Danske OL-billeter på spil til VM i vægtløftning

To danske vægtløftere er taget til VM for at jagte OL-drømmen.

Dansk Vægtløftnings-Forbund håber, at VM i vægtløftning i Pattaya kan blive et springbræt til dansk OL-deltagelse. Lykkes det, bliver det første gang siden 1992. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

VM i vægtløftning er i gang i Pattaya i Thailand. Danmark deltager med ti vægtløftere til verdensmesterskabet, men særligt to danske præstrationer har Dansk Vægtløftnings-Forbund opmærksomhed på.

Danske Tim Kring og Louise Vennekilde har nemlig begge en mulig billet til OL i 2020 inden for rækkevide. Lykkes missionen for en af dem, er det første gang siden 1992, at der bliver dansk OL-deltagelse i vægtløftning.

Mulige OL-billetter er derfor det langsigtede mål for Tim Kring og Marie Louise Vennekilde ved VM i Pattaya. VM-medaljer er der derimod ingen forventninger om, siger Erling Johansen, formand Dansk Vægtløftnings-Forbund.

- Top 15-placeringer ville være tilfredsstillende for både Tim Kring og Louise Vennekilde. Det vil give dem vigtige ranglistepoint, der kan forbedre deres chancer for OL-deltagelse, siger han.

Kim Lynge Pedersen var en del af den seneste danske OL-delegation, hvor der var vægtløftere med. Det var til OL i 1992 i Barcelona. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Ny olympisk linje

Siden Kim Lynge Pedersen og Henrik Andersen henholdsvis sikrede sig en samlet 19. og 27. plads ved OL 1992 i Barcelona, har der ikke været danske vægtløftere med til OL. Men måske de danske vægtløfteres OL-tørke står over for at blive brudt.

Sandsynligheden for dansk OL-deltagelse i vægtløftning er nemlig blevet større, fordi vægtløftningens verdensforbund, IWF, og Den Internationale Olympiske Komité er blevet enige om ændringer for OL-udtagelsen af atleter.

Der er indført skærpede pladsrestriktioner for, hvor mange vægtløftere hver nation maksimalt kan stille op med i hver vægtklasse.

- Det betyder, at de største vægtløfternationer ikke kan fylde op i hver vægtklasse som tidligere. På den måde bliver der nogle "gratis pladser" i nogle vægtklasser, som gør chancen for OL-billetter til de mindre forbund større, siger Erling Johansen, der selv er tidligere vægtløfter og har repræsenteret Danmark ved OL i 1972, 1976 og 1980.

Lige nu ligger Tim Kring og Louise Vennekilde henholdsvis nummer 36 og 30 på verdensranglisten. Dansk OL-deltagelse kræver, at de kravler op i top 15. Det får de svært ved reelt at nå.

Men fordi flere af dem, der ligger foran på ranglisten, er fra de samme lande og derfor ikke alle får mulighed for at stille op til OL på grund af de nye pladsbegrænsninger for nationerne, kan de danske vægtløftere måske alligevel få fingrene i OL-billetter.

Ikke OL for enhver pris

Lige nu vurderer formanden i Dansk Vægtløftnings-Forbund, at chancen for, at en dansk vægtløfter kommer med til OL i 2020, er lidt bedre end fifty-fifty. Og det er den største chance i mange år.

Lykkes det for Tim Kring og Louise Vennekilde at komme højt nok op på verdensranglisterne til at kunne komme til OL, er det dog ikke en garanti for, at Dansk Vægtløftnings-Forbund vil indstille dem til OL-deltagelse.

- Det vil være fantastisk at få en dansk vægtløfter til OL. Men vi indstiller dem ikke uanset hvad. De skal vise, at de kan leve op til deres personlige bedste til de store stævner, blandt andet nu her til VM, siger han.

- Kan de ikke ramme deres personlige bedste til de store stævner, så er det næsten lige meget, hvilket nummer de bliver på ranglisterne, så indstiller vi dem ikke til OL, siger Erling Johansen.

Dansk Vægtløftnings-Forbund håber, at Tim Kring og Louise Vennekilde kan bryde dansk vægtløftnings OL-tørke og kvalificere sig til OL 2020 i Tokyo. Her er det den olympiske mester fra 2012 Behdad Salimi Kordasiabi fra Iran. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det er både af hensyn til dem selv og forbundet, forklarer han. Dansk Vægtløftnings-Forbund ønsker ikke, at deres vægtløftere får en dårlig oplelvese ved at falde igennem på den store scene.

Men det er også af hensyn til forbundets arbejde. For Dansk Vægtløftnings-Forbund har i mange år arbejdet for, at Den Internationale Olympiske Komité skulle give Danmark og de mindre forbund en større OL-chance.

- Når vi så får chancen, skal vi også kunne sende nogle, som kan levere varen og være konkurrencedygtige. Ellers lytter komiteen jo nok ikke lige så meget til os næste gang. Men jeg tror bestemt, vores atleter er klar. Vi har lige haft en træningssamling, hvor både Tim Kring og Louise Vennekilde satte personlige og danske rekorder. Så forhåbningerne er store, siger Erling Johansen.