Danmark har fået en 15-årig stormester i skak: 'Han kan få en karriere som Magnus Carlsens'

Jonas Buhl Bjerre har i dag skrevet sig ind i dansk skakhistorie, da han som den yngste nogensinde har fået titlen stormester.

ARKIVBILLEDE Jonas Buhl Bjerre har nu fået den meget ærefulde titel - stormester i skak.

Hvis man er en af de personer, der har siddet lidt misundeligt som dansk fan og fulgt med, når den norske verdensstjerne Magnus Carlsen har foldet sig ud med skakbrikkerne, så er der noget at glæde sig til.

En dansker har nemlig et skaktalent, der er helt unikt.

- Han har et meget specielt talent for skak.

Det er Poul Jacobsens, der er formand i Dansk Skak Union, ord om den kun 15-årige Jonas Buhl Bjerre.

Ved superturneringen FIDE Chess.com Grand Swiss 2019 på Isle of Man skrev talentet sig ind i dansk skakhistorie. Han kan som den yngste dansker nogensinde kalde sig stormester.

Vejen til den ærefulde titel er ikke sådan lige til. Hverken for Jonas Buhl Bjerre at opnå eller at forklare for os andre.

Den nemme forklaring er, at man skal opnå tre såkaldte stormesternormer, og det gør man ved at præstere rigtig godt ved tre forskellige konkurrencer. Og i dag blev dagen, hvor skakspilleren fra skakklubben i Skanderborg altså imponerede ved den tredje turnering.

Magnus Carlsen var i maj i Danmark, hvor han også mødte Jonas Buhl Bjerre. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Der er en tendens på verdensplan til, at vi får unge stormestre, men i Danmark er det meget unikt. Den tidligere rekord for en dansk stormester er 19 år, forklarer Poul Jacobsen.

De to andre stormesternormer er blevet skaffet ved DM tidligere på året og ved First Saturday GM-turneringen i Budapest i juli.

Men det er specielt indsatsen på Isle of Man, der har imponeret formanden i Dansk Skak Union.

Poul Jacobsen fortæller nemlig, at modstanderfeltet har været fra det højeste niveau, og at danskeren har givet dem kamp til stregen.

Så den logiske tankegang er selvfølgelig at spørge sig selv – har vi en ny Magnus Carlsen?

- Nej, det kan blive den danske Jonas Bjerre, men han kan få en karriere som Magnus Carlsens. Der er lighedspunkter. Hvis han fortsætter med at udvikle sig i det tempo og fortsætter med at bevare interessen for skak. Så bliver han i hvert fald Danmarks suverænt stærkeste skakspiller, siger Poul Jacobsen.

- Aldersmæssigt passer det også meget godt ind for at følge Magnus Carlsens karriere.

Det er tydeligt at mærke på den stolte formand, at han ser et lys i Jonas Buhl Bjerre trods de kun 15 år, og der kan vente talentet en stor fremtid.

- Jonas har simpelthen en evne og en disciplin til at studere skak. Man siger gerne i spillet, at det kræver 10.000 timer at blive stormester. Det kan han dårligt nok nå med den alder, han har, forklarer Poul Jacobsen.

- Han har en evne til at lære, mens han spiller. Han finder sommetider løsninger i løbet af partierne, som ikke er noget, han har lært i træningstimer.

- Der er alle tegn på, at han bliver Danmarks hidtil bedste skakspiller, lyder det fra formanden.

Poul Jacobsen påpeger, hvor vigtigt det har været for Jonas Buhl Bjerre, at familien har haft mulighed for at give utrolig opbakning, og samtidig har skolen været meget forstående over for, at der skal være tid til at træne skak.

Norske Magnus Carlsen er blevet et fænomen inden for skak. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I Norge har Magnus Carlsen skabt en skak-epidemi. Mange borgere sidder klistret til skærmen, når han folder sig ud ved de store turneringer.

Ved VM i 2016 havde NRK et gennemsnit på 190.000 seere per parti, hvilket i sidste ende betød, at 2,2 millioner nordmænd tændte for fjernsynet for at se Magnus Carlsen blive verdensmester.

Tør man håbe på en lignende effekt med Jonas Buhl Bjerre?

- Enhver unionsformand ville da ønske det. Man kunne eksempelvis se det med de danske curlingkvinder i 1998, hvor meget det gav. Man ser det også i andre sportsgrene, at det skaber en stor interesse, siger Poul Jacobsen.

- Skak er normalt ikke den sport, der trækker de største overskrifter, men hvis vi som nordmændene får en spiller i den absolutte verdenstop, så vil det give større bevågenhed, så det håber vi naturligvis på, forklarer Poul Jacobsen.

Allerede på onsdag skal dansk skaks nye guldfugl i ilden igen, når han med landsholdet rejser til Georgien for at spille EM for hold.