Dansk kajakroer vinder dobbelt VM-guld: 'Han er et unikt talent'

Silkeborg-roeren Mads Brandt Pedersen tog lørdag sin anden guldmedalje i enerkajak ved maraton-VM i Kina.

Kajakroeren Mads Brandt Pedersen vandt lørdag VM-guld i maraton for enerkajak. Det var Pedersens anden guldmedalje ved mesterskabet, efter at han også roede først i mål fredag i konkurrencen for U23-roere ved stævnet i Shaoxing i Kina. (Foto: Alberto Morante)

Danske Mads Brandt Pedersen fra Silkeborg Kajakklub vandt lørdag VM i maratonkajak, som afholdes i Shaoxing i Kina.

Dermed blev han dobbelt VM-guldvinder i enerkajak, da han allerede fredag vandt guld i U23-løbet. Og lørdag gentog han så guld-bedriften på seniorniveau. Det gør Mads Brandt Pedersen til den første maratonroer nogensinde, der har vundet guld for både U23 og senior ved samme kajak-VM.

- Jeg kan næsten ikke fatte, at drømmen gik i opfyldelse, sagde Mads Brandt Pedersen efter løbet.

- Midtvejs i løbet følte jeg mig en smule træt ovenpå gårsdagens løb for U23. Derfor forsøgte jeg at spare kræfter frem til afslutningen, hvor jeg heldigvis fandt ekstra energi.

Med det dobbelte VM-guld har 2019 været et utroligt succesfuldt og guldbelagt år for den unge kajakroer. Tidligere i år vandt Mads Brandt Pedersen nemlig også EM-guld på både senior- og U23-niveau.

Overbæring blev afgørende

Sportschef i Dansk Kano og Kajak Forbund, Lars Robl, kalder det en historik triumf.

- Det er fuldstændig vildt. En helt fantastisk præstation af ham. Han er jo U23-roer og alligevel vinder han også seniorløbet. Det er uhørt. Han er et unikt talent.

Lørdagens VM-løb over de knap 30 kilometer blev en taktisk affære til målstregen. Midt i løbet skilte fire roere sig ud med Mads Brandt Pedersen, den regerende verdensmester Andrew Birkett fra Sydafrika, Franco Balboa fra Argentina og Jose Ramalho fra Portugal.

Efter otte omgange skulle det hele afgøres ved den sidste overbæring. Ved en overbæring skal roerne ud af kajakken, løbe med den og sætte den i vandet igen.

Her kom Mads Brandt hurtigst i vandet efter overbæringen og kunne ro VM-guldet hjem fra spids foran Ramalho og Balboa, mens Birkett sluttede udenfor medaljerækken.

Den anden dansker, Nicolai Winther, kom i mål som nummer 14.

Mads Brandt Pedersen (i midten) lykønskes med sejren af den detroniserede verdensmester, Andrew Birkett (tv.) og bronzevinder Franco Balboa (th.).

Et sats har givet resultat

Maratonkajak er ikke på OL-programmet. Derfor er der ikke meget økonomisk støtte at hente for maratonroerne. Det betyder, at Mads Brandt Pedersen ikke er fuldtidsprofessionel på trods af, at han ligger nummer et på verdensranglisten.

Han bor i Bagsværd, hvor han træner omkring 25 timer om ugen, sideløbende med at han passer sit job som økonomielev.

- Han er på vandet om formiddagen og eftermiddagen, som det passer ind i hans arbejde. Det gør præstationen endnu større, siger sportschef i Dansk Kano og Kajak Forbund, Lars Robl.

Ifølge ham er grunden til Mads Brandt Pedersens store succes i år – ud over hans talent og hjælpen fra teamet omkring ham – at han har valgt fokusere udelukkende på maratondistancen.

- Før vaklede han lidt mellem sprint og maraton. Mads var inde omkring sprintlandsholdet i mange år. Men det seneste års tid har han truffet en beslutning og satset 100 procent på maraton. Og det har så sandelig gjort en positiv forskel.