Danske kajakroere jagter OL-billetter ved VM

En plads på VM-podiet vil være fornemt, men målet er kvalifikation til legene i Tokyo.

Emma Aastrand Jørgensen har fuldt fokus på OL-billetterne, (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

Det danske sprintlandshold i kajak befinder sig i disse dage i ungarske Szeged, hvor VM bliver afholdt fra i dag og frem til søndag.

Danmark har flere roere med, som har gode chancer for at snuppe medaljer – blandt andre Emma Aastrand Jørgensen – men det er faktisk ikke VM-sølvtøjet, der står øverst på ønskelisten hos hende og de andre roere.

VM i Szeged fungerer nemlig ikke som et helt almindeligt VM.

Der er en stor, ekstra gulerod for at præstere godt i den ungarske by, for her bliver de første og de fleste OL-billetter til Tokyo 2020 udskrevet.

Og det er der, det ultimative fokus ligger hos Emma Aastrand Jørgensen.

- Det er det helt store mål, og det er det, vi har trænet efter op til VM. Hele setuppet og mindtsettet har været omkring OL. Det er fedt at lave et godt resultat og få en medalje – det tager jeg gerne med. Men mit fokus er OL, siger hun.

Firerkajak kan blive afgørende

Emma Aastrand Jørgensen stiller op i både 200 meter og 500 meter enerkajak samt 500 meter firerkajak med Line Langelund Eriksen, Julie Frølund Funch og Pernille Knudsen.

Netop firerkajaken kan åbne en masse OL-døre, hvis det lykkes for de fire danske kvinder at få et godt resultat i disciplinen.

Kvalificerer man sig til OL i den disciplin, kan man automatisk også stille op i de andre discipliner til legene i Tokyo.

- Det bliver svært, for alle lande stiller op i firerkajak, og de satser rigtig meget. Men får vi nogle gode løb og holder hovedet højt med ekstra fokus på os selv, så skal vi nok klare det, siger den 23-årige kajakroer.

Emma Aastrand Jørgensen vandt OL-sølv i kajak i 2016 i Rio. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hvis det ikke lykkes, skal Emma Aastrand Jørgensen forsøge at kvalificere sig i enerkajakken. Forusætningerne er da også mere end gode, når hun åbner VM med indledende heat over 200 meter i eftermiddag.

Ved European Games sikrede hun sig guld i disciplinen, og desuden har hun sølv fra de seneste to VM. Dermed burde forventningerne være skyhøje hos hovedpersonen.

Men sådan ser hun ikke selv på det. Hun vil tværtimod undgå at sætte forventningerne for højt op til VM for at undgå en skuffelse.

- Hvis nogle gerne vil have høje forventninger til mig, må de gerne det. Men mine egne forventninger er, at jeg skal have et godt løb. Jeg skal føle, at jeg har gjort, hvad jeg kunne. Jeg gider ikke satse for højt for så at kikse, fordi jeg stresser.

- Om det er til en medalje eller ej, må tiden vise. For selvfølgelig går jeg efter at vinde. Det gør alle atleter. Men det bliver hårdt. Mange kvinder roer pisse stærkt, siger hun

OL-billetten skal nok komme i hus

Hun glæder sig dog over at være i forrygende form, hvor hun nu også kan satse 100 procent på sin karriere, efter hun afsluttede sin uddannelse for nyligt.

Og på spørgsmålet omkring, om hun tror, hun kvalificerer sig til OL, kommer svaret prompte.

- Det bekymrer jeg mig slet ikke om. De tanker er der ikke. Jeg er ret fortrøstningsfuld, siger hun.

Kravet til danskerne for en direkte kvalifikation er en plads i top seks blandt de europæiske nationer. Skulle kvalifikationen glippe, har enerkajak og toerkajak en ekstra chance til næste forår.

For firerkajakken er det den sidste chance i Szeged.

Udover Emma Aastrand Jørgensen og Line Langelund Eriksen, Julie Frølund Funch og Pernille Knudsen i firerkajakken, stiller Danmark også op med René Holten Poulsen i 1.000 meter enerkajak og i 1.000 meter toerkajak sammen med Morten Graversen.