Carlsen-manien raser: Nordmændene er gale med skak

Nordmændene samles på barer for at se skak, seertallene til VM er tårnhøje og skak-apps downloades flittigt. Alt sammen på grund af Magnus Carlsen.

(Foto: Paul Childs © Scanpix)

På en bar i centrum af Stavanger har et midaldrende par netop bedt bartenderen skifte kanal på det tv, der hænger i hjørnet over deres bord. Det er fyraftenstid, og dagens VM-parti mellem Magnus Carlsen og Fabiano Caruana skal til at begynde.

- Han er meget populær her i landet, siger bartenderen om Magnus Carlsen, mens hun skænker en fadøl.

Det er skaksæson i Norge. Lige nu afvikles nemlig VM i skak i London, og duellen står mellem amerikaneren Fabiano Caruana og nordmanden Magnus Carlsen. Sidstnævnte stiller op som regerende verdensmester og er nummer et på verdensranglisten, mens Caruana er nummer to.

At påstå at nordmændene blot holder med Magnus Carlsen vil være en underdrivelse. De elsker ham. VM-turneringen i London dækkes nærmest mere intenst end de danske medier dækkede VM i fodbold i sommer.

Både avisen VGs tv-station og NRK - Norges udgave af DR - sender alle partier i fuld længde, hvilket ofte er fire-fem timer. De tolv partier spilles mellem d. 9. og d. 28. november. Dertil kommer tiebreak-partier, hvis det ender uafgjort.

I studierne har de to medier allieret sig med skakeksperter, mens publikum kan tage sig et parti skak mod hinanden i et dertil indrettet området, og i London har man reportere til at gå rundt "backstage" og lodde stemningen. Både værter, eksperter og journalister er på fornavn med hele landets Magnus.

Tårnhøje seertal

Seerne svigter ikke. VMs første to partier havde i gennemsnit konstant flere end 250.000 norske seere over hele sendingen. Det betyder, at hver tyvende nordmand hele tiden så med, når Magnus Carlsen foretog et træk. Og det er blot tal fra NRKs udsendelse.

Ved VM i 2016 havde kanalen et gennemsnit på 190.000 seere per parti, hvilket betød at i alt 2,2 millioner nordmænd tunede ind og så Carlsen blive verdensmester for tredje gang. Det gjorde skak til en af de mest sete idrætsgrene på norsk tv. Og tallet ser altså ud til at blive slået ved dette mesterskab.

- Vi kan trygt konstatere, at interessen for skak også er stor i Norge i år, sagde NRKs analysechef, Kristian Tolonen, for en uge siden til NTB.

Det er ikke kun foran tv-skærmen, at nordmændenes interesse for det ternede bræt og de 32 sorte og hvide brikker kommer til udtryk. Vore naboer mod nord finder også i stigende grad vej til hjemmesiden chess.com for selv at spille skak.

Sitet melder om en kraftig stigning af norske medlemmer. Under VM får chess.com 600 nye norske brugere om dagen. Tal, hvis lige man ikke ser hos nogen anden nation, kan chess.com berette. Uden for "skaksæsonen" ligger dette tal på omkring 100 nye brugere i Norge.

Også landets skakklubber nyder tilsyneladende godt af Magnus Carlsens evner på den store skakscene. I den norske avis Aftenposten kunne man forleden læse, at Norges skakforbund havde 2.481 medlemmer i 2012, året før Carlsens første VM-triumf. I dag er 3.683 nordmænd med i forbundet.

For at det ikke skal være løgn, er en skakbar tilmed netop åbnet i Oslo. I baren, der blandt andre drives af en tidligere stormester i skak, kan man få sig et parti skak og en fadøl, eller man kan mødes og følge publikumsfavoritten Carlsen på tv-skærmene.

Har ændret spillets image

At Magnus Carlsen er blevet allemandseje illustreres også ved, at han i de senere år har lanceret flere skak-apps, hvor man kan forsøge at slå Carlsen eller få tips fra mesteren selv.

Carlsen, der ifølge Aftenposten er god for over 20 millioner, har eftersigende ikke skabt appsene for pengenes skyld, men fordi han ønsker at udbrede skakspillets muligheder for børn og unge. Flere hundredtusinder har downloadet appsene, så noget tyder på, at det er lykkes.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana under VM-finalen. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

Om de alle sammen er nordmænd, melder historien ikke noget om, men der er ingen tvivl om, at Magnus Carlsen har ændret Norsk skakkultur. Allerede for to år siden beskrev skakekspert, stormester og tidligere redaktør på Norsk Sjakkblad, Atle Grønn, Carlsen-effekten som 'fuldstændig vanvittig'.

Atle Grønn forklarede dengang til The Guardian, at en af årsagerne til skakfeberen i Norge skal findes i Carlsens stil og fremtræden. Carlsen - eller skakspillets Justin Bieber som han kaldes - er ung, flot, har været tøjmodel og optrædte førhen ofte på den røde løber. Alt sammen noget, der appellerer meget bredt til befolkningen.

- Skak er associeret med intelligens eller en smallere aktivitet. Takket være Carlsen har det også fået et populært image.

Tilbage på baren i Stavanger har parret tømt deres glas. Konen henter en ny omgang i baren, for matchen på skærmen mellem Carlsen og Caruana trækker ud.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter