Danmarksmesterskabet i langrend lukket af politiet på grund af smittefare

DM i langrend blev for første gang i 34 år afholdt på hjemlig grund, men er på grund af coronarestriktioner blevet lukket.

Et par skiløbere på sporet i Elmelund Skov ved Odense, hvor Danmarksmesterskabet i langrend foregik. (Foto: Kenneth Bøggild)

DM i langrend, som foregik i skovene omkring Odense, blev lørdag eftermiddag lukket for brud på coronarestriktionerne. Det bekræfter Fyns Politi.

Politiet modtog en anmeldelse om, at der var mange mennesker samlet på langrendssporene, og de har i den forbindelse anset Danmarksmesterskabet for at være et arrangement. Det fortæller generalsekretær i Danmarks Skiforbund, Kenneth Bøggild.

Men generalsekretæren forstår ikke, at Danmarksmesterskabet bliver anset for at være et arrangement, for det hele er rykket ind i den digitale sfære.

Løberne skal selv, ved hjælp af gps, tage tid, og de har haft en uge, hvor de kan gennemføre ruten, og så har skiforbundet lavet en digital rangliste over tiderne.

Derfor ærgrer det Kenneth Bøggild, at Danmarksmesterskabet er blevet lukket, selvom han medgiver, at der var mange mennesker i skoven.

- I den forbindelse har politiet vurderet, at der var for mange samlet. Politiet har også vurderet, at det var et arrangement, som var under afvikling.

- Det er vi ikke enige med dem i, fordi vi hverken har opsat tidsanlæg eller andet. Det eneste vi har gjort, er at vi har trukket nogle spor og givet mulighed for, at man i løbet af en uge kunne køre distancen og skrive sin tid ind og helt uofficielt få en ranking. Jeg skal indrømme, at der var rigtig mange mennesker, siger Kenneth Bøggild.

Danmarks Skiforbund har som konsekvens fjernet sin opfordring til, at folk skulle løbe ruten og registrere tiderne.

Op imod 1.000 mennesker samlet

Fyns Politi oplyser lørdag aften til DR, at de vurderer at op imod 1.000 mennesker var forsamlet ved Elmelund Skov, hvor mesterskaberne foregik.

- Efter at have besigtiget stedet er det Fyns Politis vurdering, at en gennemførelse af arrangementet vil udgøre en særlig fare for smitte med Covid-19, lyder det.

Det lyder videre fra politiet, at de har igangsat en efterforskning, der skal undersøge, om der i planlægningen af Danmarksmesterskaberne er sket overtrædelser af forsamlingsforbuddet.

Første DM på dansk grund i 34 år

Ikke siden 1987 er Danmarksmesterskabet i langrend blev afholdt i Danmark. Det plejer at foregå i Norge.

Men rejserestriktioner og det store snefald i Danmark har gjort, at Danmarksmesterskabet kunne afvikles på hjemlig grund i år.

  • Det er på disse danske løjper, at DM i langrend for første gang i 34 år blev afholdt i Danmark. Foto: Dorte Rønning
1 / 2

En af initiativtagerne til Danmarksmesterskabet er Tina Nordgren fra Odense Skiklub.

- Jeg er selvfølgelig enormt ked af det, og synes, det er enormt uretfærdigt og urimeligt, at vi er en masse frivillige, der har knoklet i otte dage for det her hver eneste dag fra morgen til aften. Og så er der en borger, der ringer og klager, og så går politiet bare ud og lukker det, siger Tina Nordgren.

Hun påpeger, at selvom der har været mange mennesker i skoven, så er det udendørs, og de har ikke været forsamlet i større grupper, end forsamlingsforbuddet tillader.

- Jeg kan ikke forstå det. Ikke i forhold til coronarestriktioner. De mennesker, der går sammen, er i familie, og har været under fem personer.

- Det er en rute på 2,9 kilometer. Det er jo ikke fordi, vi har indtaget skoven. Jeg kan bedre forstå, at nogen er overvældet over, at der pludselig er mange mennesker i skoven. Men jeg kan ikke forstå, at nogen har valgt at lave en anmeldelse, fordi de er bekymrede for corona, siger Tina Nordgren.

Artiklen er opdateret med yderligere kommentar fra Fyns Politi klokken 19.30.