Dansk tumblingsucces udklækkes på efterskole

Hele syv ud af 12 af de danske atleter, der er afsted til EM i tumbling i Aserbajdsjan har forbindelse til den samme efterskole.

Ved efterskolernes DM-stævne i tumbling 12. apri sprang eleverne fra Flemming efterskole sig til både guld -og bronzemedajler (Fra venstre: Noah Ørting, Mathias Warming-Jensen, Kian Doyle og Mathias Bech Hansen.) Foto: Flemming Efterskole

De veltrænede ben pisker hen ad den mørkeblå springmåtte i et hektisk tempo. Midt på måtten planter 16-årige Kian Doyle hænderne solidt i gulvet og kaster sin krop videre i en eksplosiv serie af saltomortaler, og afslutter sin springserie med en dobbelt baglæns saltomortale, hvorefter han lader sin krop falde omkuld i de bløde måtter.

Det kan virke intenst og farligt, men for Kian Doyle er det blot ét af op mod hundrede spring, som han tager i løbet af en træningsdag på efterskolen Flemming i Midtjylland.

Kian drømmer om en plads på landsholdet, og det er der gode muligheder for. Efterskolen Flemming er nemlig storleverandør af tumblere i verdensklasse.

Netop nu afholdes EM, hvor Danmark har hentet en bronzemedalje i herrernes holdkonkurrence. Og ud af de 12 tumblere, Danmark har sendt afsted, er fem enten elever eller lærere på Flemming efterskole, mens to er kommende elever.

Skolen giver redskaberne til at tage springet

I løbet af de seneste år har Danmark udviklet sig til en magtfaktor indenfor tumbling. En af grundene skal findes i den midtjyske by Flemming, hvor efterskolen de sidste tre år har dedikeret massevis af energi, tid og træning til springsporten.

Og netop det seriøse træningsmiljø, er årsagen til at valget faldt på Flemming, da Kian Doyle skulle vælge efterskole.

- Jeg har en drøm om at komme på landsholdet, fortæller den 16-årige springgymnast, der snart stiller op til landsholdsudtagelsen.

Kian Doyle har sprunget siden han var barn, og gjort det på eliteplan i to år. Men efter blot 7 måneder på efterskolen, har han allerede forbedret sine spring betydeligt, og han er slet ikke i tvivl om, at efterskolen har haft afgørende betydning for hans udvikling.

- Faciliteterne på Flemming er nogle af Danmarks bedste, og så har skolen også nogle rigtigt gode lærere, som alle har dyrket gymnastik på højt plan. Der er ikke noget, der sætter grænser for, hvad man kan gøre her på skolen, og man har alt, man har brug for, for at blive en af de bedste, siger han.

Skolen har for nyligt investeret i en topmoderne springbane, som også gør sit for at trække eleverne til. Det nævner den 15-årige juniorlandsholdstumbler Mathias Warming-Jensen, som en af grundene til, at han valgte efterskolen.

- Det var på grund af den nye bane, og lærerne, som er så rutinerede og dygtige selv. De er rollemodeller for os, når vi træner, og man ser jo at alle udvikler sig sindssygt meget, siger han.

Plads til udvikling

På Flemming efterskole er ingen skrappe adgangskrav for elevernes fysiske kunnen, og eleverne kommer med vidt forskellige baggrunde og ambitioner.

Sporten er, ifølge træner Lasse Pihl, en sport, hvor der er store muligheder for udvikling, og selvom der er fysiske faktorer, der gør det lettere at blive rigtig god, så kan man klare rigtig meget med træning.

- Når vi starter ud får de basistingene på plads, og så er det op til dem. Vi kan ikke lave springet for dem, men vi kan give dem nogle redskaber, så de kan udvikle sig. Der er nogle, der når at blive rigtig dygtige, selvom de aldrig har lavet gymnastik før, siger Træner Lasse Pihl, der selv har vundet flere medaljer for Danmark.

Kian Doyle var i forvejen en dygtig springgymnast, da han startede på skolen, men han og Mathias Warming-Jensen er enige om, at det store spænd er en klar fordel.

- Vi var blandt de bedste, da vi startede, med nu er de andre også kommet i toppen. Der er for eksempel en, der kom hertil uden den store erfaring, og han kan altså lave nogle kæmpe spring nu. Det skubber også til os og vores træning, forklarer Mathias Warming-Jensen.