Carlsen er favorit i VM-finalens omspil: ’Regnemaskinen’ får knap tid til at tænke

Finalen ved VM i skak skal afgøres onsdag. Efter 12 remiser i træk skal finalen nu ud i disciplinen hurtigskak, hvor norske Magnus Carlsen er favorit.

VM i skak skal afgøres onsdag. (Foto: Paul Childs © Scanpix)

I 48 stive timer er det lykkedes Magnus Carlsen og Fabiano Caruana at holde hinanden i ave i VM-finalen i skak. Nordmanden og amerikaneren har spillet remis 12 gange i træk, men nu skal de op i et andet gear.

Finalen skal nemlig afgøres onsdag, når de to duellanter skal dyste i hurtigskak. En disciplin, hvor tempoet sættes gevaldigt op i forhold til traditionel skak.

De to herrer får blot 25 minutter til deres træk i hvert parti, og det kommer især til at udfordre 26-årige Caruana, som stormesteren i skak, Sune Berg-Hansen, tidligere har beskrevet som en sand ’regnemaskine’:

- Caruana vil gerne regne mange træk frem i alle stillinger, men det kan han ikke nå i hurtigskak. Der skal han træffe hurtigere beslutninger uden at have sekvenser af træk i baghånden, siger Sune BergHansen og uddyber:

- De kan godt regne 20 træk frem, som de ser for sig, i nogle stillinger i traditionel skak. Men i hurtigskak bliver horisonten mindre, og man er mere nødt til at stole på ens fornemmelse for, hvad der er rigtigt at gøre.

Dårlige åbninger

Det er første gang i VM’s 132-årige historie, at finalens første 12 partier alle er endt uafgjort, og de mange remis’er har fået flere i skakverdenen til at kræve en nytænkning af VM-finalens format.

Specielt Magnus Carlsen, der tre gange tidligere har vundet verdensmesterskabet, er blevet beskyldt for at gå for passivt til værks i finalen. Nordmandens åbninger med hvid – hvor spillerne traditionelt set har overtaget, fordi de får lov at starte partiet – har i Sune Berg-Hansens øjne været skuffende:

- Han har godt nok aldrig været kendt for sine åbninger, men denne gang har de været så dårlige, at han knap nok har fået lov at spille med hvid, og det er lidt ringe af en verdensmester.

Mens Calsens og Caruana er henholdsvis nummer ét og to på verdensranglisten i traditionel skak, er skellet mellem de to til at tage at føle på i hurtigskak.

Førstepladsen indtages af Carlsen, men Caruana er blot nummer otte, og amerikaneren har gennem noget tid haft det svært mod de bedste i verden hurtigskak.

Carlsen kan krakelere

Magnus Carlsen bliver fra flere sider beskyldt for at have spillet for beregnende i VM-finalen. (Foto: Bendiksby, Terje/Ritzau Scanpix) (Foto: Bendiksby © Scanpix)

Derfor peger Sune Berg-Hansen, der selv er regerende danmarksmester i hurtigskak, på Carlsen som klar favorit. Han vil dog ikke helt afskrive Caruanas muligheder for at tage en overraskende sejr og blive den første amerikaner siden Bobby Fischers sejr i 1972 til at vinde verdensmesterskabet i skak:

- Carlsen er favorit. Men man skal ikke tage fejl af, at intensiteten bliver vanvittigt høj, så det bliver også et nervespil. Og begynder noget at gå galt, kan det godt være, at han krakelerer – det kan man godt frygte lidt for ham. Mens Caruana nok er i stand til at spille videre på højt niveau.

VM-finalens omspil begynder kl. 16.00 onsdag eftermiddag.

Facebook
Twitter