "The Inside Slant on the Ultimate Game".

Facebook
Twitter