Danske topatleter: 'Dopingsyndere har kostet os medaljer og millioner'

Et historisk forslag vil sidestille dopede atleter med økonomiske bedragere og give mulighed for at retsforfølge dem.

Sportens dopingsyndere skal ikke bare lukkes ude. De skal også spærres inde.

Det er budskabet i et nyt forslag til politikere og det nationale idrætsforbund i Norge.

Afsenderen er Oslo Idrætskreds, der mener, at dopede atleter bør kunne retsforfølges som økonomiske bedragere, fordi de uberettiget opnår præmiepenge, sponsorater og andre lukrative aftaler ved at snyde rene atleter.

Forslaget rækker derfor udover sportens eget straffesystem, der sanktionerer med udelukkelse fra konkurrencer.

Vil straffe bagmænd

Samtidig mener idrætskredsen, der er en del af Norges Idrætsforbund, at de seneste års afsløringer har vist, at eliteudøvere kan blive brikker i et dopingsystem, som det eksempelvis har været tilfælde med den statsstyrede doping i Rusland.

Man ønsker dermed også at straffe dopingforbrydernes bagmænd, der ikke lader sig afskrække af sportslige sanktioner, men derimod ofte tjener penge på, at udøvere leverer bedre præstationer ved dopingmisbrugen.

Men hvad mener danske udøvere om forslaget? Er det noget, vi bør indføre i Danmark?

DR har talt med løberen Andreas Bube, kajakroeren René Holten Poulsen, triatleten Helle Frederiksen og den tidligere cykelrytter Michael Rasmussen.

Har du tabt penge, fordi andre har dopet sig?

Jeg ved, at jeg har mistet både VM- og OL-medaljer på det. Jeg ved det. Selv om det ikke er bevist. Jeg har et kraftigt indtryk af, hvem der snyder. Det er nok millioner af kroner, som jeg har tabt på det. Det er drønærgerligt. Men der bliver ikke testet lige godt i alle lande. Reglerne er ikke ens, og moralen er ikke lige høj.

Har du oplevet, at du er blevet slået af én, der senere er blevet dømt?

Ja. I 2013 konkurrerede jeg mod en ungarer. Han blev taget for kokain og steroider. Jeg blev nummer fem, og han blev nummer tre. Men hvis han ikke havde været med, kunne løbet have artet sig anderledes. Og det har jeg da mistet penge på.

Synes du, at det er økonomisk bedrageri mod dig?

Ja. Selvfølgelig er det det. Men lige nu er det jo en del af præmissen i elitesport. At der er nogle, der snyder. De kan ikke opnå de samme resultater som mig uden at snyde.

Hvad synes du om forslaget?

Det er en glimrende ide. Det er voldsomme summer. Maria Sharapova har jo for eksempel snydt for millioner af kroner. Og som det er lige nu, kan det jo betale sig for en cykelrytter at vinde Tour de France to gange på doping og så trække sig tilbage og leve af det, han har tjent. Selvfølgelig skal der være en økonomisk straf, og jeg tror, at det ville hjælpe utrolig meget til at holde folk fra at dope sig. Og i et eller andet omfang burde man også få fængselsstraf.

Men hvad nu, hvis der er én, der doper dig uden din viden?

Hvis der er nogen, der vil dope mig, så kan de jo dope mig. Jeg kan jo ikke teste hver eneste flaske vand, jeg køber. Så fængselsstraf og bøde skal være i det tilfælde, hvor man er 100 procent sikker på, at vedkommende har snydt med vilje. Therese Johaug skal man jo for eksempel ikke straffe, når nu lægen siger, at det var ham, der købte læbepomaden, og at hun ingen anelse havde om det.

Ville det have gjort nogen forskel for din beslutning om at tage doping, hvis du havde udsigt til fængsel?

Nej, det tror jeg såmænd ikke. Der har været dødsstraf i USA i rigtig mange år. Det har ikke afholdt nogen fra at skyde hinanden. Man har over tid forsøgt at hæve strafferammen, men det har ikke vist sig at have hjulpet. Det er fuldstændig ligegyldigt. Måden at løse det på er i stedet at gøre testmetoderne bedre.

Har du opnået en økonomisk gevinst ved at dope dig?

Jeg har opretholdt den position i verden, som mit talent retmæssigt gjorde mig i stand til under de betingelser, der eksisterede.

Hvad synes du om forslaget?

I bedste fald er forslaget en omgang lirumlarum. Man betaler allerede præmiepenge tilbage, man mister sponsorer, og man bliver afholdt for at udføre sit arbejde i flere år, hvis man får en karantæne. Det er jo allerede meget voldsomme konsekvenser. Hvis man som stat så også skal til at lovgive om det, bliver det meget kompliceret, fordi man skal til at kvantificere, hvor store skaderne er, og hvem de skadelidte er.

Men bør vi i Danmark ikke være et foregangsland og indføre de hårdeste straffe?

Det bliver en tåbelighed, fordi man aldrig nogensinde vil få udbredt det her. Det kan godt være, at man laver en national lovgivning, som for eksempel rammer alle nordmænd, der doper sig. Men samme nationale lovgivninger vil jo aldrig nogensinde blive vedtaget verden over. Og hvis man rent faktisk kigger på tallene, er det et nærmest ikke-eksisterende problem i Danmark. Det er at skyde gråspurve med kanoner.

Hvad synes du om forslaget?

Jeg er helt enig i forslaget. Det er fedt, at der er nogen, der tør komme med et forslag, som har en større konsekvens end bare en karantæne. Doping er økonomisk bedrag. Det er jo at snyde og stjæle penge, som man ikke er berettiget til. Vi lever af vores præmiepenge og sponsorpenge.

Har du oplevet at miste medaljer og dermed økonomiske gevinster ved, at dine konkurrenter har dopet sig?

Ja. Jeg er helt sikker på, at jeg har oplevet det mange gange. Men personerne er ikke blevet taget for det. De præstationer, de har leveret, tror jeg ikke, kan lade sig gøre uden doping. Hvis jeg kan vinde et verdensmesterskab ren, så er der selvfølgelig mange rene derude, men der er også bare nogle, hvor jeg tænker, hvordan kan hun køre en Ironman to uger i træk? Hvordan kan hun restituere så hurtigt? Jeg kan ikke engang gå på benene ugen efter en Ironman.

Problemet i dag er jo også, at testerne ikke kan følge med til at få bugt med alt det lort, der er derude. Det er ekstremt frustrerende at leve af sin sport, hvor der er nogen, der snyder på bekostning af os andre, der træner røven ud af bukserne. Nogle gange har jeg lyst til at banke hovedet ind i en væg og ikke være en del af det længere. Jeg tænker, at sådan et forslag kan hjælpe med at få bugt med doping.

Men vil du ikke være nervøs for at komme i fængsel, hvis du bliver taget med doping i kroppen uden hensigt?

Jo. Fra sag til sag skal det vurderes, hvilken straf der skal gives. Man skal ikke straffe med bøder og fængsel, hvis det ikke med 100 procent sikkerhed kan bevises. Der er jo stor forskel på at tage EPO, testosteron eller bloddoping i forhold til at tage et kosttilskud, som har været forurenet. Men samtidig er vi atleter jo selv ansvarlige for, hvad vi propper i os. Vi skal have styr på, at det er gennemtjekket. Man tager simpelthen ikke en chance, når man er lidt i tvivl, om noget er helt rent. Så der synes jeg faktisk godt, at man kan være hård i straffen.

Betragter du doping som økonomisk svindel?

Ja, hvis man rager penge til sig, som man ikke har fortjent, synes jeg helt sikkert, at man skal straffes for det. Jeg har aldrig mistet en mesterskabsmedalje, men der er da placeringer ved mesterskaber, hvor jeg ved, at en konkurrent har slået mig, som siden hen er blevet taget for doping.

Hvorfor er der behov for en samfundsstraf udover sportens egne karantænestraffe?

Hvis vi kan sanktionere dem økonomisk og med straffeloven, tror jeg, at det vil være med til at afskrække nogle. Jo flere måder, man kan afskrække sportsfolk fra at snyde, jo bedre er det. Og hvis vi så også kan få ram på noget af støttepersonalet og agenterne, som er med til at hjælpe atleter med at snyde, ville det være fint.

Men doping er jo umiddelbart et større problem i andre lande end herhjemme. Hvorfor bør man se på forslaget i Danmark?

Jeg synes, det kunne være fint, hvis vi undersøgte, hvad der er muligt at gøre på området. Det er selvfølgelig svært at få andre lande til at følge trop, men jeg synes, at vi skal være foregangsland og i Danmark gøre vores for at stoppe doping. Og så kan man håbe, at det spreder sig til andre nationer. Men det er klart, at retssikkerheden ikke skal sættes over styr, og der er helt sikkert nogle eksperter, der skal undersøge det og sætte sig ind i sagerne.

Facebook
Twitter